Na hlavný obsah

Vojenský konflikt na Ukrajine sledujeme online aj v utorok

Rusko útočí na Ukrajinu už šiesty deň.

Charkov
Na snímke zasiahnutá vládna budova v ukrajinskom Charkove.Foto: SITA/AP
Foto: SITA/AP

Ukrajinské ozbrojené sily aj v utorok (1. 3.) čelia vojenským útokom ruskej armády.

Vo štvrtok (24. 2.) sa začal vpád ruských vojsk na územie nášho východného suseda. Ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že ide o „vojenskú operáciu“ s cieľom „demilitarizovať“ Ukrajinu.

Ukrajinu podľa OSN kvôli vojne opustilo už 500 000 ľudí, ďalších 100 000 je vysídlených v rámci krajiny.

V pondelok (28. 2.) sa konalo prvé rokovanie medzi Ukrajinou a Ruskom. Obe strany sa dohodli na ďalšom kole rokovaní.

Sledujeme dianie online:

23.39 h

Tvrdé boje pokračujú aj v noci pri Charkove, ruské strely zničili obytné časti v Žytomire na západ od Kyjeva, informuje britský denník The Guardian. Pod paľbou sú aj domy v metropole.

23.13 h

Americká automobilka Ford pozastavila svoje operácie v Rusku, informovala agentúra Reuters.

23.07 h

Obrovská kolóna ruských vozidiel smerujúca na juh k ukrajinskému hlavnému mestu Kyjev nie je dlhá 64 kilometrov a jej väčšinu netvoria obrnené vozidlá. Spresnenie priniesla v utorok britská stanica BBC, ktorá sa odvolala na spoločnosť McKenzie Intelligence Services.

Kolónu tvorí séria logistických „blokov“, teda zoskupení vozidiel, ktoré sa pohybujú v rozstupoch po dlhej hlavnej ceste od bieloruskej hranice a majú sa spojiť s ruskými jednotkami na severných predmestiach Kyjeva. Ukázala to zblízka analýza najnovších satelitných záberov od spoločnosti McKenzie Intelligence Services.

Podľa analýzy to vyzerá tak, že konvoj na niekoľkých miestach zabrzdili pokazené vozidlá. Konvoj pozostáva z niekoľkých pancierových vozidiel (tankov) a bojových vozidiel pechoty, ale prevažne z logistických vozidiel, čo naznačuje plány, že nepôjde len o krátky boj.

23.02 h

Americká spoločnosť Apple v utorok oznámila, že úplne pozastavuje predaj svojich produktov v Rusku v reakcii na ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP.

„Pozastavili sme predaj všetkých produktov v Rusku. (Už) minulý týždeň sme zastavili všetok export našich produktov do tejto krajiny,“ uvádza sa vo vyhlásení Apple, ktoré zverejnili americké médiá.

Spoločnosť zároveň oznámila, že v Rusku obmedzuje Apple Pay aj ďalšie svoje služby a že zablokovala sťahovanie aplikácií ruských štátnych médií RT a Sputnik mimo územia Ruska.

22.59 h

Predstavitelia Medzinárodného filmového festivalu vo francúzskom meste Cannes v utorok oznámili, že ruské delegácie nebudú na tohtoročnom májovom podujatí vítané z dôvodu ruskej invázie na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AFP.

„Festival v Cannes chce vyjadriť všetku svoju podporu ukrajinskému ľudu. Pridávame svoj hlas k tým, ktorí sú proti tejto neprijateľnej situácii a odsudzujú postoj Ruska a jeho vodcov,“ uvádza festivalový tím vo vyhlásení.

22.41 h

Európska únia v utorok rozhodla o zákaze vysielania ruských štátnych médií RT (Russia Today) a Sputnik v EÚ. Takisto rozhodla o vylúčení „určitých“ ruských bánk zo systému SWIFT. Informovalo o tom Francúzsko, ktoré je v súčasnosti predsedníckou krajinou v Rade EÚ. Uviedla to agentúra AFP.

Rozhodnutie o vylúčení z medzibankového platobného systému SWIFT sa týka siedmich bánk, dodala DPA s tým, že podľa jej zdrojov z diplomatických kruhov medzi sankcionované finančné inštitúcie nemá patriť najväčšia ruská banka Sberbank.

22.02 h

Na Charkov podľa expertov na muníciu ruská armáda vystrelila kazetové bomby, informovala agentúra Reuters. Odborníci to tvrdia po tom, čo preskúmali zábery na sociálnych sieťach.

21.43 h

Vojna na Ukrajine zasiahla nečakane aj rodinu žijúcu na strednom Slovensku. Ťažko chorá matka dvoch detí nevie, ako sa dostane z Ruska domov. Ministerstvo zahraničných vecí jej nemá ako pomôcť. Do Ruska už nelietajú ani humanitárne lety.

21.41 h

Medzinárodný súdny dvor (MSD) v holandskom Haagu v utorok uviedol, že pojednávanie v súvislosti s prebiehajúcim konfliktom na Ukrajine sa uskutoční budúci týždeň. Informovala o tom agentúra AFP.

„Medzinárodný súdny dvor, hlavný súdny orgán Organizácie Spojených národov, uskutoční verejné pojednávanie v prípade obvinenia z genocídy podľa Dohovoru o predchádzaní a trestaní zločinu genocídy (Ukrajina vs. Ruská federácia) v pondelok 7. a v utorok 8. marca 2022,“ uvádza sa vo vyhlásení MSD.

21.29 h

Šéf ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov v utorok povedal, že ukrajinské bezpečnostné zložky zlikvidovali elitných bojovníkov čečenského vodcu Ramzana Kadyrova, ktorí plánovali vraždu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Informovala o tom ukrajinská agentúra Unian, podľa ktorej Danilov tvrdí, že Kyjev dostal informácie o tejto skupine od ruskej tajnej služby FSB.

„Informácie sme získali od zástupcov FSB, ktorí teraz nemajú chuť zúčastniť sa na tejto krvavej vojne. A vďaka tomu môžem povedať, že táto kadyrovovská elitná skupina, ktorá sa sem vydala špeciálne s cieľom odstrániť nášho prezidenta, bola zničená,“ dodal Danilov.

21.12 h

Spojené kráľovstvo oznámilo, že sankcie uvalí aj na Bielorusko, informuje BBC. Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová uviedla, že sankcie sa zavádzajú proti jednotlivcom a organizáciám z dôvodu úlohy, ktorú krajina zohráva pri ruskej invázii na Ukrajinu.

20.39 h

Situácia na Ukrajine je momentálne najzávažnejšia v Chersone na juhu krajiny, v Charkove na východe a severozápade od hlavného mesta Kyjeva, povedal v utorok podľa agentúry Unian poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč.

Ruské sily vstúpili do Chersonu, uviedol poradca ukrajinského ministra vnútra Vadym Denysenko. V Charkove si ostreľovanie centra mesta a rezidenčných oblastí vyžiadalo pravdepodobne vyše desať mŕtvych medzi civilným obyvateľstvom.

20.37 h

Stovky Maďarov v utorok večer v Budapešti protestovali proti prítomnosti Medzinárodnej investičnej banky v Maďarsku, ktorú opozícia označuje za ruskú špionážnu banku. Protestovali aj proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Informoval o tom spravodajca TASR s odvolaním sa na spravodajský server hvg.hu.

Server pripomína, že protiruská demonštrácia sa v maďarskom hlavnom meste konala aj minulý týždeň, a to pred budovou ruského veľvyslanectva v prvý deň ruskej invázie. Účastníci utorňajšieho zhromaždenia (1. marca) skandovali „Rusi domov!“ a „Putin zmizni!“.

20.30 h

Rusko sa rozhodlo zablokovať nezávislú ruskú televíznu stanicu Dožď a liberálnu rozhlasovú stanicu Echo Moskvy, pretože poskytujú „zámerne nepravdivé informácie“ o ruskej invázii na Ukrajine. Informovala o tom v utorok agentúry AFP a AP.

Ruská generálna prokuratúra požiadala ruský regulačný úrad o „obmedzenie prístupu“ k spomínaným médiám, pretože uverejňujú materiál s výzvami na „extrémistickú činnosť“ a „cielene a systematicky“ publikujú „zámerne nepravdivé informácie o činnosti ruských vojakov počas špeciálnej operácie“ na Ukrajine.

19.43 h

Ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov v prejave na Konferencii OSN o odzbrojení v Ženeve obvinil z rusko-ukrajinskej krízy Kyjev a varoval, že sa pokúša vyrobiť jadrové zbrane.

„Môžem vás uistiť, že Rusko ako zodpovedný člen medzinárodného spoločenstva podniká všetky potrebné opatrenia, aby zabránilo výskytu jadrových zbraní a súvisiacich technológií na Ukrajine,“ vyhlásil.

19.33 h

Tenisti z Ruska a Bieloruska nemôžu až do odvolania štartovať na medzinárodných súťažiach. V utorok o tom rozhodla Medzinárodná tenisová federácia (ITF) po diskusii s Medzinárodný olympijským výborom (MOV). Príčinou je rusko-ukrajinský konflikt.

ITF suspendovala Ruskú tenisovú federáciu (RTF) aj Bieloruskú tenisovú federáciu (BTF) a vyjadrila solidaritu ľuďom Ukrajiny. „Zostávame v úzkom kontakte s Ukrajinskou tenisovou federáciou,“ zverejnila ITF na svojej oficiálnej stránke.

19.26 h

Ukrajinská veľvyslankyňa pri OSN a diplomati zo širokého spektra krajín v utorok hromadne odišli zo sály, keď ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov prednášal prejav na Konferencii OSN o odzbrojení v Ženeve. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Diplomati sa následne vonku zhromaždili pred ukrajinskou vlajkou a začali silno tlieskať, takže potlesk bolo počuť aj v sále, kde pokračoval Lavrovov prejav. Sedela v nej však iba hŕstka veľvyslancov z krajín ako Jemen, Sýria, Venezuela a Tunisko a počúvala ruského ministra.

19.25 h

Ruský prezident Vladimir Putin znovu vyhlásil, že vláda v Kyjeve musí uznať „Luhanskú aj Doneckú ľudovú republiku“, je to podmienka pre ukončenie „vojenskej operácie“ na Ukrajine. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na Kremeľ.

Kyjev musí takisto uznať suverenitu Ruska nad Krymským polostrovom v Čiernom mori a zaviazať sa, že sa zrieka jadrových zbraní aj v budúcnosti, oznámil Kremeľ.

Okrem toho musí byť prozápadná Ukrajina demilitarizovaná a musí prijať neutrálny štatút, citoval Kremeľ Putina.

19.19 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi, že Ukrajina chce zastaviť agresora čo najskôr. Hlavy štátov spolu hovorili o sankciách i ukrajinskej žiadosti o zavedenie bezletovej zóny nad krajinou nášho východného suseda. Informovala o tom agentúra Reuters.

18.56 h

Organizácia Spojených národov vyzvala v utorok na balík okamžitej humanitárnej pomoci vo výške 1,7 miliardy dolárov (cca 1,5 miliardy eur) pre ľudí, ktorých postihla ruská invázia na Ukrajinu, ako aj ľudí utekajúcich pred vojnou. Informovala o tom agentúra AFP.

OSN odhaduje, že pomoc a ochranu bude na Ukrajine potrebovať 12 miliónov ľudí, pričom predpokladá, že pomoc v susedných krajinách budú v najbližších mesiacoch potrebovať viac ako štyri milióny ukrajinských utečencov.

18.49 h

Nórske obchody s alkoholom sťahujú z predaja alkoholické nápoje vyrobené v Ruku. V utorok to uviedol nórsky monopol zameraný na predaj alkoholu v krajine s tým, že tak urobil v súvislosti s ruskou vojenskou inváziou na Ukrajinu. Informovala agentúra Reuters.

18.48 h

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval v utorok Ukrajinu a Rusko, aby okamžite zastavili boje a „prispeli k svetovému mieru“. Na tlačovej konferencii v Ankare zároveň dodal, že nie je proti rozširovaniu Európskej únie ani NATO. Informovala o tom agentúra Reuters.

18.46 h

Postup ruskej armády na Kyjev sa v posledných 24 hodinách v podstate zastavil, zrejme v súvislosti s logistickými problémami, pre ktoré sa niektoré jednotky stretávajú okrem iného s nedostatkom jedla. Podľa agentúry Reuters to v utorok povedal nemenovaný vysokopostavený americký bezpečnostný činiteľ.

Dodal, že Rusom sa stále nepodarilo úplne ovládnuť nebo nad Ukrajinou a že Moskva doteraz v krajine nasadila asi 80 % vojakov, ktorých v týždňoch pred inváziou zhromaždila pri hraniciach.

18.14 h

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok v mimoriadnom uznesení podporili prísnejšie sankcie voči Rusku a privítali snahy udeliť Ukrajine štatút kandidátskej krajiny na členstvo v Európskej únii.

18.10 h

Spojené štáty a ďalšie veľké ekonomiky sa dohodli na koordinovanom uvoľnení ropy zo svojich rezerv. Dôvodom je, že cena ropy prekročila po ruskom útoku na Ukrajinu 100 USD (89,56 eura) za barel (1 barel = 159 litrov). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA), ktorá reprezentuje kľúčové priemyselné spotrebiteľské krajiny, sa dohodla na uvoľnení 60 miliónov barelov ropy z rezerv po celom svete, uviedli pre Bloomberg zdroje oboznámené so záležitosťou.

17.43 h

Bielorusko nemá v pláne pripojiť sa k Ruskej „vojenskej operácii“ na Ukrajine. Povedal to bieloruský prezident Alexandr Lukašenko počas stretnutia tamojšej bezpečnostnej rady. Informovala o tom agentúra Reuters.

Lukašenko tiež odmietol obvinenia Kyjevu, že ruskí vojaci útočia na Ukrajinu z bieloruského územia. Prízvukoval, že začiatok rozhovorov medzi Ukrajinou a Ruskom zvyšujú nádej na koniec nepriateľských aktivít.

17.33 h

Poslanci Národnej rady (NR) SR zo SaS a OĽANO vyzývajú generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby ukončil spoluprácu s ruskou generálnou prokuratúrou. Dôvodom je ruská vojenská invázia na Ukrajinu.

17.27 h

Nemecká vláda v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu odporúča nemeckým občanom zvážiť odchod z Ruska, ak ich prítomnosť v krajine nie je nevyhnutná. V aktualizovanom zozname cestovných odporúčaní to uviedlo ministerstvo zahraničia. Nemecko už skôr apelovalo na Nemcov, aby nutnosť ciest do Ruska prehodnotili.

17.26 h

Stranu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Sluha národa prijali do aliancie európskych liberálnych strán ALDE. Združenie to oznámilo v utorkovom vyhlásení.

ALDE, ktoré združuje liberálne a niektoré stredoľavé strany, prijala do svojich radov ukrajinský politický subjekt na pondelkovom mimoriadnom stretnutí lídrov jednotlivých strán v reakcii na napadnutie Ukrajiny Ruskom.

17.15 h

Lyžiari z Ruska a Bieloruska nemôžu do konca sezóny 2021/2022 štartovať na medzinárodných súťažiach. Definitívne o tom v utorok rozhodla Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) po  diskusii s Medzinárodný olympijským výborom (MOV). Príčinou je rusko-ukrajinský konflikt.

„V záujme zachovania integrity svetových súťaží a z dôvodu bezpečnosti štartujúcich sme sa rozhodli zakázať štart lyžiarom z Ruska a Bieloruska s okamžitou platnosťou,“ zverejnila FIS na svojej oficiálnej stránke.

17.12 h

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok spochybnil, či si Rusko zaslúži byť naďalej členom Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC) v súvislosti so svojou vojenskou inváziou na Ukrajinu. Informuje o tom agentúra AFP.

„Možno sa oprávnené pýtať, či jedna členská krajina OSN, ktorá sa snaží zmocniť druhej členskej krajiny OSN, pričom hrozným spôsobom porušuje ľudské práva a spôsobuje obrovské humanitárne utrpenie, by mala mať dovolené ostať v tejto rade,“ uviedol Blinken vo videopríhovore na 49. zasadnutí UNHRC v Ženeve.

17.09 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že Rusko musí zastaviť bombardovanie ukrajinských miest pred začatím zmysluplných mierových rozhovorov. Prvé kolo rokovania zaznamenalo len nepatrný pokrok.

Zelenskyj znova vyzval členov NATO, aby zaviedli bezletovú zónu pre ruské letectvo. Uviedol, že má ísť o preventívne opatrenie, ktoré nemá zatiahnuť Alianciu do vojny s Ruskom.

Zároveň žiada NATO o bezpečnostné záruky, ak Ukrajine nesľúbi možnosť vstúpiť do Aliancie.

16.58 h

Nemecký výrobca športových potrieb Adidas v utorok pozastavil v reakcii na situáciu na Ukrajine spoluprácu s Ruskou futbalovou úniou (RFU). Partnerstvo sa začalo v roku 2008 a aktuálna zmluva mala platnosť od roku 2018.

16.47 h

Čečenský vodca Ramzan Kadyrov potvrdil, že v bojoch proti Ukrajincom zomreli dvaja z jeho mužov a šesť ďalších utrpelo zranenia. V utorok o tom informovala nemecká tlačová agentúra DPA.

16.46 h

Britská ministerka zahraničia Liz Trussová v utorok povedala Rade OSN pre ľudské práva, že Rusko sa stáva globálnym vyvrheľom a obvinila ruského prezidenta Vladimira Putina z porušovania ľudských práv v masovom meradle. Trussová zároveň vyzvala krajiny sveta, aby Rusko, ktoré minulý týždeň vojensky napadlo Ukrajinu, ďalej izolovali.

Britská šéfka diplomacie ženevskému fóru povedala, že Spojené kráľovstvo a jej spojenci „pracujú na tom, aby Putinov režim čoraz tvrdšie zvierali“. „Vyzývam národy, aby odsúdili desivé kroky Ruska a izolovali ho na medzinárodnej scéne,“ vyhlásila Trussová.

16.42 h

Českí mobilní operátori zablokovali prístup na šesť dezinformačných webových stránok. Vyhoveli tak výzve vlády a Národného centra kybernetických operácií a pripoja sa k opatreniam, ktoré majú zabrániť šíreniu ruskej propagandy v českom kybernetickom priestore. Oznámilo to Združenie prevádzkovateľov mobilných sietí, ktoré združuje operátorov.

Nedostupnými sa stali nasledovné webové stránky: cz.sputniknews.com, Cz24.news, Nwoo.org, Slovanskenebe.com, Svobodnenoviny.eu a Zvedavec.org.

Už v piatok (25. 2.) zablokovalo internetové združenie CZ.NIC osem dezinformačných webov – Aeronet.cz, Protiproud.cz, Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz.

16.38 h

Pomáhajte si a oslavujte slobodu, my sa vrátime, ubezpečujú ukrajinskí vojaci civilné obyvateľstvo vo videu ukrajinských úradov. Krátky spot, ktorý svojou výpravou pripomína trailery akčných filmových trhákov, má motivovať Ukrajincov čeliacich ruskej invázii a ubezpečiť ich, že ich podpora je v bojoch rovnako dôležitá ako nasadenie vojakov. Informovala o tom agentúra ČTK.

16.35 h

Ruských a bieloruských atlétov vylúčili zo všetkých vrcholných svetových akcií vrátane tohtoročného MS v hale aj vonku. Oznámila to Svetová atletika.

16.33 h

Britský premiér Boris Johnson upozornil na čoraz väčšiu humanitárnu krízu spôsobenú ruskou inváziou na Ukrajinu. Varoval pritom, že počet utečencov z Ukrajiny môže dosiahnuť milióny, a ponúkol, že Británia by mohla prijať vyše 200 000 z nich, uvádza agentúra Reuters.

16.30 h

Ľudia utekajúci pred vojnou na Ukrajine prichádzajú autobusmi a vlakmi aj do Bratislavy. Niektorí tu hľadajú útočisko, iní chcú pokračovať do okolitých štátov. Zatiaľ najväčší nápor bol na hlavnej stanici v utorok (1. 3.) nadránom po príchode vlakov z Košíc.

Na hlavnú stanicu v Bratislave prichádzajú dve základné skupiny ľudí. Jednu tvoria tí, ktorí chcú na Slovensku aj zostať a hľadajú tu v Bratislave útočisko. Druhú skupinu tvoria ľudia, poväčšine študenti, ktorí chcú pokračovať ďalej do okolitých krajín a potrebujú si tu u nás len vydýchnuť.

16.28 h

Ukrajinský poradca ministerstva vnútra tvrdí, že ruská armáda zaútočila na televíznu vežu v Kyjeve, informuje agentúra Reuters. Zábery z útoku zverejnilo východoeurópske médium Nexta na sociálnej sieti.

16.17 h

Šéf čínskej diplomacie Wang I povedal svojmu ukrajinskému náprotivku Dmytrovi Kulebovi. Povedal mu, že Peking „hlboko ľutuje, že medzi Ukrajinou a Ruskom vypukol konflikt, a mimoriadne pozorne sleduje všetky ujmy spôsobené civilistom“, uviedla čínska štátna televízia CCTV. Dodala, že Wang vyzval obe krajiny, aby „spôsob riešenia tejto záležitosti našli cez vyjednávania“.

16.12 h

Medzinárodná volejbalová federácia (FIVB) v utorok s okamžitou platnosťou zakázala ruským a bieloruským reprezentáciám účasť na medzinárodných a kontinentálnych podujatiach. Tento krok sa týka i klubov a funkcionárov, ako aj plážového volejbalu a volejbalu na snehu. Federácia o tom informovala na oficiálnom webe.

FIVB tak isto odobrala Rusku organizáciu tohtoročných MS mužov (26. augusta-11. septembra), ktoré sa mali konať v šiestich tamojších mestách. Ide o reakciu na ruskú vojenskú inváziu na územie Ukrajiny, ktorú podporilo aj Bielorusko.

16.09 h

Britský minister dopravy Grant Shapps uviedol, že Spojené kráľovstvo schválilo zákon, ktorým zakazuje vstup lodiam s akýmikoľvek väzbami na Rusko vstup do britských prístavov.

Na sociálnej sieti vyzval aj ostatné krajiny, aby na podporu Ukrajiny spravili to isté.

16.02 h

Nemecký futbalový tréner Markus Gisdol v utorok po menej ako štyroch mesiacoch ukončil spoluprácu s ruským Lokomotivom Moskva. Týmto krokom reagoval na ruskú vojenskú inváziu na územie Ukrajiny.

„Nemôžem stáť na moskovskom tréningovom ihrisku, viesť hráčov a vyžadovať profesionalitu, keď o pár kilometrov ďalej spôsobujú vojenské rozkazy obrovské utrpenie celému národu,“ povedal podľa agentúry AP Gisdol pre nemecké médiá.

15.55 h

Občania Ukrajiny môžu od utorka cestovať bezplatne so všetkými dopravcami v rámci Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK). Pri kontrole sa musia preukázať platným občianskym preukazom alebo cestovným pasom.

„Bezplatne sa odvezú na linkách Dopravného podniku Bratislava (DPB) – bratislavskej MHD, v regionálnych autobusoch spoločností Arriva a tiež v regionálnych vlakoch dopravcu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK),“ uvádza sa na webe IDS BK.

15.50 h

Ukrajina musí splniť základné podmienky pre vstup do Európskej únie (EÚ), Smer-SD ju bude v tomto úsilí podporovať, vyhlásil šéf Smeru Robert Fico. Vie si predstaviť, že sa dá zľaviť z niektorých kritérií, no nemôže sa podľa neho z politických dôvodov „len tak“ umožniť Ukrajine vstup do EÚ.

15.47 h

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Ivan Korčok (nom. SaS) v utorok prijal komisárku EÚ pre vnútorné záležitosti Ylvu Johanssonovú. Hlavnou témou stretnutia bola utečenecká kríza na hraniciach s Ukrajinou.

Partneri sa zhodli, že EÚ musí byť pripravená na ruskú agresiu reagovať jednotne a razantne. Únia musí popritom poskytovať Ukrajine politickú i materiálnu podporu, vrátane humanitárnej pomoci. TASR o tom informoval komunikačný odbor rezortu zahraničných vecí.

„Vláda Slovenskej republiky urobila celý rad krokov pre čo najlepšie zvládanie prílevu utečencov. V súčasnej situácii však čelíme bezprecedentnej vlne, preto som rád, že EÚ a členské štáty sú pripravené nám pomôcť,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie.

15.44 h

„Futbalový klub Slovan Bratislava odmieta akúkoľvek vojnu, kdekoľvek na svete – vrátane tej súčasnej, ktorá prebieha na Ukrajine,“ uvádza sa v oficiálnom stanovisku slovenského majstra.

„Vojna na Ukrajine je tragédia, ktorá ničí nielen životy ľudí, ekonomiku a hospodárstvo, ale aj šport, kultúru a elementárne medziľudské vzťahy. A nemôžeme pripustiť, aby toto všetko bolo vojnou zničené,“ povedal prezident klubu Ivan Kmotrík mladší.

„Do utečeneckých lokalít zabezpečíme dodávku minerálnej vody a zvažujeme, ako ponúknuť ukrajinským futbalovým klubom možnosť hrať futbal na našom štadióne na Tehelnom poli. Nemáme to ešte v detailoch premyslené, pretože veci sa dejú strašne rýchlo, ale uvažujeme práve týmto smerom,“ uviedol Kmotrík.

15.31 h

Francúzsko ponúkne 100 miliónov eur na finančnú pomoc obyvateľom postihnutým konfliktom na Ukrajine, informuje agentúra Reuters na základe informácií francúzskeho ministerstva zahraničných vecí.

To tiež uviedlo, že pomoc je zameraná na zmiernenie humanitárnej krízy spôsobenej inváziou Ruska a je reakciou na žiadosť Ukrajiny.

15.16 h

Ďalšie kolo rusko-ukrajinských rozhovorov by sa malo konať v stredu (2. 3.), píše ruská agentúra TASS s odvolaním sa na svoj zdroj z ruskej strany. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v utorok podľa agentúry Reuters povedal, že je pripravený s Ruskom rokovať a hľadať riešenie súčasného konfliktu, ale nebude sa riadiť len ruskými ultimátami.

Vyjednávači bojujúcich strán prvýkrát od začiatku ruskej invázie na Ukrajine rokovali v pondelok (28. 2.) na bielorusko-ukrajinskej hranici, rozhovory nepriniesli žiadne hmatateľné výsledky, strany sa ale dohodli na ďalšom rokovaní v nasledujúcich dňoch.

15.13 h

Nemecký futbalový klub Schalke 04 Gelsenkirchen ukončil sponzorskú spoluprácu s ruským plynárenským konzorciom Gazprom, informoval nemecký klub na sociálnych sieťach. S Gazpromom rozviazala partnerstvo aj Európska futbalová asociácia (UEFA). Ruská firma naďalej sponzoruje napríklad srbský klub Crvena Zvezda Belehrad.

15.02 h

Ruské ministerstvo obrany varovalo, že podnikne útoky na kyjevské centrum informačných a psychologických operácií a objekty tajnej služby SBU. Informovala o tom ruská spravodajská agentúra TASS.

„Vyzývame ukrajinských obyvateľov zapojených ukrajinskými nacionalistami do provokácií proti Rusku, ako aj obyvateľov Kyjeva žijúcich v blízkosti vysielačov, aby opustili svoje domovy,“ citovala TASS ministerstvo.

14.49 h

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v utorok povedal, že ruský prezident Vladimir Putin inváziou na Ukrajinu „zničil mier v Európe“. Rusko zároveň vyzval, aby ukončilo vojnu a stiahlo svojich vojakov z Ukrajiny. Dodal, že NATO na Ukrajinu nepošle vojakov ani bojové lietadlá, keďže sa nechce zapojiť do tohto ozbrojeného konfliktu, uvádza denník The Guardian.

14.45 h

Podpredseda Bezpečnostnej rady Ruska Dmitrij Medvedev varoval pred sankciami uvalenými na jeho krajinu v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Reagoval na vyjadrenie francúzskeho ministra financií Bruna Le Mairea, ktorý povedal, že EÚ spustí proti Rusku totálnu ekonomickú a finančnú vojnu.

„Dnes nejaký francúzsky minister povedal, že vyhlásili Rusku ekonomickú vojnu,“ konštatoval Medvedev, ktorý v rokoch 2008 až 2012 dočasne vystriedal Vladimira Putina na prezidentskom poste. „Dávajte si pozor na jazyk, páni! A nezabudnite, že v dejinách ľudstva sa ekonomické vojny dosť často zmenili na skutočné,“ dodal na twitteri.

14.42 h

Utečeneckú krízu komplikuje COVID-19. Vírus potvrdili aj u sedemnástich utečencov zo 40 člennej skupiny, ktorí prešli cez hraničný priechod v Ubli a ktorých ubytovali na Orave v rámci charitatívnej pomoci.

Aj v Charitnom domove v Dolnom Smokovci prijali utečencov a i medzi nimi našli infikovaných.

14.40 h

Na Ukrajinu mieri viac ako 150 bývalých výsadkárov z Británie, ktorí slúžili v Afganistane, aby sa zapojili do bojov s ruskými jednotkami. Informoval o tom v utorok The Times. 

14.39 h

Prezidentka SR Zuzana Čaputová poďakovala slovenskému veľvyslancovi v Kyjeve Marekovi Šafinovi a jeho kolegom, ktorí zostali v ukrajinskej metropole a poskytujú tam úkryt pre niekoľko rodín i slovenských či zahraničných novinárov.

„Všetci sú v poriadku. Majú podporu zo strany všetkých našich zložiek a inštitúcií,“ napísala prezidentka na sociálnej sieti.

14.28 h

Nemecko podporuje Ukrajinu vojenským a humanitárnym vybavením a bude v tom naďalej pokračovať. Po rokovaní s luxemburským premiérom Xavierom Bettelom to vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz.

Kancelár opätovne vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby z Ukrajiny stiahol ruských vojakov a zasadol k rokovaciemu stolu. Bettel v reakcii na výrazné zvýšenie nemeckých investícií do armády uviedol, že na obranu viac prispeje tiež Luxembursko.

„Stojíme pevne za Ukrajinou a budeme ju ešte viac podporovať v obrane proti bezdôvodnému napadnutiu,“ povedal Scholz. Ukrajina tak podľa neho môže spoliehať na ďalšie dodávky vojenských a humanitárnych prostriedkov z Nemecka.

14.21 h

Ruská invázia na Ukrajine je pošliapaním medzinárodného práva i ľudských práv a masakry, k akým došlo pri ostreľovaní Charkova, sa už nesmú opakovať. Uviedla to v utorok komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová.

Komisárka v oficiálnom vyhlásení pripomenula, že ruský vojenský útok proti Ukrajine už šiesty deň „rozsieva smrť a skazu v srdci Európy“. Podľa jej slov ruská invázia za pár dní viedla k smrti alebo zraneniu stoviek ľudí vrátane mnohých detí.

14.14 h

Európsky parlament začal v utorok popoludní mimoriadne rokovať o situácii na Ukrajine. Ešte pred prejavom ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vystúpila v pléne predsedníčka EP Roberta Metsolová.

„Sme tu dnes v deň, ktorý je zahalený tieňom Putinovej vojny. Túto vojnu sme nevyprovokovali a nezačali. Ide o hanebnú inváziu voči suverénnemu a nezávislému štátu. V mene Európskeho parlamentu ostro odsudzujeme ruskú vojenskú agresiu a vyjadrujeme solidaritu so všetkými, ktorí boli zabití a ktorí trpia,“ vyhlásila Metsolová. Podľa nej sa Putin a Lukašenko budú zodpovedať za to, čo spôsobili na Ukrajine, informovala TASR.

14.04 h

Rusko plne zablokovalo prístup ukrajinských síl k Azovskému moru, tvrdí ruské ministerstvo obrany podľa agentúry TASS. Stručná správa agentúry sa nezmieňuje o obkľúčenom strategickom prístavnom meste Mariupoľ, ktoré je podľa starostu pod ustavičnou ruskou paľbou. Už skôr Rusi dobyli iný ukrajinský prístav na Azovskom mori – Berďansk.

14.00 h

V jednom stane je 20 lôžok. Utečenci majú k dispozícii aj toalety či sprchy. Teplu stravu im nosia trikrát denne. Dobrovoľníci im okrem toho zabezpečujú plienky, šaty, sladkosti pre deti a nechýba ani zdravotná starostlivosť.

Na ubytovanie v stanoch so zabezpečeným vykurovaním a osvetlením slúžia poľné lôžka, karimatky a spacie vaky. Do stanového mestečka v Humennom prišlo doteraz viac ako 200 utečencov. Viacerí sú zo susedného Užhorodu.

13.55 h

Európska únia musí seriózne prerokovať legitímnu ukrajinskú žiadosť o prijatie do svojich radov. Europoslancom to dnes v reakcii na oznámenie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského povedal predseda Európskej rady Charles Michel. Upozornil, že dosiahnuť potrebnú jednomyseľnú zhodu však bude vzhľadom na rozdielne pohľady jednotlivých štátov zložité.

13.29 h

Vzhľadom na aktuálnu mimoriadnu situáciu na Ukrajine oddelenia cudzineckej polície Policajného zboru obmedzujú vybavovanie cudzincov na stránkových pracoviskách až do odvolania.

Na stránkových pracoviskách budú vybavovať len cudzincov prichádzajúcich z Ukrajiny, ktorí sú štátnymi príslušníkmi Ukrajiny a ich rodinných príslušníkov. Oznámila to hovorkyňa polície Denisa Bárdyová.

13.22 h

Hneď v prvý deň ruskej invázie na Ukrajinu vystrelili ceny pšenice na nové maximá. Pekári hovoria o ďalšom zdražovaní a Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora upozorňuje aj na rastúce ceny hnojív.

Ministerstvo pôdohospodárstva tvrdí, že mimoriadnu situáciu rieši a s obchodníkmi aj potravinármi rokuje. Potravinová bezpečnosť Slovenska ohrozená nie je.

13.21 h

Taliansko by v krátkodobom horizonte dokázalo zvládnuť úplný výpadok dodávok plynu z Ruska, vyhlásil premiér Mario Draghi. Dodal však, že takýto scenár by skomplikoval krajine nasledujúce zimy.

Talianska vláda je tiež pripravená poskytnúť dodatočnú podporu firmám a domácnostiam, keďže ruská invázia na Ukrajinu a následné narušenie obchodných vzťahov ešte viac zvýšili ceny energií, povedal Draghi v parlamente.

13.16 h

Ukrajina prináša obrovskú cenu v boji za svoju slobodu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to dnes povedal prostredníctvom videoprenosu pred poslancami Európskeho parlamentu (EP).

„Bojujeme za naše práva, za našu slobodu, za naše životy. Bojujeme o prežitie. Bojujeme aj za to, aby sme boli rovnocennou súčasťou Európy,“ vyhlásil prostredníctvom živého internetového prenosu z neznámeho miesta v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev. Informovala o tom agentúra TASR.

13.14 h

Vicepremiérka a ministerka pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) na samite európskych ministrov zodpovedných za politiku súdržnosti vo francúzskom Rouen vyzvala aj na rýchle prijatie Ukrajiny do EÚ.

„Na rokovaní som vyzvala, aby Európska komisia umožnila Slovensku a ďalším štátom využiť eurofondy na riešenie aktuálnej naliehavej situácie, ako aj na dodatočnú pomoc EÚ pre krajiny, ktoré čelia utečeneckej kríze v prvej línii,“ predstavila ministerka.

13.09 h

Pokiaľ ide o prezidenta Vladimira Putina, žiadna krajina v Európe sa „nemôže cítiť v bezpečí“. V rozhovore pre CNN sa tak na šiesty deň ruskej invázie na Ukrajinu vyjadril litovský prezident Gitanas Nauseda.

„Žiadna krajina v Európskej únii (EÚ), v Európe, sa teraz nemôže cítiť v bezpečí. Áno, cieľom číslo jeden je Ukrajina, ale ak nedokážeme podporiť Ukrajinu, ak Ukrajina padne – buďte si istí, že my budeme ďalší, že Rusko zostane pri našich dverách,“ odpovedal Nauseda na otázku CNN, či by Putin podľa neho mohol časom obrátiť svoju pozornosť aj na pobaltské krajiny.

13.04 h

Polícia zaznamenala vyhrážky osobám pôsobiacim v rámci Policajného zboru (PZ) na oddeleniach, ktoré sa venujú analytike. Súvisieť majú s bojom polície proti proruským dezinformáciám, ktoré sa snažia ovládnuť online priestor, informovala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová.

13.00 h

Čínski obchodníci začali zastavovať dovoz uhlia z Ruska, keďže majú problém so zafinancovaním kontraktov zo strany domácich bánk. Dôvodom sú obavy inštitúcií z možných sankcií po invázii Ruska na Ukrajinu, informuje agentúra Reuters.

12.56 h

Najmenej desať mŕtvych a 35 zranených si vyžiadalo ruské ostreľovanie centra Charkova, pri ktorom bolo zasiahnuté sídlo miestnej správy i civilnej budovy. Oznámil to poradca ministra vnútra Anton Heraščenko.

12.48 h

Ministerstvo kultúry SR rozhodlo o okamžitom zrušení aktuálnych i plánovaných spoluprác svojich zriaďovaných organizácií s ruskými inštitúciami, napríklad vo forme konferencií či výstav.

„Od včerajšieho rána na ministerstve kultúry preverujeme, ktoré organizácie v pôsobnosti nášho rezortu majú aktívne alebo plánované projekty v spolupráci s ruskými inštitúciami. V krátkom čase vydám oficiálny ministerský príkaz na ukončenie takýchto spoluprác s okamžitou platnosťou,” informovala ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO). 

12.37 h

Medzinárodný trestný súd v holandskom Haagu začne vyšetrovať situáciu na Ukrajine. Podľa neho existujú náznaky, že krajina už od roku 2014 čelí vojnovým zločinom a zločinom proti ľudskosti.

Súd zrejme rozšíri vyšetrovanie aj o zločiny spáchané po minulotýždňovej ruskej invázii. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Jana Balková.

12.30 h

Od 24. februára do včerajšej polnoci zaznamenala Organizácia spojených národov (OSN) na Ukrajine 536 civilných obetí. Zabitých bolo 136 ľudí, z toho 13 detí. Zranených bolo 400 ľudí, z toho 26 detí.

12.21 h

Od začiatku ruskej invázie utieklo z Ukrajiny už viac ako 660 000 ľudí. Oznámil to Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov. „Počty exponenciálne rastú… Týmto tempom smerujeme k najväčšej utečeneckej kríze v Európe v tomto storočí,“ uviedla na tlačovej konferencii v Ženeve hovorkyňa UNHCR Shabia Mantoová.

12.11 h

Bielorusko na svojich hraniciach s Ukrajinou rozmiestňuje ďalšie sily, citovala štátna tlačová agentúra Belta bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. „Sú to dobre vycvičené skupiny rýchleho nasadenia, ktoré sú pripravené zastaviť akúkoľvek provokáciu a akúkoľvek vojenskú akciu proti Bielorusku,“ povedal Lukašenko. Informovala o tom agentúra Reuters.

12.01 h

Maďarsko sa pripája k ôsmim členským krajinám eurobloku, ktoré prišli s návrhom, aby bol Ukrajine udelený štatút kandidáta na vstup do Európskej únie. Vyplýva to z vyhlásenia maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa zverejneného na sociálnej sieti.

„Maďarsko podporuje túto iniciatívu a nalieha, aby táto otázka bola čo najskôr prerokovaná,“ podčiarkol Szijjártó.

11.29 h

Ruská armáda bude pokračovať v „špeciálnej operácii“ na Ukrajine až do dosiahnutia stanovených cieľov, vyhlásil v utorok (1. 3.) ruský minister obrany Sergej Šojgu podľa ruskej agentúry TASS.

Tá pripomenula, že ruský prezident Vladimir Putin za cieľ označil „demilitarizáciu a denacifikáciu“ susednej krajiny.

11.22 h

Obyvatelia strategicky dôležitého ukrajinského mesta Mariupoľ sa po intenzívnych útokoch ruských vojsk ocitli bez elektriny, oznámil gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko. Z mesta tiež hlásia civilné obete. 

11.16 h

Ruské ministerstvo zahraničia v pondelok (28. 2.) uviedlo, že tí, ktorí dodávajú smrtiace zbrane na Ukrajinu, ponesú zodpovednosť. Ministerstvo dodalo, že kroky, ktoré Európska únia podnikla voči Rusku, nezostanú bez tvrdej reakcie. Informovala o tom agentúra Reuters.

11.09 h

Na Ukrajine je podľa britského vojenského experta nasadených už 75 percent ozbrojených síl Ruska. Jack Watling, výskumný pracovník a odborník na pozemné vojenské operácie a vojenskú vedu z britského Kráľovského inštitútu obranných a bezpečnostných štúdií (RUSI) to povedal v utorok (1. 3.) v relácii Today na rozhlasovej stanici BBC Radio 4.

Rusko tak podľa jeho slov výrazne zvýšilo nasadenosť svojej armády na Ukrajine, z pôvodných približne 40 percent na začiatku invázie.

11.07 h

Aktuálne sa na hraničných priechodoch medzi Slovenskom a Ukrajinou čaká 10 až 35 hodín. Informoval o tom hovorca polície Michal Slivka.

Za posledných 24 hodín polícia na hranici vybavila 12 008 osôb. Cez hraničný priechod Ubľa prešlo 3 376 ľudí, cez Vyšné Nemecké 7 049 a cez Veľké Slemence 1 583 ľudí.

11.00 h

Cena palmového oleja vzrástla a prvýkrát sa dostala na prvé miesto spomedzi štyroch hlavných jedlých olejov na svete. Dôvodom je invázia Ruska na Ukrajinu, ktorá zablokovala vývoz slnečnicového oleja z čiernomorských prístavov a prinútila dovozcov presunúť pozornosť na iné druhy jedlého oleja, píše Reuters.

Cena surového palmového oleja s marcovým kontraktom v Indii vzrástla približne na 1 925 dolárov (1 718,90 eura) za tonu. Na porovnanie, cena sójového oleja dosahuje zhruba 1 865 dolárov/tona. Surový repkový olej sa ponúka približne za 1 900 dolárov/tona, zatiaľ čo pre vojnou odstavené prístavy sa ponuky na slnečnicový olej nerealizovali. Oblasť Čierneho mora sa na globálnom vývoze slnečnicového oleja podieľa približne 76 %.

10.55 h

Ruská armáda bude pokračovať v „špeciálnej operácii“ na Ukrajine až do dosiahnutia stanovených cieľov, vyhlásil minister obrany Sergej Šojgu podľa agentúry TASS.

10.53 h

Prevádzkovateľ nemecko-ruského plynovodu Nord Stream 2 prepustil všetkých zamestnancov, povedal švajčiarsky minister hospodárstva Guy Parmelin podľa webu swissinfo.ch. Nemecko projekt zastavilo.

10.20 h

Uzavretie vzdušného priestoru po ruskej invázii na Ukrajinu ovplyvnilo aj leteckú nákladnú dopravu.

Očakáva sa, že sankcie uvalené na Rusko ešte viac narušia aj globálne dodávateľské reťazce. Len ruské AirBridgeCargo prepravujú takmer 4 % svetového medzinárodného leteckého nákladu, pričom väčšinu z toho medzi Európou a Áziou.

10.15 h

Slovenský zväz biatlonu (SZB) oficiálne ponúkol Ukrajinskému zväzu biatlonu možnosť pre športovcov a ich rodinných príslušníkov bývať a trénovať v Národnom biatlonovom centre v Osrblí pri Brezne. Zväz disponuje ubytovňou s kapacitou 20 lôžok. Ukrajinskí športovci môžu trénovať priamo v biatlonovom areáli. 

10.06 h

Európska únia už po niekoľkýkrát od ruskej invázie na Ukrajinu rozšírila sankčný zoznam ruských činiteľov a oligarchov. V pondelok (28. 2.) večer naň po predchádzajúcom schválení členskými štátmi oficiálne pribudlo 26 mien, medzi nimi hovorca Kremľa Dmitrij Peskov či šéf štátnej ropnej spoločnosti Rosnefť Igor Sečin.

10.00 h

Svetová ragbyová federácia s okamžitou platnosťou suspendovala Rusko a Bielorusko zo všetkých medzinárodných podujatí. Týmto spôsobom reagovala na ruskú inváziu na území Ukrajiny. Rusko tak prišlo aj o teoretickú možnosť kvalifikovať sa na budúcoročné MS vo Francúzsku.

9.58 h

Posledný vývoj na Ukrajine viedol u časti verejnosti aj ku krokom, na ktoré nie dôvod. Uviedlo to v utorok na sociálnej sieti ministerstvo vnútra, podľa ktorého polícia zaznamenala zvýšený počet žiadostí o cestovný pas. Vyzvalo ľudí, aby nepodliehali panike a dezinformáciám s tým, že nie je dôvod na rýchle vybavovanie pasov či preventívne užívanie jódových tabletiek.

9.49 h

Šéf Kremľa Vladimir Putin prišiel kvôli vojenskej invázii na Ukrajinu o čestný čierny opasok v taekwonde. O odobratí najvyššieho možného ocenenia na svojom webe informovalo vedenie svetovej federácie. Dodalo tiež, že na svojich akciách zakáže ruskú vlajku aj hymnu. Informoval o tom portál ČT24.

9.43 h

„Zlo vyzbrojené raketami, bombami a delostrelectvom treba okamžite zastaviť. Ekonomicky zničiť. Musíme ukázať, že ľudstvo je schopné sa chrániť,“ uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v prejave, ktorý zverejnil na sociálnej sieti. „Tu je Ukrajina, tu je Európa, tu je rok 2022.“ 

9.36 h

YouTube s okamžitou platnosťou zablokoval po celej Európe kanály spojené s ruskou televíziou RT a s webom Sputnik. Zdôvodnil to situáciou na Ukrajine.

9.34 h

Rusko pre vojenský útok na Ukrajinu nakoniec prišlo aj o usporiadateľské práva pre majstrovstvá sveta vo volejbale. Nové dejisko FIVB zatiaľ neoznámila.

9.30 h

Separatisti z Doneckej ľudovej republiky (DNR) vyzvali obyvateľov obkľúčeného Mariupoľu, aby mesto do 2. marca opustili dvoma špeciálnymi koridormi. Oznámila to ruská agentúra Interfax s odvolaním sa na hovorcu ministerstva obrany samozvanej DNR Eduarda Basurina.

Obkľúčenie strategického ukrajinského mesta s asi 430 000 obyvateľmi ruskými silami a proruskými separatistami včera ohlásil hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov, dodal Interfax. Konašenkov tiež vyzval na odchod civilné obyvateľstvo Kyjeva.

9.26 h

Na bratislavskom letisku pristálo lietadlo s palivom pre atómové elektrárne Mochovce a Jaslovské Bohunice, informovalo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR. Hoci Slovensko uzavrelo vzdušný priestor pre ruské lety, v tomto prípade bola v súlade s platnými predpismi využitá výnimka, ktorú je možné uplatniť v prípade humanitárnej pomoci a jadrového paliva.

9.17 h

Mesto Nitra začalo pripravovať ubytovacie zariadenia pre utečencov z Ukrajiny. Podľa radnice, ubytovanie zatiaľ ponúklo viac ako 50 ľudí, ktorí majú pre obete vojnového konfliktu k dispozícii 200 lôžok. „K nim pribudnú aj mestské ubytovacie kapacity,“ informoval mestský úrad.

9.12 h

Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil zákaz dovozu ropy z Ruska po tom, ako krajina napadla Ukrajinu. Predseda kanadskej vlády v tejto súvislosti uviedol, že príjmy za predaj ropy podporujú Putina a ruských oligarchov.

9.08 h

Čínske veľvyslanectvo na Ukrajine začalo z krajiny evakuovať svojich občanov, reakcie Číňanov na ruskú inváziu sú medzičasom zmiešané a čínska cenzúra ich dôkladnejšiu analýzu komplikuje. Informuje o tom dnes spravodajský web BBC.

9.05 h

Medzi ruskými vojakmi, ktorí prišli o život pri invázii na Ukrajinu, sú aj Čečenci. Pripustil to vládca autonómnej republiky na severnom Kaukaze Ramzan Kadyrov.

„Medzi rodákmi z Čečenskej republiky už, žiaľ, sú straty. Dvaja zahynuli, ďalších šesť utrpelo rôzne ťažké zranenia,“ citovala agentúra Interfax Kadyrovovo vyjadrenie na sociálnych sieťach. 

8.38 h

Ruskí a ukrajinskí podnikatelia patria do top 15 najčastejších zahraničných vlastníkov slovenských firiem. Spolu vlastnia na Slovensku 3 284 spoločností. Vyplýva to z analýzy poradenskej spoločnosti Dun&Bradstreet.

8.27 h

Škoda Auto kvôli ruskej invázii na Ukrajinu musí od tohto týždňa obmedziť výrobu, zápasí s kritickým nedostatkom dielov od ukrajinských dodávateľov.

8.24 h

Ruské nákladné lietadlo Iljušin IL-76TD letiace z Moskvy pristálo o pol siedmej ráno na bratislavskom letisku v čase platného zákazu letov z Ruska. Rezort dopravy na sociálnej sieti uviedol, že lietadlo pristálo v súlade s výnimkou nariadenia Rady EÚ, keďže nieslo strategický materiál.

8.18 h

Rusko od začiatku útoku na Ukrajinu prišlo o 5 710 vojakov, 29 lietadiel a 29 vrtuľníkov, 198 tankov, 846 bojových vozidiel pechoty, 77 diel, 24 raketometov, 7 prostriedkov protilietadlovej obrany, 60 cisterien, 3 bezpilotné lietadlá, 2 plavidlá a 305 kusov automobilovej techniky. Oznámil to ukrajinský generálny štáb s tým, že ide o odhad a že uvedené čísla sa ešte upresnia.

7.55 h

Námestník poľského ministra vnútra uviedol, že od začiatku ruskej invázie vstúpilo do Poľska z Ukrajiny približne 350 000 ľudí. Informuje o tom The Guardian.

Dieťa si pozerá hračky v krabiciach s darovaným oblečením v poľskej obci Medyka na juhovýchode Poľska. ZDROJ: TASR/AP

7.50 h

Ruskí vojaci postúpili už k predmestiam mesta Cherson ležiaceho na juhu Ukrajiny. „Ruská armáda zriaďuje kontrolné stanovištia na vstupoch do Chersonu,“ uviedol starosta Ihor Kolychajev na sociálnej sieti. „Cherson bol a zostane ukrajinský,“ dodal.

7.45 h

Český prezident Miloš Zeman by podporil výnimku pre Čechov, ktorí chcú ísť dobrovoľne bojovať na Ukrajinu.

„Žiadatelia sa obracajú na ministerstvo obrany, ktoré žiadosť posúdi spoločne s ministerstvom zahraničných vecí a ministerstvom vnútra. Až potom žiadosť putuje do vojenskej kancelárie a k pánovi prezidentovi. Bude teda bezpochyby záležať na odporúčaní vládnych rezortov,“ uviedol Zemanov hovorca Jiří Ovčáček.

7.35 h

Spoločnosť VISA, ktorá zaisťuje elektronické platby po celom svete, je pripravená na ďalšie sprísnenie sankcií proti Rusku pre napadnutie Ukrajiny, informovala ČT24.

7.30 h

Najmenej 413 osôb v 13 ruských mestách zadržali v pondelok za účasť na demonštráciách proti vojne na Ukrajine. Celkový počet zatknutých protestujúcich sa tak od štvrtka, keď Rusko spustilo inváziu na Ukrajinu, zvýšil na 6 440. Informuje o tom agentúra DPA.

7.22 h

Spoločnosti Warner Bros., Walt Disney Co. a Sony Pictures oznámili, že pozastavujú uvádzanie svojich filmov v Rusku. „Vzhľadom na nevyprovokovanú inváziu na Ukrajinu a dramatickú humanitárnu krízu pozastavujeme uvádzanie kinofilmov v Rusku, vrátane pripravovaného filmu Turning Red od Pixaru,“ uviedlo štúdio Disney vo svojom vyhlásení.

7.19 h

Ukrajina uviedla, že udelí amnestiu a dá peniaze ruským vojakom, ktorí „dobrovoľne zložia zbrane“. Šéf ukrajinského rezortu obrany Olexij Reznikov spresnil, že ruskí vojaci, ktorí sa vzdajú, dostanú kompenzáciu vo výške päť miliónov rubľov (41 000 eur).

7.03 h

Ruské ostreľovanie zasiahlo pôrodnicu pri Kyjeve, uviedol to generálny riaditeľ zdravotníckeho zariadenia. Všetkých ľudí z ťažko poškodenej budovy evakuovali. Informoval o tom Kyiv Independent.

6.56 h

Ruským vojskám sa podľa serveru RBK Ukrajina ani šiesty deň od začatia invázie nepodarilo preniknúť do metropoly Kyjeva. Ukrajinské sily podľa ministerstva obrany za pondelok pravdepodobne zostrelili päť ruských stíhačiek a jeden vrtuľník.

6.37 h

Spojené štáty ponúkli Ukrajine ďalšiu pomoc v súvislosti s ruskou inváziou, a to vo forme dodávok zbraní a tiež uvalenia dodatočných sankcií proti Moskve. Povedal to ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, ktorého o podpore USA v telefonickom rozhovore uistil jeho americký rezortný partner Anthony Blinken. 

6.35 h

Čínske veľvyslanectvo na Ukrajine oznámilo, že začalo s evakuáciou občanov z krajiny, uviedol čínsky korešpondent BBC Stephen McDonell.

6.31 h

V meste Ochtyrka, ktoré leží medzi Kyjevom a Charkovom, pravdepodobne ruské delostrelectvo zabilo 70 ukrajinských vojakov. Informoval o tom šéf Sumskej oblasti Dmytro Žyvyckyj. Straty podľa neho utrpeli tiež Rusi.

6.16 h

Tweety s odkazmi na ruské provládne médiá budú mať špeciálne označenie, oznámila podľa agentúry AFP americká internetová spoločnosť Twitter. Sociálna sieť tiež bude znižovať dosah týchto príspevkov.

https://twitter.com/yoyoel/status/1498343849273425921

5.55 h

Ruské útoky na dve najväčšie ukrajinské mestá Kyjev a Charkov pokračujú aj v noci na utorok, uviedli ukrajinskí činitelia. Podľa charkovského starostu Ihora Těrechova vyhodili ruskí vojaci do povetria trafostanice, čo spôsobilo problémy v dodávkach elektrickej energie i vody. Agentúra Unian píše o zničených horných podlažiach dvoch výškových budov. 

5.53 h

Ruský vojenský konvoj, ktorý sa zo severu presúva bližšie k ukrajinskému hlavnému mestu Kyjev, je zrejme omnoho dlhší než sa spočiatku zdalo. Ako ukázali najnovšie satelitné snímky americkej spoločnosti Maxar Technologies z pondelka, dĺžka kolóny vojenských vozidiel je namiesto 27 kilometrov až približne 64 kilometrov.

vojenský konvoj severozápadne od mesta Invankiv. ZDROJ: TASR/AP

5.51 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal dekrét o dočasnom bezvízovom režime pre zahraničných dobrovoľníkov, ktorí sa chcú pripojiť k obrane Ukrajiny pred ruskou inváziou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet