Na hlavný obsah

Vojenský konflikt na Ukrajine sledujeme online aj v nedeľu

Podľa OSN od začiatku invázie na Ukrajinu zahynulo najmenej 847 civilistov.

Vojenský konflikt na Ukrajine sledujeme online aj v nedeľu
Starý muž kráča popri zničenej budove v ukrajinskom meste Charkov. Foto: ČTK

Z ukrajinských miest sa v sobotu podarilo cez humanitárne koridory evakuovať 6 623 ľudí. Je to oveľa menej ako deň predtým, keď evakuovali viac ako 9 000 Ukrajincov.

Podľa Úradu vysokej komisárky OSN pre ľudské práva (OHCHR) od začiatku invázie na Ukrajinu zahynulo najmenej 847 civilistov, vrátane 64 detí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval švajčiarsku vládu, aby zmrazila bankové účty ruských oligarchov.

Ruská armáda v bojoch na Ukrajine použila hypersonické strely Kinžal.

Rusi zaútočili na kasárne pri juhoukrajinskom prístavnom meste Mykolajiv, kde zahynuli desiatky ukrajinských vojakov. Záchranári stále pátrali po možných preživších.

Britská ministerka zahraničia Liz Trussová v rozhovore pre denník The Times vyhlásila, že ruské sily sa mierovými rokovaniami možno iba snažia získať čas, aby sa preskupili a mohli začať novú ofenzívu.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki uviedol, že Poľsko navrhlo Európskej únii, aby zaviedla úplný zákaz obchodovania s Ruskom.

Niektoré zahraničné médiá upozornili na to, že traja ruskí astronauti, ktorí dorazili na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), sa následne ukázali v priamom prenose v žltomodrých kombinézach.

Sledujeme dianie online:

21.27 h

Rusko v nedeľu vyzvalo ukrajinské sily bojujúce v Mariupole, aby sa vzdali. Tým, ktorí zložia zbrane, bude zabezpečený bezpečný odchod do oblastí ovládaných Kyjevom, uviedol ruský generál Michail Mizincev.

Svoje rozhodnutie, či sa vzdajú, majú „nacionalisti“, ako ich Moskva nazýva, oznámiť do pondelkových (21. 3.) ranných hodín. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské štátne médiá.

21.15 h

Britský premiér Boris Johnson v telefonáte ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému sľúbil, že Británia navýši vojenskú, ekonomickú a diplomatickú pomoc Ukrajine. Predseda britskej vlády o tom informoval na svojom twitteri.

20.50 h

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v nedeľu povedal, že Rusko a Ukrajina pokročili v rokovaniach o ukončení ruskej invázie, pričom obe znepriatelené strany sú podľa jeho slov už blízko k dosiahnutiu dohody.

Čavušoglu podľa agentúry AFP uviedol, že situácia nie je ľahká, rokovania však naberajú na obrátkach. „Vidíme, že obe strany sa blížia k dohode,“ uviedol šéf tureckej diplomacie.

20.14 h

„Som zhrozená zverstvami v Mariupole, ako sú útoky na školy, v ktorých sa ukrývajú civilisti. Putin sa uchyľuje k zúfalým opatreniam, pretože nedosahuje svoje ciele,“ uviedla britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová.

19.43 h

Vo viacerých ukrajinských mestách, ktoré už obsadili ruské invázne sily, sa v nedeľu (20. 3.) konali protesty miestnych obyvateľov. Podľa BBC išlo zrejme o pokojné protesty.

Objavili sa však aj správy, že na niektorých z nich zasahovali ruskí vojaci.

19.35 h

Ruská novinárka a televízna produkčná Marina Ovsjannikovová, ktorá v pondelok (14. 3.) s protivojnovým transparentom vtrhla do hlavného vysielania ruskej štátnej televízie, vyzvala svojich spoluobčanov, aby odsúdili ruskú inváziu na Ukrajine.

Ovsjannikovová to uviedla v rozhovore s americkou televíznou stanicou ABC News. Rusi podľa nej správanie ruských bezpečnostných zložiek na Ukrajine nepodporujú.

19.20 h

Zdroje z Ruska v nedeľu potvrdili, že v bojoch o obliehané ukrajinské mesto Mariupol zahynul zástupca veliteľa ruskej Čiernomorskej flotily, kapitán Andrej Palij. Informovala o tom televízie BBC.

19.01 h

Francúzsko zmrazilo na svojom území majetok ruských oligarchov v hodnote približne 850 miliónov eur. Vyhlásil to v nedeľu minister financií Bruno Le Maire vo francúzskej televízii. Informovala o tom agentúra AFP.

Okrem toho Francúzsko na svojom území zmrazilo zhruba 390 nehnuteľností v hodnote 539 miliónov eur a zabavilo dve jachty v hodnote 150 miliónov eur, informoval Le Maire. „Celkovo ide o takmer 850 miliónov eur v aktívach patriacich ruským oligarchom.“

18.45 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v nedeľu Izrael, aby upustil od svojich snáh o zachovanie neutrálneho postoja k vojne na Ukrajine. Zároveň vyzval izraelskú vládu, aby poskytla Kyjevu pomoc v boji proti ruskej agresii.

Počas svojho vystúpenia viackrát prirovnal ruský útok proti Ukrajine k holokaustu. „Môžeme sa vás opýtať, prečo nemôžeme od vás dostávať zbrane, prečo Izrael neuvalil tvrdé sankcie na Rusko alebo prečo nevyvíja tlak na ruskú podnikateľskú sféru,“ povedal.

18.29 h

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyhlásil, že konflikt na Ukrajine nesmie prerásť do vojny medzi Alianciou a Ruskom.

18.09 h

Tisíce ľudí vo viacerých nemeckých mestách opäť protestovali proti ruskej invázii na Ukrajinu. V Berlíne, kde sa konalo hudobné zhromaždenie na podporu Ukrajincov, bolo napoludnie viac ako 8 000 protestujúcich, v Hamburgu okolo 3 000.

Uviedla to agentúra DPA, podľa ktorej na koncerte v nemeckej metropole vystúpila aj manželka kyjevského starostu a bývalého profesionálneho boxera Vitalija Klička.

17.28 h

Ruská polícia zadržala v nedeľu najmenej 937 ľudí, ktorí po celej krajine vyjadrovali nesúhlas s vojnou na Ukrajine. Informovala o tom agentúra DPA.

16.59 h

Britské ministerstvo obrany uviedlo, že ruská armáda dosiahla za posledné dni len veľmi obmedzený pokrok.

16.28 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je pripravený rokovať so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Súčasne varoval, že ak pokusy o vyjednávanie zlyhajú, mohlo by to znamenať „tretiu svetovú vojnu“. Zelenskyj to v nedeľu vyhlásil v rozhovore s americkou CNN.

„Som na rokovanie s ním pripravený. Bol som pripravený posledné dva roky. A myslím si, že bez vyjednávania túto vojnu nemôžeme ukončiť,“ povedal.

16.01 h

Od začiatku ruskej invázie zahynulo na Ukrajine už najmenej 902 civilistov a ďalších 1 459 utrpelo zranenia. Informoval o tom v nedeľu Úrad Vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) s tým, že skutočný počet obetí je zrejme oveľa vyšší, uviedol denník The Guardian.

15.51 h

Niektorí zástupcovia ruských politických a obchodných elít údajne zvažujú zvrhnutie prezidenta Vladimira Putina, aby mohli byť znovu obnovené vzťahy Moskvy so západnými krajinami.

S odvolaním sa na tvrdenia ukrajinských spravodajských služieb to uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany. Putinovým nástupcom by sa mal stať súčasný šéf Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Alexander Bortnikov.

Informáciu, ktorú priniesol ukrajinský denník Kyiv Independent, nebolo možné nezávisle overiť. 

15.42 h

Pre ničivý vojnový konflikt na Ukrajine už muselo opustiť svoje domovy desať miliónov ľudí, uviedol v nedeľu na twitteri vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi.

14.52 h

Britský premiér Boris Johnson vyzval Čínu, aby zaujala stanovisko a odsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu. V rozhovore s The Sunday Times obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina zo snahy nastoliť nový svetový poriadok. Peking podľa neho riskuje, že sa ocitne na zlej strane dejín.

14.22 h

Ukrajinská poslankyňa Lesia Vasylenková informovala, že v dôsledku ruského ostreľovania došlo k zničeniu jedného z najväčších metalurgických závodov v Európe.

Zverejnila tiež video, ktoré zachytáva, ako sa z oceliarskeho kombinátu pri obliehanom meste Mariupol, ozývajú mohutné výbuchy a stúpajú oblaky hustého čierneho dymu.

14.01 h

Na poľsko-bieloruskej hranici aktivisti blokujú cesty. Na protest proti ruskej invázii na Ukrajinu sa snažia zabrániť doprave tovarov do Ruska a Bieloruska. Podľa agentúry AP sa pred hraničným priechodom Koroszczyn vytvorila 40-kilometrová kolóna kamiónov.

Aktivisti, medzi ktorými sú Poliaci aj Ukrajinci, demonštrujú na hraniciach už asi dva týždne. 

13.30 h

Invázia Ruska na Ukrajinu poškodila ekonomiky oboch krajín.

Ruský rubeľ, ktorý sa obchodoval na úrovni približne 80 rubľov za dolár predtým, ako Moskva 24. februára vyslala vojakov na Ukrajinu, stratil v nasledujúcich dňoch 40 % svojej hodnoty a prepadol sa na bezprecedentnú úroveň 150 RUB/USD.

Na Ukrajine, kde platí stanné právo, centrálna banka pozastavila všetky menové obchody a stanovila pevný výmenný kurz približne 29 hrivien za dolár. Zakázala tiež výbery cudzej meny a väčšinu cezhraničných platieb.

12:45 h

Britský premiér Boris Johnson čelí kritike za svoj výrok, v ktorom prirovnal Ukrajincov bojujúcich proti ruskej invázii k ľuďom, ktorí hlasovali za brexit.

Johnson v prejave na konferencii Konzervatívnej strany povedal, že Briti majú rovnako ako Ukrajinci inštinkt zvoliť si slobodu. Ako nedávny príklad uviedol hlasovanie o vystúpení z Európskej únie v roku 2016.

Johnsonove komentáre pobúrili politikov v Spojenom kráľovstve i v Európe, informoval server BBC News.

12:42 h

Pápež František označil ukrajinský konflikt za „nezmyselný masaker“ a vyzval lídrov k zastaveniu „tejto odpornej vojny.“ Povedal, že „násilná agresia“ proti Ukrajine spôsobuje opakované „vraždy a zverstvá.“ Informovala agentúra Reuters.

11.51 h

Invázia Ruska na Ukrajinu tvrdo zasiahla tamojšiu ekonomiku. Podľa ukrajinského ministra financií Serhija Marčenka až 30 % ekonomického systému krajiny prestalo fungovať.

Uviedol to v sobotu v televíznom rozhovore. „Naše daňové príjmy nám neumožňujú pokryť naše potreby,“ vyhlásil Marčenko.

11.40 h

Slovenská republika požiadala Taliansko o pomoc v rámci mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany. Na základe tejto žiadosti poskytlo Taliansko technické vybavenie na vybudovanie stanového núdzového tábora v Michalovciach.

Tábor bude slúžiť na zvýšenie ubytovacích kapacít neďalekého veľkokapacitného centra v Michalovciach. Informovalo o tom ministerstvo vnútra.

Snímka z výstavby stanového núdzového tábora v Michalovciach. (zdroj: MV SR)

11.18 h

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu (24. 2.) už zahynulo v jej dôsledku 115 detí a viac ako 140 ich utrpelo zranenia. Informoval ukrajinský parlament.

10.46 h

Rusko v nedeľu oznámilo, že na Ukrajine opäť použilo svoje najnovšie hypersonické rakety Kinžal, ktorými zničilo sklad paliva na juhu krajiny. Informovala o tom agentúra AFP.

„Letecké raketové systémy Kinžal (Dýka) s nadzvukovými balistickými raketami zničili veľký sklad paliva a mazív ukrajinských ozbrojených síl pri meste Konsťantynivka v Mykolajivskej oblasti,“ uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo obrany.

10.30 h

Prvé jednotky, ktoré majú na starosti rozmiestnenie systému protivzdušnej obrany Patriot postupne prichádzajú na územie Slovenskej republiky. Na sociálnej sieti to v nedeľu uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Proces bude pokračovať aj v ďalších dňoch. „Dočasne bude systém umiestnený na leteckej základni vzdušných síl Sliač,“ napísal.

10.27 h

Na Ukrajine je v nedeľu plánované otvorenie siedmich humanitárnych koridorov, ktorými by mali byť evakuovaní civilisti z miest ostreľovaných ruskou armádou. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinskú vicepremiérku Irynu Vereščukovú. 

9.50 h

Hraničnými priechodmi prešlo 911 mužov, 2847 žien a 1802 detí. O dočasné útočisko požiadalo 2009 osôb. Informoval tlačový odbor ministerstva vnútra.

Na snímke vojnoví utečenci z Ukrajiny. (zdroj: ČTK)

9.20 h

Najmenej 1,5 milióna detí ušlo z Ukrajiny pred vojnou, ktorú tam začalo Rusko 24. februára, a tisíce ďalších sú vysídlené v rámci krajiny.

Detský fond OSN (UNICEF) teraz varuje, že týmto deťom hrozí ďalšie nebezpečenstvo od priekupníkov s ľuďmi, ktorí sa často pokúšajú zneužiť chaos pri pohyboch veľkého počtu obyvateľstva. Informoval o tom portál britskej stanice Sky News.

9.01 h

Ministerstvo obrany (MO) SR momentálne neplánuje znovu zaviesť povinnú vojenskú službu. Poukazuje na nízky záujem o jej obnovenie, ale aj miliardové investície, ktoré by si to vyžadovalo. Pre TASR to uviedla hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

8.50 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu (20. 3.) nadránom povedal, že obliehanie mesta Mariupolu sa zapíše do histórie „vojnovými zločinmi, ktoré tam pácha ruská armáda“.

„Robiť mierumilovnému mestu to, čo robia okupanti, je teror, na ktorý si bude ľudstvo pamätať celé nasledujúce storočia,“ uviedol Zelenskyj vo svojom nočnom videopríhovore k národu, z ktorého citovala tlačová agentúra AP.

8.45 h

Najmenej päť mŕtvych vrátane deväťročného chlapca si vyžiadalo ostreľovanie viacpodlažnej bytovky v meste Charkov na východe Ukrajiny, uviedla v nedeľu polícia Charkovskej oblasti. Informovala o tom agentúra DPA.

8.41 h

Ruská armáda v sobotu bombardovala umeleckú školu v obliehanom ukrajinskom meste Mariupol, v ktorej sa ukrývalo asi 400 ľudí. Podľa agentúr Reuters a AP to v nedeľu oznámila rada mesta.

Počet mŕtvych a zranených pri útoku nie je zatiaľ známy, mestská rada ale uviedla, že budova školy bola zničená a pod troskami sú obete. Agentúra Reuters poznamenala, že informáciu rady nemohla overiť z nezávislých zdrojov.

8.38 h

Keď traja ruskí kozmonauti dorazili v piatok na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) v letových kombinézach žlto-modrej farby, v médiách sa objavili špekulácie o tom, že si zámerne obliekli kombinézy vo farbách ukrajinskej vlajky. Kozmonauti to však v sobotu odmietli, informovala agentúra AP. 

Kozmonaut Oleg Artemiev vysvetlil, že každá posádka si vyberá farbu letových kombinéz približne šesť mesiacov pred štartom, pretože tieto odevy musia byť ušité jednotlivo, na mieru. A keďže všetci traja absolvovali Baumanovu štátnu technickú univerzitu v Moskve, vybrali si farby svojej prestížnej alma mater.

8.16 h

Pracovníci bieloruských dráh bližšie nespresneným spôsobom prerušili železničné spojenie medzi Bieloruskom a Ukrajinou. Uviedol to v sobotu šéf ukrajinských železníc Oleksandr Kamyšin.

Tvrdí, že ruská armáda touto cestou už nebude môcť dovážať na Ukrajinu posily a vybavenie. Informovala o tom agentúra Unian.

8.11 h

Ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) zakázala činnosť strán s väzbami na Rusko, uviedol prezident Volodymyr Zelenskyj. Opatrenie bude platiť počas vojnového stavu.

„Činnosť politikov smerujúca k rozkolu alebo kolaborácii nebude úspešná a dočká sa tvrdej odpovede,“ citoval denník Ukrajinska pravda z videosprávy prezidenta Zelenského. 

8.06 h

Ukrajina vyzvala Čínu, aby sa pridala k Západu a tiež odsúdila „ruské barbarstvo“. Spojené štáty predtým varovali Peking, že ho čakajú následky, ak podporí inváziu Moskvy na Ukrajine. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

8.01 h

Z juhoukrajinského mesta Mariupol obkľúčeného ruskými silami sa v sobotu podarilo cez humanitárne koridory evakuovať 4 128 ľudí na severozápad do mesta Záporožie, ale radnica oznámila, že ruskí vojaci donútili niekoľko tisíc obyvateľov presunúť sa do Ruska. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

„Okupanti nútia ľudí opustiť Ukrajinu a ísť na ruské územie,“ uviedla radnica vo vyhlásení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet