Na hlavný obsah

Na Slovensku zamestnajú vodičov kamiónov a autobusov z krajín mimo EÚ

Dostanú národné víza.

Na Slovensku zamestnajú vodičov kamiónov a autobusov z krajín mimo EÚ
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovensko o niekoľko dní pootvorí dvere vodičom kamiónov a autobusov z krajín mimo Únie. Konkrétne zo Severomacedónskej republiky, z Bosny a Hercegoviny, Čiernej Hory, Gruzínska, Arménska a Moldavska. Vláda im chce udeliť národné víza. Slovensko sa nemôže spoliehať na ľudí z Ukrajiny, keďže muži majú brannú povinnosť.

Na Slovensku chýba viac ako 10 000 vodičov. Firmy ich budú môcť získať aj cez 1 770 národných víz. Tie si vybavia vo svojej krajine.

„Dostanú na rok národné víza a za tento rok máme šancu vybaviť klasické víza. Výhoda je, že ich vydávajú na konzulátoch, čiže odbremeníme Slovensko a naše úrady. Zároveň vieme na rok zaviazať vodiča, že bude jazdiť iba na Slovensku alebo pre slovenskú firmu,“ uviedol prezident ČESMAD-u Pavol Piešťanský.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Národné víza sa mali pôvodne udeľovať len vodičom z Ukrajiny, Bieloruska a zo Srbska. Keďže z Ukrajiny prichádzajú najmä ženy a muži majú brannú povinnosť, ministerstvo práce navrhlo vláde doplniť ďalších šesť štátov.

Národné víza by mali pomôcť riešiť aj chýbajúcich vodičov autobusov. Zo súčasných 8 000 je štvrtina v dôchodkovom veku alebo tesne pred penziou. Hoci chýba až 1 000 ľudí, národné víza môže v testovacej fáze získať len 150 vodičov autobusov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko