Na hlavný obsah

Vo vojne na Ukrajine zahynuli už tisícky ľudí. Ruská agresia pokračuje aj v nedeľu

Z Mariupolu sa stále nedarí evakuovať civilistov.

Vo vojne na Ukrajine zahynuli už tisícky ľudí. Ruská agresia pokračuje aj v nedeľu
Žena sa prechádza pred obytným domom, ktorý zasiahlo ruské ostreľovanie. Foto: TASR/AP

Agentúra Reuters informovala, že v sobotu (12. 3.) sa podarilo evakuovať prostredníctvom humanitárnych koridorov okolo 13 000 ľudí. Z Rusmi obliehaného Mariupolu sa opäť nepodarilo nikoho evakuovať.

Najnovšie satelitné snímky prezrádzajú rozsiahle škody na civilnej infraštruktúre a budovách naprieč mestom Mariupol. Zábery na sociálnej sieti tiež ukázali ruský tank strieľajúci na obytné domy v meste.

Ukrajinská spravodajská služba obvinila Rusko z ostreľovania konvoja, ktorý evakuoval ženy a deti z dediny Peremoha v Kyjevskej oblasti. Zahynulo pritom sedem ľudí vrátane jedného dieťaťa, tvrdí tajná služba podľa agentúry Reuters.

Východoukrajinské mesto Volnovacha je po ruskej invázii kompletne zničené. Informoval o tom gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko. Ukrajinskí vojaci v oblasti naďalej bojujú, aby zabránili ruskému obkľúčeniu.

Ruské sily plánujú usporiadať v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti referendum s cieľom vyhlásiť novú odštiepeneckú republiku na Ukrajine, informoval regionálny politik.

V boji proti ruským inváznym silám padlo už 1 300 ukrajinských vojakov, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Straty ruskej armády sú však podľa neho najväčšie za posledné desaťročia.

Sledujeme dianie online:

22.41 h

Zástupcovia Ukrajiny a Ruska budú viesť v pondelok rozhovory prostredníctvom videokonferencie. Oznámil to v nedeľu večer poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. Informuje o tom agentúra AFP.

Podoľak, ktorý je členom vyjednávacieho tímu Kyjeva, vo vyjadrení na twitteri potvrdil predošlé vyhlásenie hovorcu ruského prezidenta Dmitrija Peskova o tom, že rokovania oboch strán by mali pokračovať v pondelok.

21.12 h

V súvislosti s ruskou vojenskou agresiou Slovensko daruje Ukrajine vojenský materiál v hodnote viac ako 2,1 milióna eur. Schválila to vláda na svojom nedeľnom (13. 3.) rokovaní.

21.02 h

Predstavitelia Spojených štátov uviedli, že Rusko požiadalo Čínu o vojenský materiál. Informuje o tom denník Financial Times. Biely dom sa obáva, že ak sa Čína rozhodne pomôcť Rusku, podkope tak snahy Západu v pomáhaní Ukrajine.

Ďalší americkí predstavitelia tiež uviedli, že existujú náznaky, že Rusku dochádzajú určité druhy zbraní po troch týždňoch od začiatku vojny na Ukrajine.

20.20 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval technologické firmy Microsoft, Oracle a SAP, aby prestali podporovať existujúce kontrakty a produkty v Rusku.

Microsoft prestal prijímať nových klientov v Rusku, no Zelenskyj to polovičné a čiernobiele rozhodnutie. Spomínané firmy zatiaľ na prezidentove slová nereagovali.

19.48 h

Najmenej 596 civilistov zomrelo od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Oznámil to v nedeľu Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva. Zároveň upozornil, že zverejňuje iba údaje o civilných úmrtiach, ktoré sám nezávisle overil. Ukrajinská generálna prokuratúra uviedla, že medzi mŕtvymi civilistami je tiež 85 detí.

Podľa úradu OSN skutočný počet mŕtvych civilistov bude oveľa vyšší, pretože príjem informácií sa mešká a mnoho ohlásených prípadov ešte nebolo potvrdených. Overiť sa podarilo tiež 1 067 prípadov zranení civilistov.

19.42 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu telefonal s britským premiérom Borisom Johnsonom a českým predsedom vlády Petrom Fialom.

Fiala na sociálnej sieti napísal, že situácia na Ukrajine je zložitá, ale že Česko bude pokračovať v dodávkach humanitárnej a vojenskej pomoci Ukrajine.

19.30 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu navštívil zranených ukrajinských vojakov v nemocniciach a udelil im štátne vyznamenania. Informoval o tom denník The Guardian.

19.19 h

Česko poskytne Ukrajine ďalší vojenský materiál v hodnote minimálne 725 miliónov korún (29 miliónov eur). V diskusnej relácii Českej televízie to v nedeľu povedala ministerka obrany ČR Jana Černochová. O aký materiál pôjde, z bezpečnostných dôvodov neuviedla, bude však vychádzať zo zoznamu vecí, ktoré požaduje ukrajinská vláda.

18.33 h

Ukrajine sa podarilo obnoviť dodávky elektrickej energie do odstavenej Černobylskej jadrovej elektrárne, uviedol v nedeľu minister pre energetiku Herman Haluščenko.

Chladiace systémy podľa neho budú opäť pracovať v normálnom režime a nebude potrebné záložné zdroje, uviedol server Ukrajinska pravda.

Objekt atómovej elektrárne v Černobyle, ktorá bola v roku 1986 dejiskom bezprecedentnej jadrovej katastrofy, v súčasnosti ovládajú ruské invázne jednotky.

17.43 h

Bezpečnostný poradca Bieleho domu Jake Sullivan v nedeľu povedal, že Rusko zaplatí „vysokú cenu“, ak na Ukrajine použije chemické zbrane. Informuje o tom denník The Guardian.

„Použitie zbraní hromadného ničenia by bolo ďalšou šokujúcou hranicou, ktorú by ruský prezident Vladimir Putin prekročil v súvislosti s jeho útokom na medzinárodné právo a normy,“ dodal Sullivan.

17.28 h

Ruské ministerstvo obrany vyhlásilo, že jeho ozbrojené sily pri nedeľnom útoku na vojenskú základňu v západoukrajinskom meste Javoriv zlikvidovali približne 180 zahraničných žoldnierov a množstvo zahraničných zbraní.

Hovorca rezortu obrany Igor Konašenkov ďalej podľa agentúry TASS uviedol, že ruské sily budú pokračovať v likvidácii zahraničných žoldnierov, ktorí prichádzajú na Ukrajinu. Agentúra AFP poznamenala, že tieto informácie nebolo možné nezávisle overiť.

17.25 h

V ukrajinskom meste Mariupol zahynulo pri ruských útokoch už viac ako 2 100 obyvateľov, informovali v nedeľu miestne úrady. Uviedla to agentúra AFP.

„K dnešnému dňu zomrelo pri ruských útokoch 2 187 obyvateľov Mariupola,“ informovala mestská rada na sociálnej sieti telegram.

17.18 h

Spojené štáty a Čína povedú prvýkrát od ruskej invázie na Ukrajinu osobné rokovania na vysokej úrovni. Podľa oboznámeného zdroja sa v Ríme v pondelok stretnú bezpečnostný poradca Bieleho domu Jake Sullivan a vysokopostavený čínsky diplomat Jang Ťie-čch‘.

Administratíva prezidenta Joea Bidena sa snaží prinútiť Peking, aby využil svoj vplyv na Rusko a pomohol ukončiť vojnu, napísala dnes agentúra Bloomberg.

16.53 h

Telá ruských vojakov zabitých v bojoch na Ukrajine zapĺňajú márnice v Bielorusku, uviedli miestni obyvatelia pre stanicu Slobodná Európa (RFE/RL), ktorá o tejto skutočnosti informovala v noci na nedeľu.

Telesné pozostatky ruských vojakov, ktorí padnú počas „špeciálnej operácie“, ako inváziu nazýva Moskva, sú privážané nákladnými vozidlami do bieloruských márnic a následne posielané späť do Ruska vlakom alebo lietadlom, uviedli obyvatelia.

16.36 h

Ak Rusko vystrelí na území štátov NATO, zareaguje Severoatlantická aliancia plnou silou podľa piateho článku zmluvy o NATO o spoločnej obrane, uviedol v nedeľu bezpečnostný poradca Bieleho domu Jake Sullivan. Informovala o tom agentúra Reuters.

16.11 h

Ruské jednotky sa v rámci obliehania ukrajinskej metropoly Kyjev snažia okrem iných prístupových ciest zablokovať Kyjev aj z východu, informoval v nedeľu ukrajinský generálny štáb armády. Uviedla agentúra DPA.

15.47 h

Na ruskú inváziu na Ukrajinu neexistuje dôvod. V Rumunsku to v nedeľu povedal izraelský minister zahraničia Jair Lapid a vyzval Rusko na ukončenie paľby.

Izraelský minister zdravotníctva Nican Horovic v rozhovore s rozhlasom vyhlásil, že Izrael uznáva nezávislosť Ukrajiny a Rusko sa z nej musí okamžite stiahnuť.

Minister financií Avigdor Lieberman v rozhovore so spravodajským serverom Walla povedal, že Izrael musí dovoliť vstup Ukrajincom utekajúcim zo svojej krajiny.

15.41 h

V juhoukrajinskom prístavnom meste Cherson vyšli v nedeľu do ulíc davy ľudí na protest proti okupácii ruskými silami. Informovala o tom stanica BBC.

Na záberoch, ktoré BBC zverejnila, vidieť, ako ľudia zhromaždení na Námestí slobody v centre Chersonu mávali ukrajinskými vlajkami a držali transparenty s nápismi „Cherson je Ukrajina“.

Protest sa koná uprostred správ, že Rusko plánuje v meste usporiadať falošné referendum, aby vytvorilo ďalší separatistický región a nastolilo bábkovú administratívu.

15.33 h

Desaťtisíce ľudí v nedeľu v Nemecku demonštrujú proti ruskej invázii na Ukrajinu. V Berlíne sa protestujúcich v okolí známej televíznej veže zišli tisíce, v juhonemeckom Stuttgarte dokonca okolo 35 000, uviedla agentúra DPA.

Na oboch demonštráciách je mnoho ľudí s ukrajinskými vlajkami alebo nápismi ako „Som s Ukrajinou“, „Stop Putinovi“ či „Rusko preč z Ukrajiny“. Ďalšie podobné protesty boli plánované napríklad tiež v Hamburgu, Lipsku alebo Frankfurte nad Mohanom.

Koncom februára v Berlíne proti vojne na Ukrajine demonštrovali až státisíce ľudí, v Kolíne nad Rýnom okolo 250 000.

15.32 h

Rusko verbuje pre svoje boje na Ukrajine ľudí v Sýrii a Líbyi. S odvolaním sa na rozviedku ukrajinského ministerstva obrany o tom dnes informoval portál RBK Ukrajina.

Podľa jeho zdroja Rusko ponúka žoldnierom mesačne 300 až 600 dolárov (269 až 538 eur).

15.15 h

Rusko nasadilo v noci na nedeľu pri útoku na mesto Popasna v Luhanskej oblasti na východe krajiny fosforovú muníciu. Podľa agentúry Reuters to uviedla ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová.

O obvinení z použitia zbrane, ktorú medzinárodné dohovory zakazujú, informovala tiež agentúra AFP, ktorá citovala šéfa miestnej polície. Popasna leží asi 70 kilometrov západne od Luhansku.

15.09 h

Z ukrajinských konfliktných zón bolo doteraz bezpečnostnými koridormi evakuovaných takmer 125 000 civilistov. Povedal to v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Najdôležitejšie je teraz podľa neho dostať pomoc do obliehaného Mariupolu, kam mieri konvoj s humanitárnou pomocou.

„Už sme evakuovali takmer 125 000 ľudí cez humanitárne koridory na bezpečné územie,“ povedal Zelenskyj vo videu. „Hlavnou úlohou je dnes Mariupol. Náš konvoj s humanitárnou pomocou je dve hodiny od Mariupolu. Len 80 kilometrov,“ uviedol prezident.

V prístavnom meste podľa agentúry Reuters uviazlo viac ako 400 000 ľudí. Veľká časť mesta je bez dodávok elektriny a vody.

14.56 h

Ruský delegát pre rokovania s Ukrajinou Leonid Sluckij v nedeľu uviedol, že sa v rozhovoroch dosiahol významný pokrok a je možné, že delegácie čoskoro dosiahnu „spoločnú pozíciu“.

Predseda zahraničného výboru dolnej komory ruského parlamentu, ktorého citovala agentúra Ria Novosti, porovnával stav rozhovorov so situáciou, keď sa začali, a hovoril pritom o „významnom pokroku“.

O možnom pokroku v rokovaniach s ruskou stranou, ktorého by sa mohlo podariť dosiahnuť v najbližších dňoch, hovoril v nedeľu zverejnenom videu aj ukrajinský zástupca na rokovaniach Mychajlo Podoľak.

14.25 h

Najmenej 13 novinárov a 12 ďalších osôb údajne zadržala polícia v nedeľu v ruskom meste Petrohrad počas protestov proti ruskej invázii na Ukrajinu. Informovala o tom stanica BBC.

Stanica sa odvolala na novinára Andreja Okuna, ktorý na sociálnej sieti Telegram uviedol, že policajti „nevysvetlili dôvod zadržania“.

14.23 h

Rusko nedeľňajším raketovým útokom na výcvikové stredisko Javoriv v západoukrajinskej Ľvovskej oblasti „ukázalo USA prostredník“, konštatoval Daniel Szeligowski, vedúci programu pre východnú Európu a vedúci výskumný pracovník pre Ukrajinu z Poľského inštitútu medzinárodných vzťahov. Informovala o tom spravodajská stanica Sky News.

„Prestaňte hovoriť (ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi, čo nebudete robiť, povedzte mu, čo urobíte,“ vyzval Szeligowski.

14.19 h

Život amerického reportéra a zranenia jeho kolegu si podľa ukrajinskej polície vyžiadal útok ruských síl v meste Irpiň pri Kyjeve. Informuje o tom agentúra Reuters. 

Podľa ukrajinských médií je obeťou útoku 50-ročný Američan Brent Renaud, ktorý v minulosti ako filmár pokrýval aj vojny v Iraku alebo Afganistane. Polícia najprv uviedla, že Renaud bol novinárom denníka The New York Times. Ten to ale neskôr poprel.

14.13 h

V súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine a prípadným útokom na Slovensko v tomto momente nie je dôvod na paniku. Povedal to premiér Eduard Heger (OĽANO) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

„Je dôležité, aby sme zastavili Putina na Ukrajine, aby mu nenapadlo ísť ďalej,“ uviedol Heger. Vyhlásenie bezletovej zóny je podľa neho až predposledným krokom. Zónu treba garantovať, a preto ak by Rusi narušili vzdušný priestor, došlo by k stretu s NATO.

14.00 h

Nemecko robí pokroky vo svojich snahách o zníženie závislosti od ruských energií, uviedol nemecký minister hospodárstva a životného prostredia Robert Habeck. Dodal, že najväčšia európska ekonomika by do konca tohto roka mohla byť nezávislá od ropy a uhlia z Ruska.

13.45 h

Objem ruských kryptomien klesá. V posledných týždňoch sa objavili špekulácie, že kryptomeny by mohli byť pre Rusko prostriedkom, ako sa vyhnúť západným sankciám.

„Ako však vidíme, je to nepravdepodobné, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Hlavným dôvodom je, že prevádzkovanie činnosti spadajúcej pod sankčný zoznam prostredníctvom kryptomeny ako prostriedku výmeny samé o sebe túto činnosť nelegalizuje,“ uviedol hlavný kryptoanalytik Saxo Bank Mads Eberhardt.

13.42 h

Na nedeľných demonštráciách proti vojne na Ukrajine zadržali v Rusku zatiaľ viac ako 320 ľudí. Informovala o tom organizácia Ovd-Info, podľa ktorej boli ľudia zatýkaní pri protestoch v 27 mestách po celom Rusku. Spolu bolo podľa údajov Ovd-Info od začiatku útoku z 24. februára zadržaných viac ako 14 300 ľudí.

13.26 h

„Som úprimne vďačný za každú pomoc, ktorú štát od dobrovoľníkov, cirkvi a mimovládok dostáva. Moja vďaka patrí aj policajtom, hasičom, colníkom, záchranárom, pracovníkom civilnej ochrany a prednostom, ktorí bez patričného výcviku dávajú do tejto služby srdce,“ uviedol na sociálnej sieti premiér Eduard Heger (OĽANO) po včerajšej návšteve na ukrajinskej hranici.

13.19 h

Ruské jednotky zadržali starostu ukrajinského mesta Dniprorudne Jevhenija Matvejeva. Ide pritom už o druhého ukrajinského starostu, ktorého v priebehu uplynulých troch dní zadržali ruské jednotky. Oznámil to na sociálnej sieti ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. 

13.16 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij uviedol, že z konfliktných zón bolo cez humanitárne koridory evakuovaných takmer 125 000 ľudí. Dodal, že prioritou je mesto Mariupol, kde je uväznených 400 000 ľudí a dochádza im voda a jedlo. Informoval o tom The Guardian.

13.12 h

Turecko požiadalo Rusko o pomoc pri evakuácii tureckých občanov, ktorí uviazli v obliehanom meste Mariupol na juhovýchode Ukrajiny. Uviedol to turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu, ktorého citovala agentúra AFP.

13.01 h

Ukrajina rokuje s Izraelom a Tureckom ako s potenciálnymi sprostredkovateľmi mierových rozhovorov. Miesto a rámec diskusie sú predmetom debát, povedal poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. „Keď sa to vyrieši, bude stretnutie. Myslím, že to nebude trvať dlho,“ povedal pre národnú televíziu podľa agentúry Reuters.

12.57 h

Kyjev má zásoby potravín na dva týždne pre prípad blokády, informovali tamojšie úrady. “Dva milióny obyvateľov Kyjeva, ktorí neopustili svoje domovy, nezostanú bez podpory, ak sa situácia zhorší,“ uviedli úrady podľa agentúry Reuters.

12.40 h

Na Ukrajine je v dôsledku prebiehajúcej invázie asi 1 milión ľudí bez plynu a kúrenia. Miestna plynárenská spoločnosť sa snaží škody napraviť.

12.32 h

Pápež František vo svojom nedeľnom prejave vo Vatikáne uviedol, že Ukrajinci sú masakrovaní a vyzval na zastavenie invázie. „V mene Božom, nech je vypočutý krik trpiacich ľudí a nech zastavia bombardovanie a útoky . V mene Boha vás prosím, zastavte tento masaker,“ povedal Svätý Otec davu zhromaždenému na Námestí svätého Petra.

Pápež dodal, že útoky na detské nemocnice a civilné ciele sú „barbarské“ a nemajú „žiadny strategický dôvod“.

12.07 h

Použitie chemických zbraní Ruskom na Ukrajine by mohlo NATO primäť, aby prehodnotilo svoje rozhodnutie nezasahovať vojensky do konfliktu. V rozhovore pre stanicu BBC to v nedeľu uviedol poľský prezident Andrzej Duda.

Odpovedal na otázku, či si myslí, že ruský prezident Vladimir Putin sa môže pripravovať na použitie chemických zbraní.

„Ak sa ma pýtate, či Putin môže použiť chemické zbrane, myslím si, že Putin môže teraz použiť čokoľvek, najmä keď je v takej ťažkej situácii,“ uviedol Duda. „Politicky už vojnu prehral a nevyhráva ju ani vojensky,“ dodal.

12.05 h

V súvislosti s ozbrojeným konfliktom na Ukrajine, spustil Svetový potravinový program OSN (World Food Programme – WFP) ešte začiatkom marca humanitárnu operáciu.

Ide o najväčšiu humanitárnu organizáciu na svete, ktorá poskytuje potravinovú pomoc krajinám v núdzi. Slovenská republika bude súčasťou tohto humanitárneho konvoja.

11.55 h

Proruskí separatisti ovládli časti mesta Severodoneck v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Vyplýva to z nedeľného oznámenia ruského ministerstva obrany, podľa ktorého ruskí vojaci na Ukrajine zničili od začiatku terajších bojov na Ukrajine 3 687 ukrajinských vojenských objektov.

Britské ministerstvo obrany v nedeľu uviedlo, že podľa informácií britských tajných služieb sa teraz ruská armáda pokúša odrezať ukrajinských vojakov na východe Ukrajiny postupom zo smeru od Charkova na severe a od Mariupolu na juhu.

11.53 h

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) prijal v nedeľu humanitárnu zásielku, ktorú mu poskytol jeho cezhraničný samosprávny partner, spolková krajina Dolné Rakúsko (Niederösterreich). Konvoj štyroch kamiónov priviezol hygienické potreby, hračky i ďalšie predmety dennej spotreby pre ľudí, utekajúcich pred vojnou na Ukrajine.

11.50 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoril v sobotu večer s izraelským premiérom Naftalim Bennettom o spôsoboch zastavenia bojov na Ukrajine a snahách Izraela o vyriešenie tohto ozbrojeného konfliktu. Informovali o tom stanica CNN a agentúra DPA.

11.16 h

Autobus s približne 50 utečencami z Ukrajiny v nedeľu zišiel na severe Talianska z cesty a následne sa prevrátil. Pri nehode prišla o život jedna žena a niekoľko ďalších cestujúcich sa zranilo, nikto z nich vážne. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na štátny rozhlas a televíziu (RAI).

10.40 h

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg očakáva, že boje a humanitárna kríza na Ukrajine sa po viac ako dvoch týždňoch od začiatku ruskej invázie ešte vystupňujú. Infromovala agentúra DPA.

„S hrôzou vidíme rastúci počet civilných obetí a nezmyselné ničenie zo strany ruských síl. Obyvatelia Ukrajiny vzdorujú s odvahou a odhodlaním, ale nadchádzajúce dni pravdepodobne prinesú ešte väčšie utrpenie,“ povedal Stoltenberg v rozhovore pre nedeľník Welt am Sonntag.

9.50 h

Deti z Ukrajiny, ktoré budú nastupovať do slovenských škôl, budú mať vyšetrenie od pediatra a do kolektívu pôjdu s potvrdením o zdravotnej spôsobilosti. Potvrdila to hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová.

„Snažili sme sa zabezpečiť bezpečnosť detí, ktoré prichádzajú do našich školských zariadení z Ukrajiny, ale aj detí, ktoré navštevujú školské zariadenia,“ povedala.

Ako doplnila, všetky deti na Slovensku, ktoré nastupujú do kolektívu, majú pred nástupom do školy potvrdenú zdravotnú spôsobilosť. Podobne to bude aj u detí z Ukrajiny, ktoré prišli na Slovensko z dôvodu vojnového konfliktu v ich krajine.

9.23 h

Gubernátor Ľvovskej oblasti uviedol, že deväť ľudí zahynulo pri raketovom útoku na vojenskú základňu Medzinárodného centra pre udržiavanie mieru a bezpečnosť. Ďalších 57 ľudí utrpelo zranenia.

Gubernátor Maksym Kozyckyj povedal, že základňu zasiahlo 30 rakiet.

9.20 h

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov označil ruské ostreľovanie Medzinárodného centra pre udržiavanie mieru a bezpečnosť (ICPS) za teroristický útok.

Reznikov dodal, že na vojenskej základni pôsobia aj zahraniční inštruktori. „Toto je nový teroristický útok na mier a bezpečnosť blízko EÚ-NATO hraníc. Musíme to zastaviť. Zavrite nebo!“ povedal.

9.15 h

Za posledných 24 hodín policajti na hraničných priechodoch na vstupe z Ukrajiny vybavili 10 307 osôb. Celkový počet vybavených vstupujúcich osôb na hraničných priechodoch z územia Ukrajiny na Slovensko od vypuknutia konfliktu je 195 967. Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

9.03 h

Hekerská skupina Anonymous zverejnila odkaz špeciálne určený pre ruských občanov. Údajne ich vyzýva na povstanie proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi s cieľom odstaviť ho od moci.

8.50 h

Ukrajinská armáda tvrdí, že zabila viac ako 12 000 ruských vojakov, ako aj 374 tankov, 1 226 bojových obrnených strojov a 140 delostreleckých systémov. Informuje o tom denník The Guardian na základe správy generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl.

8.20 h

Kláštor ukrajinskej pravoslávnej cirkvi na východe Ukrajiny bol v sobotu večer vážne poškodený po tom, čo sotva unikol priamemu zásahu delostreleckého granátu. Informovala o tom v noci na nedeľu stanica BBC s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov.

Explózia pri moste v blízkosti kláštora v Doneckej oblasti zničila takmer všetky okná na kláštore a poškodila niekoľko budov.

8.16 h

V Ľvove, ktorý sa nachádza v západnej časti Ukrajiny neďaleko poľských hraníc, a v jeho okolí boli v nedeľu ráno počuť výbuchy. Podľa prvých informácií ukrajinských médií sa mesto stalo terčom ruských rakiet.

Armádne veliteľstvo v Ľvove uviedlo, že cieľom rakiet bola vojenská základňa v meste Javoriv, ktoré sa nachádza len zhruba 20 kilometrov od poľských hraníc.

8.10 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prvýkrát udelil najvyššie štátne vyznamenanie, Hrdina Ukrajiny, vojačke, ktorá padla v boji s ruským vojskom. Informovala o tom v nedeľu stanica BBC. Vyznamenanie dostala seržantka Inna Derusová, ktorá slúžila v zdravotníckej službe.

8.07 h

Deň po zadržaní starostu juhoukrajinského mesta Melitopol Ivana Fedorova ruské okupačné vojská vymenovali v sobotu jeho nástupcu. Stala sa ním Galina Danilčenková, bývalá prorusky orientovaná poslankyňa mestského zastupiteľstva. Informoala o tom stanica CNN, ktorá sa odvoláva na oznámenie zverejnené na webovej stránke Záporožskej oblasti.

8.05 h

Ukrajina má v súčasnosti dostatok základných potravín a jej zásoby plynu predstavujú zhruba tretinu jej ročnej spotreby. V sobotu to povedal ukrajinský premiér Denis Šmyhal. Ukrajinská vláda však obmedzí či zakáže vývoz niektorých poľnohospodárskych komodít, uviedla agentúra Bloomberg. Ukrajina bude ďalej dovážať plyn z únijných krajín.

Zákaz či obmedzenie vývozu by sa mal týkať pšenice, pohánky, mäsa, oleja či cukru.

8.01 h

Britská vláda vyplatí 350 libier mesačne (420 eur) ľuďom, ktorí budú ochotní ubytovať vo svojich nehnuteľnostiach utečencov z Ukrajiny. O vládnom pláne nedeľu informovala agentúra Reuters.

Tento týždeň premiér Boris Johnson uviedol, že Británia je ochotná udeliť stovky tisíc víz ľuďom utekajúcim pred vojnou na Ukrajine. Vláda však čelí kritike, že vydávanie povolení je pomalé a administratívne náročné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet