Na hlavný obsah

Vojenský konflikt na Ukrajine prináša so sebou aj hrozbu obchodovania s ľuďmi

Výnimkou nie sú ani deti.

Ďalším z dôsledkov vojny na Ukrajine môže byť aj obchodovanie s ľuďmi. Výnimkou nie sú ani deti. Upozornila na to Medzinárodná organizácia pre migráciu. Pomôcť odhaliť tento závažný trestný čin môže aj verejnosť. Je dôležité byť ostražitý. Rezort vnútra avizuje niekoľko opatrení.

Strach, núdza a zraniteľnosť ľudí utekajúcich z Ukrajiny môže spôsobiť, že sa stanú ľahkou obeťou obchodovania s ľuďmi. Na Slovensku zatiaľ tento trestný čin neevidujú. Medzinárodná organizácia pre migráciu hovorí, že u našich poľských susedov už áno.

„Môže sa stať, že niekto ponúkne odvoz spojený s dobrou prácou a nemusí to byť správna ponuka, nemusí byť legitímna. A ľudia môžu byť takto ľahko zneužívaní,“ hovorí Zuzana Vatráľová z Medzinárodnej organizácie pre migráciu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Pripomína, že obchodovanie s ľuďmi sa ťažko odhaľuje. Apeluje preto na verejnosť.

„Treba mať oči otvorené v zmysle, že možno niekde na stavbe alebo v nejakom inom priestore, či si nevšimnú, že ten istý človek je tam už 3 – 4 deň za sebou. To znamená, že pracuje oveľa viac než ustanovuje zákonník práce,“ upozorňuje Vatráľová.

Pracovníci z Medzinárodnej organizácie pre migráciu priamo na hraniciach ľudí z Ukrajiny informujú o tom, ako sa nestať obeťou obchodovania s ľuďmi.

Rezort vnútra pre nich pripravil letáky s dôležitými informáciami – národnou linkou na pomoc obetiam obchodovania s ľuďmi a s webmi organizácií, ktoré im vedia pomôcť.

„Tá linka – 0800 800 818 je 24 hodinová linka, ktorú prevádzkuje ministerstvo vnútra a ktorú nám pomáha prevádzkovať mimovládna organizácia Slovenská katolícka charita. Je pripravená aj v cudzom jazyku, teda aj v ukrajinčine,“ povedal Jozef Halcin, riaditeľ Odboru prevencie kriminality MV SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet