Na hlavný obsah

Vojenský konflikt na Ukrajine otriasol aj umeleckým svetom

Hollywoodske premiéry Rusi neuvidia.

Divadlá, operné domy a rôzne kultúrne inštitúcie vyjadrujú svoj postoj na ukrajinskú krízu aj personálnymi zmenami. Padajú hlavy umelcov, ktorí podporujú Rusko. Mníchovskí filharmonici ukončili spoluprácu s ruským dirigentom Valerijom Gergijevom.

Ruská umelecká obec pritom volá po ukončení invázie na Ukrajine otvoreným listom ruskej vláde. Aj Metropolitná opera v New Yorku oznámila, že nebude spolupracovať s ruskými umelcami, ktorí podporujú prezidenta Vladimira Putina.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zmena môže mať vplyv aj na také hviezdy, akou je operná diva Anna Netrebko. Rusko-rakúska sopranistka sa stala terčom kritiky pre svoje osobné vzťahy s Vladimírom Putinom. Podľa agentúry AFP sama oznámila, že odchádza z javiska, kým sa vojna na Ukrajine neskončí.

„Po dôkladnom zvážení som prijala mimoriadne ťažké rozhodnutie odstúpiť z koncertov až do odvolania. Teraz nie je ten správny čas na to, aby som vystupovala a venovala sa hudbe. Dúfam, že moje publikum toto rozhodnutie pochopí,“ uviedla sopranistka.

Pre krízu na Ukrajine Hollywood pozastavuje filmové premiéry v Rusku. Ruskí diváci tak neuvidia Batmana ani Marvelovky.

,,Myslím, že ľudia musia nájsť spôsob, ako to ukončiť. Je to neuveriteľná tragédia. Dúfam, že sa to podarí vyriešiť čo najrýchlejšie a dúfam, že čo najpokojnejšie, ale je to strašné,“ povedal herec a predstaviteľ Batmana Robert Pattinson.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet