Na hlavný obsah

Vláda schválila zákon Lex Ukrajina, utečencom uľahčí pobyt na Slovensku

Mení sa aj zákon o zdravotnom poistení.

Vláda schválila zákon Lex Ukrajina, utečencom uľahčí pobyt na Slovensku
Vojnoví utečenci z Ukrajiny v telocvični Strednej odbornej školy beauty služieb v Košiciach. Foto: TASR

Vláda v stredu (16. 3.) rokovala o konkrétnych krokoch v pomoci Ukrajincom. Návrh zákona Lex Ukrajina rieši otázky zdravotného a sociálneho poistenia azylantov, ich zamestnávanie, ale aj pôsobenie vojakov Severoatlantickej aliancie na našom území.

Režim na ukrajinsko-slovenských hraniciach má byť pohodlnejší pre utečencov aj dobrovoľníkov. Mali by sa tak lepšie zvládať väčšie počty utekajúcich. Téme sa venovala v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko redaktorka RTVS Dominika Zuborová.

„Je tam veľmi intenzívna koordinácia a monitorovanie staníc či už kamerami alebo ľuďmi, ktorí tam pracujú. Podľa toho regulujeme prílev autobusov do staníc,“ uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO).

Zmena zdravotnej starostlivosti

Fyzickým aj právnickým osobám, ktoré ubytujú odídencov z Ukrajiny, by mal štát vyplatiť príspevok za dospelú osobu sedem eur a za dieťa do 15 rokov tri eurá 50 centov za noc. Príspevok sa bude vyplácať cez obce do 30 dní od doručenia žiadostí.

„Obec si ho uplatňuje na ministerstve vnútra, to na ministerstve financií. Ministerstvo vnútra tam je kvôli kontrole, lebo pod nich spadá aj otázka samospráv,“ dodal minister financií Igor Matovič (OĽANO).

Všetci prichádzajúci utečenci by mali dostať neodkladnú zdravotnú starostlivosť, a to počas prvých 30 dní po vstupe na naše územie. Azylanti, ako aj tí, ktorí požiadali o dočasné útočisko, majú garantovanú neodkladnú zdravotnú starostlivosť neobmedzene.

„Občanom, ktorí sú verejne zdravotne poistení v Slovenskej republike a odídu na Ukrajinu v rámci toho, že tam vznikla branná povinnosť, tak na čas, kedy nie sú na území Slovenska, nemusia platiť odvody,“ upresnil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Jednoduchší prístup k práci

Ukrajinci by sa mohli ľahšie dostať aj k práci. Dočasnú odbornú stáž by mohli vykonávať všetky zdravotnícke povolania, teda nie iba lekári, sestry a pôrodné asistentky.

Okrem nemocníc by sa mala rozšíriť aj na ambulancie. V školstve nateraz nemusia predkladať doklad o bezúhonnosti, ktorý vydáva materská krajina.

Rezort školstva momentálne eviduje 11 ukrajinských záujemcov o prácu v školách.

„Jednotliví učitelia predložia čestné vyhlásenie a následne odborný znalecký posudok. V rámci nastavenia jednotlivých ľudí, ktorí budú posudzovať a čo posúdia, určí vyhláška ministerstva zdravotníctva,“ uviedol minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

Autám s ukrajinskou štátnou poznávacou značkou by sa mali odpustiť aj diaľničné známky a od mýtnych poplatkov by mali byť oslobodené humanitárne konvoje. Vláda tiež rozhodla, že pre prílev Ukrajincov požiada Slovensko zahraničie o humanitárnu pomoc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál