Na hlavný obsah

Vojenský konflikt na Ukrajine neutícha. Jeho priebeh sledujeme online aj v pondelok

Mali by sa uskutočniť aj ďalšie mierové rokovania.

Vojenský konflikt na Ukrajine neutícha. Jeho priebeh sledujeme online aj v pondelok
Bývalý ukrajinský boxer a starosta Kyjeva Vitalij Kličko na fronte. Foto: TASR/AP

Ukrajinskí a ruskí vojaci zvádzajú boje aj v pondelok (7.3.). Je to už dvanásty deň od invázie ruských vojsk na územie Ukrajiny, ktorá začala 24. februára.

Ruský prezident Vladimir Putin ju označuje za „špeciálnu vojenskú operáciu“ s cieľom „denacifikovať“ a „demilitarizovať“ Ukrajinu.

Problémy s evakuáciou civilistov stále pretrvávajú. Aj napriek sľúbenému prímeriu v miestach humanitárnych koridorov, ho Rusi naďalej porušujú ostreľovaním a bombardovaním, civilistov sa tak nedarí evakuovať z miest, ako napríklad Mariupol a Irpiň.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nástojí na zriadení bezletovej zóny nad Ukrajinou. Predstavitelia NATO a EÚ hovoria, že takýto krok by mohol znamenať svetovú vojnu.

Tretie kolo mierových rokovaní medzi oboma krajinami sa má konať v pondelok.

Sledujeme dianie online:

23.22 h

Ruský vicepremiér Alexandr Novak prvýkrát otvorene pohrozil zastavením dodávok zemného plynu cez plynovod Nord Stream 1. Novakove vyjadrenia odvysielala v pondelok večer ruská štátna televízia, informovala agentúra DPA.

23.21 h

V uplynulých dňoch z Ruska do exilu odišlo najmenej 150 novinárov. Dôvodom sú trestné stíhanie za „falošné správy“ o vojne, ktorú Rusko vedie na Ukrajine, zablokovanie prístupu na spravodajské weby či zákaz vysielať udelený viacerým elektronickým médiám.

23.09 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvoláva všetkých ukrajinských vojakov zo všetkých mierových misií vo svete kvôli obrane Ukrajiny pred ruskou agresiou, oznámila Ukrajinska pravda s odvolaním sa na zástupcu šéfa prezidentskej kancelárie.

22.23 h

V odstavenej ukrajinskej jadrovej elektrárni Černobyl je už vyše 12 dní uväznených viac ako 100 zamestnancov. Odísť nemôžu od prvého dňa ruskej invázie na Ukrajinu, keď nad zariadením prevzali kontrolu ruské jednotky, píše spravodajský server BBC. Na mieste zostáva aj ďalších 200 ukrajinských gardistov, ktorí v čase útoku zabezpečovali bezpečnosť objektu.

22.11 h

Organizácia Spojených národov v pondelok kritizovala ruský návrh humanitárnych koridorov pre vojnových utečencov z Ukrajiny, ktoré viedli do Ruska. Ako informovala agentúra DPA, hovorca OSN Stéphane Dujarric poukázal na dôležitosť toho, aby „ľudia mohli ísť tam, kam sa rozhodnú a kde je to bezpečné“.

21.53 h

Rusko plánuje zaviesť humanitárne koridory z viacerých ukrajinských miest od utorkového dopoludnia, odkedy má platiť pokoj zbraní, uviedli ruské médiá s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany.

„Ruská strana vyhlasuje pokoj zbraní a je pripravená zabezpečiť humanitárne koridory na Ukrajine od 8. marca od 10.00 h moskovského času (08.00 h SEČ),“ napísala agentúra TASS.

21.47 h

Politickí lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a Nemecka sa počas pondelkových rokovaní prostredníctvom videokonferencie dohodli na potrebe ďalších krokov, ktoré majú potrestať Rusko za inváziu na Ukrajinu. Následne Rusko vyzvali, aby z Ukrajiny stiahlo svoje jednotky. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

21.32 h

Lotyšsko zablokovalo vysielanie ďalších 18 ruskojazyčných televíznych kanálov. Lotyšská Národná rada pre elektronické masmédiá (NEPLP) krok zdôvodnila tým, že stanica patrí spoločnostiam, na ktoré sa vzťahujú americké sankcie.

21.16 h

Ruský prezident Vladimir Putin nasadil na Ukrajinu už takmer 100 percent z viac ako 150 000 vojakov, ktorých pred inváziou sústredil pri ukrajinských hraniciach v Rusku a Bielorusku.

Podľa agentúry Reuters to uviedol vysoko postavený predstaviteľ rezortu obrany USA. „V tejto chvíli je to náš najlepší odhad,“ povedal predstaviteľ, ktorý nechcel byť menovaný.

21.07 h

Popredný sólista renomovaného baletu moskovského divadla Boľšoj teatr David Motta Soares oznámil, že v divadle dáva výpoveď z dôvodu ruskej invázie na Ukrajinu.  

„Som skutočne smutný, že opúšťam Boľšoj teatr, mojich učiteľov, kolegov, priateľov, moju rodinu a miesto, ktoré mi bolo toľké roky domovom… Nemôžem sa však tváriť, že sa nič nedeje,“ uviedol na sociálnej sieti. 

20.38 h

Český prezident Miloš Zeman oznámil, že sa rozhodol udeliť najvyššie štátne vyznamenanie ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému. Vyzdvihol jeho odvahu a statočnosť.

20.35 h

Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil zavedenie nových sankcií voči desiatim ľuďom, ktorých označil za spolupáchateľov „neoprávnenej invázie“ Ruska na Ukrajinu.

Ide o doplnenie sankcií, ktoré Kanada už predtým ohlásila v súvislosti s ruskou inváziou a ktoré zahŕňajú zavedenie vysokých ciel na tovary dovážané z Ruska a Bieloruska.

20.20 h

Do Gabčíkova priviezli 300 ľudí z Ukrajiny. Do ubytovne, ktorá slúžila migrantom už pred siedmimi rokmi, vozia autobusy denne ľudí z hraníc. Majú zabezpečenú stravu aj zdravotnú starostlivosť.

20.12 h

Poľská vláda schválila návrh zákona na legalizáciu a zjednodušenie pobytu ukrajinských utečencov. Poľsko už prijalo viac ako milión ľudí utekajúcich pred ruskou inváziou. Mnohí z nich chcú zostať v Poľsku, ktoré je členskou krajinou EÚ.

20.10 h

Ukrajinci sa ruským vojskám nevzdajú a budú pokračovať v boji za svoju krajinu, potrebujú ale jasnú podporu Európskej únie. Novinárom na zasadnutí Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu to dnes prostredníctvom telemosta povedali ukrajinské političky Ivanna Klympušová-Cincadzeová, Marija Mezencevová a Inna Sovsunová, ktoré vyzvali na uloženie ďalších sankcií.

19.47 h

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v pondelok oznámil, že EÚ vyčlení okamžitú humanitárnu pomoc pre Ukrajinu a Moldavsko vo výške 100 miliónov eur. Informuje bruselský spravodajca TASR.

Pomoc je zameraná na zvýšenie prijímacej kapacity utečencov v oblastiach Ukrajiny, kde neprebiehajú boje, a na podporu Moldavska.

19.32 h

Rozhovory medzi Moskvou a Kyjevom budú pokračovať, hoci doterajšie rokovania ruské očakávania nenaplnili. Podľa agentúry TASS to po skončení tretieho kola rozhovorov uviedol hlavný ruský vyjednávač Vladimir Medinskij. Vyjadril nádej, že už v utorok (8. 3.) začnú fungovať humanitárne koridory pre evakuáciu civilného obyvateľstva z miest bojov.

19.00 h

V Bielorusku skončilo tretie kolo rokovaní Ukrajiny a Ruska o ukončení bojov, uviedol TASS. Podľa Kyjeva neprinieslo výrazný posun na zlepšenie situácie.

18.57 h

Členské krajiny Európskej únie sa na úrovni veľvyslancov dohodli, že začnú proces skúmania ponúk na členstvo, ktoré po ruskej invázii predložili Ukrajina, Gruzínsko a Moldavsko.

18.52 h

Ruská invázia doteraz spôsobila škody na ukrajinskej infraštruktúre za desať miliárd dolárov. Podľa agentúry Reuters to uviedol ukrajinský minister infraštruktúry Oleksandr Kubrakov. Obnova podľa neho potrvá rok až dva.

18.20 h

Krízovú linku pomoci v ukrajinskom jazyku spustili v pondelok občianske združenie IPčko, nezisková organizácia Človek v ohrození a Orange. TASR o tom za operátora Orange informovala Zuzana Lampartová.

Krízová linka na čísle 0800 500 888 je bezplatná, anonymná a funguje každý deň od 8.00 do 20.00 h. K dispozícii na nej bude v prvých dňoch osem psychológov hovoriacich ukrajinským jazykom, o pár dní by ich malo byť 13. „Dnes je dostupná pomoc aj cez email ukrajina@ipcko.sk,“ povedal psychológ a riaditeľ IPčka Marek Madro.

17.59 h

Západoukrajinské mesto Ľvov dosiahlo hranicu svojej kapacity na poskytovanie pomoci ľuďom vysídleným v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu a požiadalo o pomoc medzinárodné organizácie. Podľa agentúry Reuters o tom informoval ľvovský primátor Andrij Sadovyj.

Uviedol, že cez Ľvov už prešlo niekoľko stoviek tisíc ľudí, ktorí smerovali na západ Ukrajiny, aby boli v bezpečí. V Ľvove sa podľa jeho slov nateraz zdržiava asi 200 000 vnútorne vysídlených osôb a 50 000 ich denne prechádza miestnou železničnou stanicou.

17.46 h

Najmenej 13 ľudí zahynulo pri ruskom leteckom útoku na pekáreň v ukrajinskej obci Makariv ležiacej v Kyjevskej oblasti. Informovala o tom britská stanica Sky News s odvolaním sa na vyjadrenie miestnych záchranárov.

Tí zároveň uviedli, že sa im na mieste podarilo zachrániť najmenej päť ďalších ľudí. V pekárni bolo podľa ich vyjadrenia bezprostredne pred náletom približne 30 ľudí.

17.38 h

Ukrajinské médiá informovali, že armáde sa podarilo zničiť konvoj nákladných áut, ktoré prevážali palivo. Malo sa tak stať blízko mesta Pryluky.

17.23 h

Česká republika dostala slovenskú žiadosť o vyslanie ďalších 30 policajtov, povedal námestník policajného prezidenta MartinVondrášek. Sú pripravení, odísť môžu v utorok.

17.21 h

Britská spisovateľka J.K. Rowlingová sľúbila, že charitatívnej organizácii Lumos, ktorej je spoluzakladateľkou, prispeje sumou do výšky jedného milióna libier (približne 1,213 milióna eur) na pomoc deťom na Ukrajine.

17.19 h

Britská veľvyslankyňa na Ukrajine Melinda Simmonsová opustila krajinu z dôvodu nepriaznivej bezpečnostnej situácie. Británia zároveň zatvorila všetky svoje diplomatické úrady na Ukrajine. Oznámila to v pondelok britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová.

17.07 h

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Mariano Grossi v pondelok informoval, že zdroj neutrónov vo fyzikálnom inštitúte v ukrajinskom meste Charkov bol zrejme zničený. Podľa agentúry AP Grossi súčasne ubezpečil, že nedošlo k žiadnemu úniku žiarenia.

16.27 h

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok obvinil svojho ruského náprotivka Vladimira Putina z pokrytectva a cynizmu v súvislosti s tým, že Rusko umožnilo civilistom z Ukrajiny evakuáciu pomocou humanitárnych koridorov iba do Ruska alebo Bieloruska.

16.23 h

Rusko opúšťajú aj veľké audítorské firmy. Dôvodom je útok Ruska na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Dve z veľkej štvorky globálnych audítorských spoločností, KPMG a PricewaterhouseCoopers LLP (PwC), ešte v nedeľu (6. 3.) oznámili, že už nebudú mať v Rusku členskú firmu. V pondelok sa k nim pripojila aj EY, ktorá takisto odstrihla svoje ruské operácie.

16.12 h

Z Irpiňu sa v pondelok podarilo zatiaľ evakuovať okolo tisíc ľudí, povedal to starosta mesta s tým, že evakuácia stále prebieha. Zdôraznil však, že Rusi Irpiň stále ostreľujú. Informovala o tom BBC.

16.01 h

Ruské sily v rozpore s predtým dosiahnutou dohodou o vytvorení humanitárnych koridorov pre evakuáciu civilistov dnes opäť ostreľovali ukrajinské mestá, a bránili tak v evakuácii ich obyvateľov, uviedlo na facebooku ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

Ruské tlačové agentúry predtým informovali, že ruská armáda plánuje dnes otvoriť tieto koridory pre bezpečný odchod civilistov. Väčšina z nich podľa máp zverejnených v ruských médiách viedla do Ruska.

„Ruské ozbrojené sily pokračovali s bombardovaním a raketovými útokmi na Kyjev, Mariupol, Voľnovachu, Sumy, Mykolajiv, Charkov a ďalšie mestá a dediny. Bráni to v bezpečnom odchode humanitárnych konvojov s Ukrajincami a cudzími občanmi, ako aj v dodávkach liekov a potravín,“ uviedlo ukrajinské ministerstvo.

15.39 h

Experti vyjadrili znepokojnenie nad tým, že vojna na Ukrajine môže viesť k zvýšeniu počtu prípadov koronavírusového ochorenia COVID-19 v tejto krajine, ako aj v susedných štátoch.

Ukrajina sa na začiatku konfliktu stále nachádzala uprostred vlny variantu omikron. Tamojšie zdravotnícke úrady vo februári evidovali zhruba 900 000 prípadov nákazy a mieru pozitivity pri testoch na úrovni 60 percent.

15.36 h

Stretnutie semifinále baráže MS 2022 vo futbale medzi Škótskom a Ukrajinou by sa mohlo hrať v júni. Duel bol naplánovaný na 24. marca v Glasgowe, hostia však pre ruskú inváziu do ich krajiny požiadali Medzinárodnú futbalovú federáciu (FIFA) o odloženie.

Zámer potvrdil prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Aleksander Čeferin po telefonáte so športovým riaditeľom Šachtaru Doneck Darijom Srnom. Viacero ukrajinských reprezentantov si na klubovej úrovni oblieka dresy Šachtaru a Dynama Kyjev a ukrajinská liga je pre vojnu prerušená.

15.27 h

Americký prezident Joe Biden bude v pondelok prostredníctvom videokonferecie hovoriť s lídrami Francúzska, Británie a Nemecka o vývoji situácie na Ukrajine. Informáciu priniesli agentúry Reuters a AFP.

Biely dom oznámil, že konferenčný hovor s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a britským premiérom Borisom Johnsonom sa uskutoční o 10.30 h miestneho času (16.30 h SEČ).

15.21 h

Delegácie Ukrajiny a Ruska dorazili na tretie kolo rozhovorov, ktoré sa podľa ukrajinských a ruských médií koná opäť v Bielovežovom pralese na územie Bieloruska. Podľa tlačových agentúr sa mali rokovania začať o 15:00.

15.02 h

Ministerstvo vnútra (MV) SR nakupuje technické vybavenie a informačno-komunikačné systémy na zabezpečenie hranice s Ukrajinou. Vzhľadom na mimoriadnu situáciu využíva priame rokovacie konanie.

Celková hodnota troch zákaziek je 817 150 eur bez DPH. Zmluvy by mali uzavrieť v pondelok. Vyplýva to z oznámení zverejnených na webe Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

14.58 h

Severoatlantická aliancia (NATO) sa zaoberá ďalším posilnením svojej prítomnosti vo východnej Európe, pričom sa uvažuje aj nad rozšírením stálej prítomnosti jednotiek NATO v pobaltských krajinách.

14.47 h

Ruský prezident Vladimir Putin hovoril o Ukrajine s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom. Oznámil to v pondelok Kremeľ. Putin podľa neho EÚ vyzval, aby prinútila Kyjev „rešpektovať humanitárne právo“, ako je tiež označované právo regulujúce ozbrojené konflikty.

Humanitárne právo je súčasťou medzinárodného práva a usiluje sa o obmedzenie vplyvu ozbrojených konfliktov ochranou osôb, ktoré sa nezúčastňujú na bojoch, ako aj usmerňuje prostriedky a spôsoby vedenia vojny.

14.38 h

Takmer dve tretiny (65 %) obyvateľov Slovenskej republiky deklarujú, že Slovensko by malo prijať všetkých ľudí, ktorí budú utekať pred vojnovým konfliktom z Ukrajiny. Vyplýva to z prieskumu agentúry MEDIAN SK pre RTVS.

14.20 h

Maďarsko nepovolí prepravu zbraní cez svoje územie na Ukrajinu. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na dekrét podpísaný premiérom Viktorom Orbánom.

Podľa výnosu, ktorý bol dnes zverejnený v úradnom vestníku, však Budapešť umožní rozmiestnenie jednotiek Severoatlantickej aliancie na západe krajiny a tiež prepravu zbraní cez svoje územie do ostatných členských štátov NATO.

14.12 h

Ruská vláda zverejnila zoznam cudzích štátov, o ktorých sa domnieva, že sa dopúšťajú „nepriateľských činov“ proti „Rusku, ruským spoločnostiam a občanom“. Informoval o tom v pondelok denník The Jerusalem Post.

Medzi krajiny, medzinárodné organizácie a územia považované za „nepriateľské“ proti Rusku podľa Moskvy patria: Austrália, Albánsko, Andorra, Spojené kráľovstvo vrátane Jersey, Anguilly, Britských Panenských ostrovov a Gibraltáru, členské štáty Európskej únie, Island, Kanada, Lichtenštajnsko, Mikronézia, Monako, Nový Zéland, Nórsko, Kórejská republika, San Maríno, Severné Macedónsko, Singapur, USA, Taiwan, Ukrajina, Čierna Hora, Švajčiarsko a Japonsko.

13.43 h

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu oznámil, že ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba absolvujú vo štvrtok (10. 3.) v Turecku aj za účasti Čavušogla stretnutie. Schôdzku potvrdila aj Moskva. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Čavušoglu na Twitteri napísal, že stretnutie sa uskutoční na základe iniciatívy tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a diplomatického úsilia Turecka.

„Som presvedčený, že tento krok povedie k mieru a stabilite,“ napísal Čavušoglu.

13.39 h

Ako informuje nezávislé bieloruské médium Nexta, poľské ženy nechávajú na hraniciach a v pohraničných staniciach kočíky pre ukrajinské matky s deťmi.

13.21 h

Rusko zastaví „vojenskú operáciu“ na Ukrajine, ak Kyjev uzná, že polostrov Krym je súčasťou ruského územia, prizná nezávislosť republikám vyhláseným proruskými separatistami na východe Ukrajiny a ak sa Ukrajina vo svojej ústave vzdá ambícií vstúpiť do „akýchkoľvek blokov“.

Agentúre Reuters to v pondelok povedal ruský prezidentský hovorca Dmitrij Peskov. Vyhlásil, že Moskva je pripravená boje zastaviť vo chvíli, keď Ukrajina tieto požiadavky splní.

13.18 h

Ruská vláda aktualizovala zoznam krajín, ktoré považuje za nie priateľské k Rusku. Doteraz na ňom figurovali len dva štáty – Česká republika a Spojené štáty. Po novom sú na súpiske všetky krajiny Európskej únie, Ukrajina a dve desiatky ďalších štátov, ktoré po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zaviedli proti Rusku sankcie alebo sa k nim pripojili.

13.16 h

Okolo 2 000 civilistov sa doteraz podarilo evakuovať z ukrajinského Irpiňu pri Kyjeve, v pondelok to uviedla polícia. Informuje o tom denník The Guardian.

Polícia nespresnila, akého časového obdobia sa evakuácie týkajú. Ukrajinci sa pokúsili utiecť z Irpiňu už v nedeľu (6. 3.), no po tom, čo Rusi opäť spustili paľbu, sa museli schovať.

13.12 h

Premiéri Vyšehradskej štvorky sa stretnú v pondelok v Londýne, aby diskutovali o vojne na Ukrajine. Oznámil to maďarský premiér Viktor Orbán vo videu na sociálnej sieti.

13.08 h

Európska únia pracuje na ďalších sankciách proti Rusku pre vojnu na Ukrajine a skúma opatrenia na znižovanie závislosti Európy od ruského zemného plynu. Podľa bruselského spravodajcu TASR to v pondelok uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová počas spoločnej tlačovej konferencie s talianskym premiérom Mariom Draghim.

13.05 h

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v pondelok oznámil, že počet ľudí, ktorí ušli pred vojnou z Ukrajiny, sa zvýšil už na 1,7 milióna. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

UNHCR spresnil, že počet ľudí, ktorí od začiatku invázie Ruska na Ukrajine prišli do iných štátov, dosiahol približne 1,735 milióna. To je nárast oproti 1,53 milióna z nedele (6. 3.). Rusko napadlo Ukrajinu 24. februára nadránom.

13.00 h

Ruské sily zabili starostu ukrajinského mesta Hostomeľ, oznámilo v pondelok miestne zastupiteľstvo. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

Zastupiteľstvo na sociálnej sieti napísalo, že Jurij Illič Prylypko zomrel, keď sa ľuďom pokúšal pomôcť „chlebom a liekmi“. Zastupiteľstvo však neuviedlo, kedy sa tak stalo. Prylypka vo svojom vyhlásení označilo za „hrdinu“.

12.55 h

Európska únia vyzvala Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE), aby strážila ukrajinské jadrové elektrárne, z ktorých dve sa už dostali pod kontrolu Ruska, a aby v prípade núdze zmobilizovala medzinárodnú pomoc.

Uviedla to v pondelok tlačová agentúra Reuters s odkazom na list zaslaný orgánu, ktorý má v rámci OSN na starosti jadrovú ochranu.

Generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi v nedeľu (6. 3.) vyjadril „hlboké znepokojenie“ nad správami o prerušení komunikácie so Záporožskou jadrovou elektrárňou. Podľa MAAE, odvolávajúcej sa na ukrajinské úrady, sa vedenie elektrárne teraz musí podriaďovať rozkazom veliteľa ruských síl.

12.45 h

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak oznámil, že tretie kolo mierových rozhovorov medzi Ukrajinou a Ruskom sa začne v pondelok o 15.00 h SEČ. Informujú o tom agentúry AP a Reuters.

12.44 h

Indický premiér Naréndra Módí vyzval v pondelok v telefonickom rozhovore ruského prezidenta Vladimira Putina, aby uskutočnil priame rokovania s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, uviedol zdroj z indickej vlády citovaný tlačovou agentúrou Reuters.

„Premiér Módí naliehal na prezidenta Putina, aby okrem prebiehajúcich rokovaní medzi ich tímami viedol aj priame rozhovory s ukrajinským prezidentom Zelenským,“ dodal zdroj z indickej vlády.

12.33 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal v pondelok medzinárodné spoločenstvo, aby poskytlo Ukrajine bojové lietadlá, ako aj na bojkot ruskej ropy, ropných produktov a iných vývozných komodít. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a denníka The Guardian.

„Ak invázia bude pokračovať a Rusko sa nevzdá svojich plánov mierených proti Ukrajine, tak bude potrebný ďalší balík sankcií pre dosiahnutie mieru,“ uviedol Zelenskyj vo videu, ktoré bolo zverejnené na jeho účtoch na sociálnych sieťach.

12.24 h

Nemecká polícia varuje pred podozrivými mužmi, ktorí sa za čudných okolností snažia na hlavnej berlínskej vlakovej stanici získať do starostlivosti mladé Ukrajinky alebo mamičky s deťmi.

Spolková polícia v pondeok oznámila, že v niekoľkých prípadoch už proti nápadnému správaniu zakročila a takýchto mužov z priestorov stanice vykázala. Organizátori pomoci sa obávajú, aby sa utečenci so svojimi deťmi nestali obeťami sexuálneho násilia.

12.22 h

Ruské jednotky sa snažia sústrediť sily a prostriedky pre novú vlnu útokov, uviedol dnes ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov.

V noci na pondelok zasiahli ruské nálety Černihiv, Charkov a Mykolajiv, ostreľovanie sa odohrávalo v Žytomyrskej oblasti a situácia zostáva zložitá v Chersonskej a Sumskej oblasti, napísal ráno server Ukrajinska pravda s odvolaním sa na údaje z jednotlivých regiónov.

12.20 h

Rusko podporuje návrh šéfa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafaela Grossiho na konanie trojstranných rozhovorov s Ukrajinou o zabezpečení bezpečnosti jej jadrových zariadení. Povedal to v pondelok podľa agentúry Reuters ruský vyslanec pri MAAE Michail Uljanov. Vhodným miestom na takéto konanie však podľa neho nie je Černobyľ, ako údajne chce Grossi.

12.18 h

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v noci na pondelok oznámila, že evakuácia členov jej pozorovateľskej misie z Ukrajiny je takmer dokončená. Informovala o tom agentúra DPA.

„Proces dočasnej evakuácie všetkých členov medzinárodnej misie je takmer dokončený. Posledná zostávajúca skupina – šéf pozorovateľskej misie a vrcholoví členovia tímu – teraz opustia Ukrajinu,“ uviedla OBSE vo vyhlásení.

11.54 h

Litovský prezident Gitanas Nauséda varoval v pondelok amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena, že ak sa nepodarí zastaviť ruskú agresiu na Ukrajine, potom táto vojna vyústi do globálneho konfliktu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Nauséda varoval Blinkena, ktorý v pondelok začal svoju cestu po pobaltských krajinách, že ruský prezident Vladimir Putin „sa nezastaví na Ukrajine“, a uviedol, že svet má preto povinnosť Ukrajine pomôcť „všetkými dostupnými prostriedkami“.

11.44 h

Väčšina Slovákov je presvedčená o tom, že za konflikt na Ukrajine môže Rusko. Až 77 percent populácie si myslí, že ide o akt agresie zo strany štátu Vladimira Putina, vyplýva z prieskumu agentúry MEDIAN SK pre RTVS.

11.42 h

Ruskí vyjednávači v pondelok predpoludním prileteli z Moskvy do bieloruského mesta Brest. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na údaje z leteckého portálu Flightradar24.

Stroj typu Tupolev Tu-204-300 priletel do Brestu o 10.56 h SEČ. Presné miesto a čas plánovaného stretnutia však naďalej nie je známe. Rovnako tak nie je známe, kedy na miesto rozhovorov pricestuje ukrajinská delegácia.

11.41 h

Čínske veľvyslanectvo na Ukrajine v pondelok oznámilo, že väčšina z približne 6 000 čínskych štátnych príslušníkov, ktorí sa nachádzali na území Ukrajiny, už bola evakuovaná.

Informuje o tom tlačová agentúra AFP s tým, že oznámenie ambasády prichádza v čase, keď ruské invázne sily na Ukrajine zosilňujú ostreľovanie viacerých miest.

11.35 h

Medzinárodná gymnastická federácia spustila vyšetrovanie Ivana Kuljaka. Ruský gymnasta mal počas medailového ceremoniálu na Svetovom pohári v Dauhe na hrudi symbol Z. Rovnaký majú na Ukrajine ruské tanky a ďalšie vojenské vozidlá.

Podľa predstaviteľov Medzinárodnej gymnastickej federácie (FIG) Kuljak takto podporil ruskú inváziu na Ukrajine. Rus obsadil na bradlách tretie miesto, zlato získal Ukrajinec Iľja Kovtun, ktorý stál vedľa Kuljaka na stupni víťazov.

11.34 h

Francúzska potravinárska spoločnosť Danone oznámila, že pozastavuje svoje investície v Rusku. Vo výrobe mliečnych produktov a dojčenskej výživy v krajine však pokračuje. Spoločnosť tak reagovala na najnovší vývoj udalostí na Ukrajine, ktorú koncom februára Rusko napadlo. Informuje o tom agentúra Reuters.

„Rozhodli sme sa pozastaviť všetky naše investičné projekty v Rusku, zatiaľ však pokračujeme v produkcii a distribúcii mliečnych výrobkov a dojčenskej výživy s cieľom zabezpečiť základné potravinové potreby pre ruské obyvateľstvo,“ uviedla firma v nedeľu (6. 3.). V dôsledku bojov však francúzsky koncern odstavil jeden zo svojich ukrajinských závodov.

11.31 h

Do Nemecka sa pred vojnou na Ukrajine uchýlilo už viac ako 50 000 utečencov. Uviedlo to v pondelok nemecké ministerstvo vnútra. Za nedeľu (6. 3.) sa tak počet ukrajinských utečencov v krajine zvýšil o viac ako 10 000.

Nemecké úrady počítajú s tým, že počty utečencov v najbližších dňoch výrazne porastú. Za sobotu (5. 3.) do Nemecka prišlo necelých 10 000 Ukrajincov, za nedeľu ich bolo vyše 12 000. Berlínska primátorka Franziska Giffeyová už vyzvala kancelára Olafa Scholza, aby spolková vláda prispievala regiónom na pomoc.

11.24 h

Rusko zadržalo vyše 5 000 ľudí, ktorí v nedeľu (6. 3.) v desiatkach miest protestovali proti útoku prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu. Moskva tvrdo zasahuje proti každému, kto sa stavia proti vojenskému napadnutiu Ukrajiny Ruskom, pripomína tlačová agentúra AFP.

Je to nevídaný počet zadržaných za jediný deň a oveľa vyšší než počas zatýkania vo vlne protestov, ktoré vypukli v Rusku vlani, keď úrady uväznili opozičného lídra Alexeja Navaľného.

11.08 h

Moldavská premiérka Natalia Gavrilitová vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby poskytlo pomoc pri zvládnutí náporu utečencov, ktorí z Ukrajiny unikajú pred vojnou. Jej krajina má totiž obmedzené kapacity a nápor utečencov zvláda iba vďaka „neobvyklej solidarite“ moldavských občanov. Píše stanica CNN.

„Pozorujeme nezvyčajnú humanitárnu krízu. Moldavské hranice prekročilo doposiaľ z Ukrajiny už 230 000 ľudí a približne 120 000 z nich sa rozhodlo tu zostať, z toho 96 000 sú občania Ukrajiny,“ uviedla Gavrilitová v nedeľu (6. 3.) pre CNN.

10.45 h

Ruské ozbrojené sily stratili od začiatku invázie na Ukrajinu vyše 11 000 vojakov, oznámil v pondelok podľa agentúry Interfax-Ukrajina generálny štáb ukrajinskej armády.

Moskva v pondelok informovala o zničení 2 396 objektov vojenskej infraštruktúry na Ukrajine, píše ruská agentúra TASS. Bilancia uvádzaná oboma krajinami sa nedá nezávisle overiť.

10.40 h

Deväť ľudí zahynulo pri nedeľňajšom (6. 3.) raketovom útoku na letisko v ukrajinskom meste Vinnycia, 200 kilometrov juhozápadne od metropoly Kyjev, informovala v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na ukrajinské záchranné služby.

Záchranári uviedli, že v pondelok ráno vytiahli z trosiek 15 ľudí. „Deväť z nich bolo mŕtvych – päť civilistov a štyria vojaci,“ uviedli záchranári na sociálnej sieti telegram s tým, že naďalej pátrajú po preživších.

10.35 h

Zástupcovia Ruska sa nedostavili na pondelkové pojednávanie Medzinárodného súdneho dvora v Haagu, na ktorom Ukrajina požaduje od najvyššej súdnej inštancie OSN príkaz prerušiť ruskú inváziu.

Kreslá v súdnej sieni vyhradené pre ruskú delegáciu zostali prázdne, načo predsedajúca sudkyňa Joan Donoghue povedal, že ľutuje ruské rozhodnutie nezúčastniť sa na pojednávaní.

10.29 h

Až päť miliónov Ukrajincov ujde podľa očakávaní zo svojej vlasti, ak bude Rusko pokračovať v bombardovaní Ukrajiny, varoval v pondelok šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell. Dodal, že Európa sa musí pripraviť na príchod týchto utečencov. Informácie priniesol britský denník The Guardian.

10.17 h

Britské ministerstvo obrany uviedlo, že spravodajské služby naznačujú, že Rusko sa útokmi na komunikačnú infraštruktúru snaží obmedziť prístup Ukrajincov k informáciám. Silový rezort o tom informoval prostredníctvom sociálnej siete Twitter.

10.07 h

Spojené kráľovstvo zaznamenalo od piatka (4. 3.) viac ako 10 000 žiadostí o víza v rámci programu pre rodinných príslušníkov Ukrajincov žijúcich v Británii. Úrady však doteraz udelili len približne 50 víz. Informovali o tom na svojich webových stránkach stanice BBC a Sky News.

9.32 h

Ukrajina označila v pondelok ruský návrh týkajúci sa humanitárnych koridorov, ktoré vedú do Bieloruska alebo Ruska, za „úplne nemorálny“, informovala stanica BBC.

Ukrajinským občanom by malo byť umožnené opustiť svoje domovy cez ukrajinské územie, uviedol hovorca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

„Toto je úplne nemorálny príbeh. Utrpenie ľudí sa používa na vytvorenie želaného televízneho obrazu,“ uviedol Zelenského hovorca v písomnej správe, z ktorej citovala agentúra Reuters.

9.13 h

Čína je pripravená sprostredkovať rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom, podľa agentúry AFP to v pondelok povedal čínsky minister zahraničia Wang I. Novinárom pri zasadnutí čínskeho parlamentu tiež oznámil, že čínsky Červený kríž chystá humanitárnu pomoc Ukrajine. Minister zároveň zopakoval, že priateľstvo Pekingu s Moskvou je pevné.

9.12 h

Viac ako 142 000 ľudí utieklo v nedeľu (6. 3.) do Poľska pred vojnou na Ukrajine. Je to najviac za jeden deň od 24. februára, keď sa začala ruská invázia na Ukrajinu, uviedla Gazeta Wyborcza s odvolaním sa na poľské ministerstvo vnútra.

Celkovo do Poľska utieklo viac ako milión ľudí v súvislosti so súčasnou vojnou na Ukrajine. Celkový počet Ukrajincov, ktorí utiekli pred bojmi do iných krajín, dosiahol podľa OSN 1,5 milióna.

9.10 h

Zhromaždenia na podporu Ukrajiny a na protest proti invázii Ruska v tejto susednej krajine sa konali v nedeľu (6. 3.) v srbskej metropole Belehrad a v druhom najväčšom meste Nový Sad. V pondelok o tom informovala chorvátska tlačová agentúra HINA.

Protestujúci vyzývali na súdržnosť s Ukrajincami a aj s Rusmi, ktorí protestujú vo svojej krajine proti vojne a proti plánom ruského prezidenta Vladimira Putina.

Niekoľko stoviek Ukrajincov žijúcich v Srbsku a občianski aktivisti niesli pútače s nápismi „Zastavte vojnu“, „Nech svetu vládne mier a nič iné len mier“, „Zastavte ruskú agresiu“ či pútač s podobou Putina a s odkazom „Chcem ho vidieť v Haagu“.

9.08 h

V súvislosti s veľkým prílevom vojnových utečencov z Ukrajiny by na Slovensko malo prísť do 50 českých vojakov aj s príslušnou technikou. Schválila to vláda na svojom pondelkovom rokovaní.

V spolupráci s českými vojakmi vznikne stanové mestečko, ktoré poskytne útočisko pre 400 ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine. Informoval o tom minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) na sociálnej sieti.

8.22 h

Japonsko rokuje so Spojenými štátmi a európskymi krajinami o možnom zákaze dovozu ruskej ropy v reakcii na vojenskú inváziu na Ukrajinu. Informovala o tom v pondelok japonská tlačová agentúra Kjódó, ktorá sa odvolala na informácie z vládnych kruhov.

Správa prišla po tom, ako americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v nedeľu (6. 3.) povedal, že o podobnom kroku rokujú USA s európskymi partnermi.

08.12 h

Britský premiér Boris Johnson sa má v pondelok stretnúť s kanadským premiérom Justinom Trudeauom a holandským premiérom Markom Ruttem. Témou rokovaní majú byť aj ďalšie sankcie voči Rusku. TASR o tom informuje na základe správy stanice BBC.

08.04 h

Novozélandská vláda plánuje urýchlené schválenie legislatívy, ktorá jej umožní zaviesť ekonomické sankcie proti Rusku za jeho inváziu na Ukrajine. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra AP.

Existujúce novozélandské zákony vláde neumožňujú uvaliť zásadné a cielené sankcie – len tie, ktoré sa schvália na pôde OSN. To spôsobilo, že Nový Zéland ostal po invázii ochromený, keďže Rusko má v Bezpečnostnej rade OSN právo veta a vetovalo aj rezolúciu odsudzujúcu napadnutie Ukrajiny.

08.02 h

Východoukrajinským Luhanskom, ktorý sa nachádza na území ovládanom proruskými separatistami, otriasol v pondelok ráno silný výbuch. Informuje o tom ruská agentúra Interfax s odvolaním sa na svojho spravodajcu a miestneho činiteľa.

Ten tvrdí, že explóziu spôsobili ukrajinské ozbrojené sily, ktoré zasiahli skladisko nafty. Podľa agentúry TASS zatiaľ nie sú informácie o obetiach.

„Ukrajinské ozbrojené sily udreli na skladisko nafty v Luhansku,“ vyhlásil podľa ruskej tlačovej agentúry poradca vodcu separatistickej republiky Rodion Mirošnik.

7.38 h

Z New Yorku v noci na pondelok odleteli pracovníci ruskej stálej misie pri OSN, ktorých Spojené štáty vyhostili z krajiny. USA mali opustiť do 7. marca. Spolu s nimi sa na cestu do Moskvy vydali aj ich rodinní príslušníci. Uviedla to ruská tlačová agentúra RIA.

USA na začiatku minulého týždňa vypovedali 12 pracovníkov ruskej stálej misie pri OSN, ktorí podľa nich vyvíjali aktivity odporujúce ich diplomatickému statusu. Vykázaní Rusi ohrozovali národnú bezpečnosť USA, kde sa nachádza hlavné sídlo svetovej organizácie, uviedol zástupca veľvyslankyne USA pri OSN Richard Mills.

7.17 h

Spojené kráľovstvo, Spojené štáty, Kanada, Austrália a Nový Zéland žiadajú pozastavenie členstva Ruska v medzinárodnej policajnej organizácii Interpol. Na twitteri to uviedla britská ministerka vnútra Priti Patelová. Správanie Ruska, ktoré 24. februára zaútočilo na Ukrajinu, je podľa Patelovej „priamym ohrozením bezpečnosti ľudí aj spolupráce policajných zložiek“.

Pätica štátov žiada „okamžité pozastavenie prístupu Ruska do všetkých systémov“ Interpolu. Organizácia pre medzinárodnú policajnú spoluprácu má 194 členských krajín. Vyradenie Ruska si podľa Patelovej žiadajú pravidlá samotnej organizácie.

6.35 h

Ruskí vojaci zastavia v pondelok paľbu a otvoria humanitárne koridory v niekoľkých ukrajinských mestách vrátane Kyjeva od 8.00 h SEČ. Informovala o tom agentúra Interfax s odvolaním sa na ruského ministra obrany.

Koridory, ktoré otvoria aj pre evakuáciu z miest Charkov, Mariupol a Sumy, osobne žiadal francúzsky prezident Emmanuel Macron a reagujú tak na súčasnú situáciu.

6.30 h

Okrem ozbrojených bojov na ukrajinských frontoch pokračuje aj kybernetická vojna. Podľa generála vo výslužbe Pavla Macka sa nedotýka iba Ruska a Ukrajiny, ale zasahuje aj do virtuálneho sveta okolitých štátov. Národné centrum kybernetickej bezpečnosti zaznamenalo viacero útokov na webové novinové portály.

6.28 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu (6. 3.) kritizoval západných lídrov za to, že nereagovali na vyhlásenie ruského ministerstva obrany, že zasiahne ukrajinský vojensko-priemyselný komplex. Takisto vyzval na uvalenie prísnejších sankcií proti Moskve. Informovali o tom agentúra AP a stanica Sky News.

„Na zajtra Rusko oficiálne oznámilo ostreľovanie nášho územia. Našich podnikov komplexu obrany,“ povedal Zelenskyj v príhovore podľa televízie CNN. „Pracujú tam tisíce ľudí. Neďaleko žijú státisíce…. Toto je vražda. Úmyselná vražda,“ uviedol.

6.26 h

Spojené kráľovstvo poskytne ďalších 100 miliónov dolárov (91,5 milióna eur) na pomoc Ukrajine. V nedeľu (6. 3.) to oznámil britský premiér Boris Johnson. Uviedla agentúra AFP.

Vo vyhlásení Downing Street sa uvádza, že zmienená suma, ktorú poskytne Británia prostredníctvom Svetovej banky, pôjde na fungovanie kľúčových vládnych inštitúcií. Johnson už predtým sľúbil, že Británia na humanitárnu a ďalšiu pomoc Ukrajine vyčlení 220 miliónov libier (264,31 milióna eur).

6.24 h

Britské ministerstvo obrany sa domnieva, že ruské sily dosiahli za posledných 48 hodín na Ukrajine minimálne územné zisky, pričom ich jednotky narazili na tvrdý odpor a čelia slabej logistickej podpore.

Ukrajinskí velitelia však varovali, že ruská armáda preskupuje svojich vojakov a plánuje totálny útok na hlavné mesto Kyjev. Informovali o tom stanica BBC a agentúra DPA.

6.15 h

Rusko do vojny na Ukrajine údajne verbuje sýrskych žoldnierov, ktorí majú skúsenosti s vedením boja v mestách. S odvolaním sa na amerických predstaviteľov to v nedeľu (6. 3.) napísal The Wall Street Journal.

6.11 h

Spojené štáty nepredpokladajú, že by v tejto chvíli bezprostredne hrozil ruský útok na ukrajinský prístav Odesa, o ktorom sa v posledných dňoch špekulovalo. Uviedol to vysoký predstaviteľ amerického ministerstva obrany, ktorého v pondelok citoval spravodajský server BBC News.

Za posledný deň podľa neho Washington zaznamenal len malé zmeny v konflikte na Ukrajine, kde sa snahy ruskej armády o obsadenie Kyjeva, Charkova, Černihivu a ďalších miest stretávajú s tvrdým ukrajinským odporom. Ruská armádna kolóna dlhá 65 kilometrov mieriaca ku Kyjevu stále stojí, dodal spomínaný zdroj.

6.08 h

Ruská armáda v noci na pondelok vystupňovala ostreľovanie miest v centrálnej, severnej a južnej časti Ukrajiny. Podľa agentúry AP to vyhlásil poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč. Predstavitelia mesta Charkov uviedli, že pri ostreľovaní poškodili televíznu vežu a ťažká delostrelecká paľba zasahovala obytné štvrte.

6.05 h

Do Izraela pricestovalo zhruba 400 židovských utečencov z Ukrajiny vrátane sirôt. Na letisku ich privítal premiér Naftali Bennett, informuje v nedeľu (6. 3.) spravodajský web BBC.

„Izrael je môj druhý domov, možno teraz môj prvý,“ uviedla Anna z Kyjeva po prílete do Tel Avivu. Má v pláne zostať u svojich príbuzných. „Som veľmi emotívna. Chcem len spať a cítiť sa bezpečne a viem, že tu sa bezpečne cítiť budem,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet