Na hlavný obsah

Vo veku 71 rokov zomrel americký oscarový herec William Hurt

Na ocenenie akadémie ho nominovali ešte trikrát.

Vo veku 71 rokov zomrel americký oscarový herec William Hurt
Americký herec William Hurt. Foto: ČTK/imago stock&people/

Vo veku 71 rokov v nedeľu (13. 3.) zomrel americký herec William Hurt. S odvolaním sa na umelcovu rodinu a priateľov o tom informovali hollywoodsky web Deadline a magazín Variety.

Hurt v roku 1986 získal prestížnu cenu Oscar za výkon v adaptácii románu Manuela Puiga Bozk pavúčej ženy (Kiss of the Spiderwoman).

„Hurtova rodina trúchli nad úmrtím Williama Hurta, milovaného otca a oscarového herca,“ uviedol podľa Deadline vo vyhlásení hercov syn Will. „Zomrel pokojne, z prirodzených príčin, obklopený rodinou,“ dodal.

V roku 2018 herec oznámil, že mu lekári diagnostikovali rakovinu prostaty, ktorá sa rozšírila do kostí, poznamenala agentúra Reuters.

William Hurt, ktorý by 20. marca oslávil 72. narodeniny, debutoval na striebornom plátne v 80. rokoch. V roku 1986 získal Oscara za výkon vo filme Bozk pavúčej ženy (1985). Za úlohu homosexuála v juhoamerickom väzení ho ocenili aj na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes.

Nomináciu na Oscara získal ešte trikrát, a to za úlohu učiteľa nepočujúcich vo filme Bohom zabudnuté deti (Children of a Lesser God, 1986), za úlohu ambiciózneho televízneho hlásateľa v snímke Vysielame správy (Broadcast News, 1987) a v roku 2005 za vedľajšiu úlohu vo filme Dejiny násilia (A History of Violence) režiséra Davida Cronenberga.

Hurt v roku 2000 nakrúcal v Česku sci-fi seriál Duna a zúčastnil sa slávnostného večera udeľovania Českých levov, kde odovzdal jednu z cien.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet