Na hlavný obsah

Vojenský konflikt na Ukrajine sledujeme online aj v sobotu

Ukrajina už desiaty deň odoláva invázii ruských vojsk. 

Vojenský konflikt na Ukrajine sledujeme online aj v sobotu
Na archívnej snímke sa hasiči snažia uhasiť oheň po ostreľovaní v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Vojenské útoky na Ukrajinu pokračujú aj v sobotu (5. 3.).

Vo štvrtok (24. 2.) sa začal vpád ruských vojsk na územie nášho východného suseda. Ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že ide o „vojenskú operáciu“ s cieľom „demilitarizovať“ Ukrajinu.

V noci nebolo hlásené žiadne bombardovanie ukrajinských miest, píšu zahraničné médiá. Vo viacerých mestách vrátane Kyjeva, Žytomyru a Černihiva sa však nad ránom rozozvučali sirény.

Sledujeme dianie online:

22.40 h

Shell venuje zisk z nákupu ruskej ropy na pomoc utečencom z Ukrajiny. Reaguje tak na kritiku, ktorá nasledovala po tom, čo v piatok nakúpila ruskú ropu s rekordnou zľavou. Informoval o tom portál CNN.

22.04 h

„Toto je najväčší hrdina včerajšej noci,“ uviedla polícia Slovenskej republiky na sociálnej sieti. Cez hranicu z Ukrajiny prišiel na Slovensko len 11-ročný chlapec zo Záporožia. S jednou igelitkou, pasom a telefónnym číslom napísaným na ruke, prišiel úplne sám, pretože jeho rodičia museli zostať na Ukrajine.

22.01 h

Od vypuknutia ozbrojeného konfliktu na Ukrajine zahynulo podľa OSN najmenej 351 civilistov a 707 ich bolo ranených. OSN však podľa televízie CNN pripúšťa, že tento počet bude pravdepodobne „podstatne vyšší“.

21.57 h

Ukrajinská armáda tvrdí, že oslobodila psycho-neurologickú ambulanciu v Boroďanke, ktorú v sobotu obsadili ruské jednotky. Informáciu uviedol Unian, nedá sa však overiť z nezávislých zdrojov.

21.23 h

Americký spisovateľ Stephen King sa kvôli útoku na Ukrajinu rozhodol, že neobnoví práva na ďalšie vydanie svojich kníh v Rusku. Autor desiatok bestsellerov, ktoré v Rusku vyšli v obrovských nákladoch, to napísal na sociálnej sieti.

Kontrakty s ruskými nakladateľmi už nechcú uzatvárať ani britský spisovateľ Neil Gaiman a Kanaďan Linwood Barclay.

20.58 h

Medzinárodný trestný súd už vyšetruje priamo na Ukrajine podozrenia zo spáchania viacerých zločinov. Nejde len o súčasný konflikt, ale aj o nepokojný vývoj v krajine od roku 2013.

20.50 h

Britské ministerstvo obrany obvinilo Rusko, že prímerie v ukrajinskom meste Mariupol bolo zo strany Moskvy „pravdepodobným pokusom o odvrátenie medzinárodného odsúdenia“ a snahou získať čas na preskupenie svojich jednotiek a obnovenie útočných aktivít.

20.31 h

V súvislosti s vojenským konfliktom na Ukrajine sa otvorila aj téma krytov civilnej ochrany. Na Slovensku je približne 1 500 odolných a plynotesných krytov. Jedna štvrtina je v Bratislave a zvyšok je relatívne rovnomerne rozmiestnený v ostatných častiach krajiny. Poskytnú útočisko pre 250 000 ľudí.

20.23 h

Pozastavenie všetkých maloobchodných aktivít v Rusku oznámila aj talianska odevná značka Prada a nemecká firma so športovým oblečením a obuvou Puma. Informovala o tom ČT24.

20.04 h

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v sobotu (5. 3.) vyhlásil, že Ukrajina potrebuje na obranu pred ruskou inváziou bojové lietadlá a systémy protivzdušnej obrany. Odmietavý postoj aliancie NATO k požiadavke Kyjeva vyhlásiť nad Ukrajinou bezletovú zónu Kuleba označil za „prejav slabosti“.

19.51 h

Rokovanie izraelského premiéra Naftaliho Bennetta s Vladimirom Putinom sa skončilo po troch hodinách. Tlačová služba Kremľa informovala, že Putin a Bennett diskutovali „o rôznych aspektoch situácie na Ukrajine“.

19.14 h

Ruské sily na Ukrajine podľa Moskvy pokračujú v rozsiahlej ofenzíve, obsadili niekoľko miest a obcí, zostrelili štyri ukrajinská stíhačky. 

19.10 h

Ruská armáda v sobotu večer oficiálne oznámila ukončenie krátkeho prímeria s cieľom umožniť evakuáciu humanitárnymi koridormi a obnovila útoky na ukrajinské mestá Mariupol a Volnovacha. Informovala o tom agentúra DPA.

19.05 h

Od začiatku ruskej invázie z Ukrajiny utieklo do zahraničia približne 1,5 milióna ľudí. Uviedla to Medzinárodná organizácia pre migráciu na základe štatistík susediacich krajín. 

18.44 h

V Ríme dnes vyšli do ulíc desaťtisíce ľudí na protest proti ruskému vpádu na Ukrajinu. Podľa odhadu polície sa na demonštrácii na námestí pri Lateránskej bazilike zišlo asi 25 000 účastníkov, v talianskej metropole sa ale neskôr odohrajú protesty aj na ďalších miestach.

Tisíce ľudí sa zapojili do manifestácií v nemeckom Hamburgu, Mníchove a Düsseldorfe, napísala agentúra DPA.

Na snímke protestujúci v Ríme. ZDROJ: TASR/AP

18.17 h

Izraelský premiér Naftali Bennett je v Moskve na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Hovoriť majú o vojenskom konflikte na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

18.00 h

Tretie kolo rozhovorov medzi Ruskom a Ukrajinou bude v pondelok 7. marca. Oznámil to hlavný ukrajinský vyjednávač David Arachamia. Ruská strana zatiaľ dátum nepotvrdila.

17.40 h

Združenie britských charitatívnych organizácií vybralo na pomoc Ukrajine za dva dni vyše 85 miliónov libier. Zbierku vyhlásenú vo štvrtok už podporili desaťtisíce drobných darcov, vysokými sumami prispeli aj členovia kráľovskej rodiny.

17.34 h

Ruské jednotky prevzali kontrolu nad psychiatrickým zariadením v meste Borodjanka severozápadne od Kyjeva. Dnu ostalo uväznených 670 ľudí. S odvolaním sa na miestnu správu o tom informovala agentúra Reuters. 

17.22 h

Primátor mesta Cherson, Ihor Kolychajev vyzval na humanitárnu pomoc pre mesto, pričom spresnil, že jeho obyvatelia sú bez elektriny a vody. Vysvetlil, že nateraz jediný spôsob, ako dostať humanitárnu pomoc do Chersonu, bolo dopraviť ju cez Krym, z ruskej strany. Uviedol, že „Rusi chcú poslať svoju humanitárnu pomoc, ale obyvatelia Chersonu ju odmietajú“.

17.10 h

Fínsky železničný operátor posilňuje vlakové spojenie na trati Helsinki – Petrohrad, pretože registruje rastúci záujem Rusov o odchod zo svojej vlasti. Fínska televízia Yle v sobotu informovala, že do Fínska už vysokorýchlostným vlakom triedy Allegro a autobusmi obsluhujúcimi 400-kilometrovú trasu medzi Petrohradom a Helsinkami pricestovali v posledných dňoch „tisíce ľudí“.

16.45

Svoje znepokojenie nad inváziou ruských vojsk na Ukrajine vyjadrilo až 90 percent obyvateľov Francúzska, ktorí sa zúčastnili na prieskume verejnej mienky agentúry Ipsos, pričom 43 percent z nich uviedlo, že sú „veľmi znepokojení“.

16.29 h

Spravodajcov z Ruska stiahne aj talianska televízia a rozhlas RAI. Zdôvodnila to zákonom, ktorý hrozí 15-ročným väzením za „klamlivé“ informácie o ruskej armáde. RAI čelí doma kritike, že vedúci jej moskovskej redakcie nekriticky preberá ruské oficiálne stanoviská.

16.05 h

Taliansko od piatku skonfiškovalo luxusné jachty, vily a ďalší majetok ruských oligarchov blízkych ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi v hodnote 143 miliónov eur. Ruskí miliardári mali toto bohatstvo na Sardínii, pobreží Ligúrskeho mora či pri Comskom jazere.

16.02 h

Podľa nemeckého ministerstva vnútra prišlo do Nemecka z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie viac ako 27 000 utečencov. Informovala o tom televízia BBC.

15.58 h

Inovecká chata v okrese Trenčín prichýlila ďalšie ženy a deti, ktoré utekajú pred vojnovým konfliktom na Ukrajine. Ako znak vďaky za pomoc, ktorú na chatu pod Inovcom ľudia nosia, im ubytované ženy v sobotu navarili boršč.

15.34 h

Švédsko a Fínsko chcú kvôli vpádu ruských vojsk na Ukrajinu posilniť bezpečnostnú spoluprácu. Na spoločnej tlačovej konferencii v Helsinkách to oznámili premiérky týchto krajín Magdaléna Anderssonová a Sanna Marinová. Švédsko ani Fínsko nie sú členmi Severoatlantickej aliancie.

15.29 h

Ukrajina spustila webové stránky pre cudzincov, ktorí sa chcú v rámci medzinárodnej légie zapojiť do obrany krajiny proti ruskej vojenskej agresii. Oznámil to úrad ukrajinského prezidenta. Všetky potrebné praktické informácie nájdu záujemcovia o službu v légii na stránke fightforua.org.

15.26 h

Za úplne správne považuje ruský prezident Vladimir Putin rozhodnutie neobmedzovať takzvanú špeciálnu vojenskú operáciu na Ukrajine len na oblasť Donbasu.

Tvrdí, že ruské jednotky už zničili skoro všetku ukrajinskú vojenskú infraštruktúru, protivzdušnú obranu vraj prakticky zlikvidovali.

14.58 h

Ruský prezident Vladimir Putin povedal, že sankcie proti Rusku „sú podobné vyhláseniu vojny, ale ešte sa tak nestalo,“ informovala agentúra Reuters. Dodal, že Moskva potrebuje brániť rusky hovoriacich ľudí na východe Ukrajiny, ako aj svoje vlastné záujmy.

Dôsledky konfliktu medzi NATO a Ruskom, ak by k nemu došlo, by podľa neho boli „každému jasné“. Zopakoval, že v Rusku neplánuje vyhlásiť stranné právo.

14.43 h

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena požiadala Kongres, aby uvoľnil 2,5 miliardy dolárov na humanitárnu pomoc v Poľsku a na Ukrajine. V piatok to pri návšteve Poľska povedal americký minister zahraničia Antony Blinken.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odpovedá na otázky novinárov počas tlačovej konferencie na stretnutí s poľským ministrom zahraničných vecí Zbiegniewom Rauom v Poľsku. ZDROJ: TASR/AP

14.38 h

Poľský premiér Mateusz Morawiecki vyzval na ďalšie sprísnenie sankcií uvalených na Rusko vrátane odrezania všetkých ruských bánk od medzibankového platobného systému SWIFT. Uviedol to po stretnutí s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom v meste Rzeszów na juhovýchode Poľska. Informovala o tom agentúra AP.

14.32 h

Nemecké stanice ARD a ZDF sa rozhodli zastaviť vysielanie z Ruska kvôli novému zákonu, ktorý hrozí tvrdými postihmi za šírenie iných ako oficiálnych informácií o ruskej armáde. Informovala o tom agentúra DPA.

V piatok kvôli zákonu ukončili prácu svojich novinárov v Rusku tiež stanice CNN, BBC, CBC alebo agentúra Bloomberg.

14.25 h

Z ukrajinského mesta Volnovacha stihli evakuovať okolo 400 ľudí. Informoval o tom The Guardian.

14.12 h

Úrady juhoukrajinského mesta Mariupol sa rozhodli odložiť plánovanú evakuáciu civilného obyvateľstva, pretože ruské vojská údajne nedodržiavajú dohodnuté dočasné prímerie. Uviedla to agentúra AFP.

13.53 h

V meste Cherson, ktoré ruská armáda ovládla vo štvrtok, sa konala protiruská demonštrácia.

13.45 h

Premiér Eduard Heger (OĽANO) si nemyslí, že ruský prezident Vladimir Putin zaútočí na krajiny NATO. „Nemyslím si, že si na to Putin trúfne a je na to pripravený. Ani by to nezvládol,“ uviedol v relácii Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko.

13.32 h

Ruské aerolínie Aeroflot zrušia od 8. marca všetky lety do zahraničných destinácií okrem Bieloruska, oznámila firma podľa agentúry TASS.

Ruská Federálna agentúra pre leteckú dopravu Rosaviacija dnes odporučila všetkým ruským leteckým spoločnostiam, ktoré si prenajímajú stroje od zahraničných firiem, aby od nedele (6. 3.) pozastavili lety mimo Ruska a od 8. marca aj zo zahraničia do Ruska. Kvôli sankciám podľa nej hrozí zabavovanie lietadiel v cudzích krajinách.

13.19 h

Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell sa otvorene vyjadruje v prospech Číny ako sprostredkovateľa vo vojne Ruska proti Ukrajine. Napísala o tom v sobotu agentúra DPA.

„Neexistuje alternatíva. My (Európania) nemôžeme byť sprostredkovateľmi. A nemôžu to byť ani USA. Kto teda iný? Musí to byť Čína, o tom som presvedčený,“ povedal Borrell v rozhovore pre španielsky denník El Mundo.

13.12 h

Počet utečencov utekajúcich pred ruskou inváziou by mohol do konca víkendu dosiahnuť 1,5 milióna, uvádza OSN.

„Toto je najrýchlejšie sa rozvíjajúca utečenecká kríza, akú sme v Európe videli od konca druhej svetovej vojny,“ vyhlásil Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov.

12.52 h

Samsung zastavil dodávanie elektroniky a čipov do Ruska „z dôvodu aktuálneho geopolitického vývoja“. Koncern tiež venuje 6 miliónov USD (5 480 610 eur) na humanitárnu pomoc v regióne.

Samsung je lídrom na ruskom trhu mobilných telefónov, keď vo 4. kvartáli 2021 jeho podiel predstavoval 30 %.

12.32 h

Intenzita ruských leteckých a delostreleckých útokov na Ukrajine sa za uplynulých 24 hodín v porovnaní s predošlými dňami znížila. Podľa agentúry DPA to v sobotu oznámilo britské ministerstvo obrany.

12.26 h

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov v sobotu povedal, že ruské sily „postúpili v niektorých smeroch“, no ukrajinskí obrancovia „kontrujú a vytláčajú okupantov“. Referuje o tom spravodajský web CNN.

Reznikov podotkol, že najzraniteľnejšia je momentálne ukrajinská obloha. 

12.13 h

Od vypuknutia konfliktu na Ukrajine hasiči pomohli previezť z hraničných priechodov viac ako 12 500 utečencov. Informovalo o tom oddelenie komunikačných a vnútorných záležitostí Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

12.04 h

Už nielen štáty v USA, ale aj Austrália, Nový Zéland a ďalšie krajiny sa pridávajú k medzinárodnému bojkotu ruskej vodky. Chcú vyjadriť svoj nesúhlas s inváziou ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu tým, že sa zameriavajú na jeden z najznámejších produktov jeho krajiny.

Niektorí guvernéri v USA už nariadili odstránenie liehovín ruskej výroby z obchodov. K bojkotu sa medzitým pridali nielen desiatky amerických štátov, ale napríklad aj jeden z najväčších obchodných reťazcov s alkoholom na Novom Zélande, ktorý vybral tisíce fliaš vodky z regálov a zaplnil ich ukrajinskými vlajkami.

11.47 h

Štáty Severoatlantickej aliancie pošlú ďalších vojakov a bojovú techniku do Litvy. Oznámilo to v sobotu litovské ministerstvo obrany. Spojené štáty vyšlú do pobaltskej krajiny prápor s tankmi a Nemecko posilní protivzdušnú obranu tohto štátu.

11.36 h

Turecký prezident Tayyip Erdogan sa bude v nedeľu rozprávať s ruským Vladimirom Putinom, aby diskutoval o vojne na Ukrajine, uviedol hovorca Ibrahim Kalin vo vyhlásení, o ktorom informovala agentúra Reuters. Kalin povedal, že Turecko je pripravené pomôcť vyriešiť krízu.

11.33 h

Ako informuje BBC, ruskí vojaci ostreľujú Mariupol aj napriek evakuačnému prímeriu. „Rusi nás ďalej bombardujú a používajú delostrelectvo. Je to šialené,“ povedal zástupca starostu Serhij Orlov.

11.06 h

Preprava ukrajinských vojnových utečencov z hraničných priechodov by bola z epidemického hľadiska bezpečnejšia, ak by mali cestujúci respirátory. Uviedol to pre TASR Peter Stach, hovorca spoločnosti Arriva Slovakia, ktorej michalovská pobočka previezla za týždeň od ukrajinsko-slovenskej hranice viac ako 1 000 ľudí utekajúcich pred vojnovým konfliktom.

Priblížil, že v rámci protipandemických opatrení spoločnosť svoje autobusy pravidelne dezinfikuje, opatrenia dodržiavajú tiež vodiči autobusov.

10.51 h

Do Poľska v piatok prišlo vyše 106 400 ľudí z Ukrajiny, uviedlo poľské ministerstvo vnútra. Je to najvyšší počet za jeden deň od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Celkovo do Poľska už prišlo 787 300 ľudí.

10.36 h

Ako informovala stanica BBC, v meste Mariupol sa začala evakuácia. Autobusy, ktoré mesto zabezpečilo, dokážu odviezť okolo 7 000 ľudí. Štartovať budú z troch rôznych miest. Evakuačné prímerie má trvať do 15.00 h nášho času.

Obyvateľom tiež povedali, že počas prímeria môžu bezpečne cestovať po špecifickej trase na severozápad do mesta Záporožie.

10.34 h

Rusko od začiatku invázie na Ukrajinu prišlo o zhruba 10 000 vojakov, uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany. Číslo je o zhruba 900 vyššie ako v piatok, nedá sa však nezávisle overiť. Kyjev vlastné straty neuvádza. Moskva doteraz pripustila zhruba 500 zabitých a na 1 600 zranených vojakov.

10.20 h

Premiér Eduard Heger (OĽANO) dnes večer navštívi slovensko-ukrajinskú hranicu. Okolo 19.30 bude mať na priechode Vyšné Nemecké krátky brífing.

9.57 h

Na Slovensko vstúpilo z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie viac ako 100 000 ľudí. Do soboty rána to bolo 101 529 osôb, oznámila polícia. Vybavovací proces prebieha plynule bez čakania.

9.49 h

Na Ukrajinu sa vrátilo 66 224 Ukrajincov, aby sa zapojili do bojov proti ruskej armáde. Na sociálnej sieti to napísal ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov.

„Toľko mužov sa vrátilo do tejto chvíle zo zahraničia, aby chránili svoju krajinu pred tou hordou. To je 12 ďalších motivovaných bojových brigád! Ukrajinci, ste neporaziteľní!“ uviedol Reznikov.

9.25 h

Slovenská armáda nasadzuje ďalšie jednotky a prostriedky na podporu bezpečnosti na hranici s Ukrajinou. „Vytvárame dve účelové zoskupenia, ktorých úlohou bude okrem podpory hraničnej a cudzineckej polície priamo na hraničných priechodoch aj ochrana takzvanej zelenej hranice,“ uviedol generál Daniel Zmeko, náčelník Generálneho štábu OS SR.

9.10 h

Bratislava pripravuje zriadenie veľkokapacitného centra pomoci. Oznámil to bratislavský primátor Matúš Vallo s tým, že sa chystajú aj na scenár, keď v meste bude nutné ubytovať rádovo tisícky ľudí z Ukrajiny.

9.00 h

Platobná spoločnosť PayPal predčasne ukončila svoje služby v Rusku. Generálny riaditeľ Dan Schulman uviedol, že spoločnosť „stojí za medzinárodným spoločenstvom v odsudzovaní násilnej vojenskej agresie Ruska na Ukrajine.“ Informovala o tom agentúra Reuters.

8.45 h

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak potvrdil humanitárne koridory pre mestá Mariupol a Volnovacha. Informáciu potvrdil aj šéf vojenskej správy Doneckej oblasti Pavlo Kirilenko. Informovala o tom BBC.

8.40 h

Americký minister zahraničia Antony Blinken pre BBC povedal, že je presvedčený, že Ukrajina môže vyhrať vojnu s Ruskom. „Ak je zámerom Moskvy pokúsiť sa nejakým spôsobom zvrhnúť vládu a nastoliť vlastný bábkový režim, 45 miliónov Ukrajincov to odmietne tak či onak,“ uviedol.

8.09 h

Rusko je pripravené nasadiť v najbližších dňoch a týždňoch na Ukrajinu až 1 000 ďalších žoldnierov, uviedol zdroj CNN zo spravodajských služieb. 

7.38 h

Ruské vojská na Ukrajine od 8:00 SEČ zastavia paľbu, aby umožnili priechod humanitárnymi koridormi z miest Mariupol a Volnovacha, oznámila Moskva.

7.33 h

Podľa OSN od začiatku ruského útoku opustilo Ukrajinu už vyše 1,2 milióna ľudí. Vyše polovica z nich utiekla do Poľska. Informovala o tom BBC.

7.25 h

V troskách zbombardovanej obytnej budovy v ukrajinskom meste Boroďanka neďaleko Kyjeva zrejme po stredajšom raketovom útoku uviazlo až 100 ľudí. Informovala o tom spravodajská stanica CNN s odvolaním sa na Štátnu službu Ukrajiny pre mimoriadne situácie.

7.20 h

Ukrajinské strategické prístavné mesto Mariupol je po niekoľkých dňoch „bezohľadných“ útokov pod „blokádou“ ruskej armády. Oznámil to v sobotu jeho starosta Vadim Bojčenko a vyzval na vytvorenie humanitárneho koridoru.

7.19 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok skritizoval Severoatlantickú alianciu (NATO) za to, že rozhodla o nevyhlásení bezletovej zóny nad Ukrajinou. Informuje tlačová agentúra AFP.

„Vediac, že nové útoky a obete sú nevyhnutné, NATO sa úmyselne rozhodlo neuzavrieť oblohu nad Ukrajinou. Vedenie tejto organizácie dnes dalo zelenú ďalšiemu bombardovaniu ukrajinských miest a obcí tým, že odmietlo vyhlásiť (nad Ukrajinou) bezletovú zónu,“ uviedol Zelenskyj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet