Na hlavný obsah

Vojna na Ukrajine spôsobí aj zvýšenie cien potravín

Rozvojové krajiny sú od ukrajinskej pšenice závislé.

Vojna na Ukrajine spôsobí aj zvýšenie cien potravín
Kombajn počas žatvy na poli. Foto: TASR

Ruská invázia na Ukrajinu sa už podľa očakávaní začína prejavovať na miestnom poľnohospodárstve. Odborníci predpokladajú výrazne menšiu jarnú sejbu, čo pocíti celý svet.

Európska únia vrátane Slovenska je síce v základných potravinách sebestačná, to však neplatí pre rozvojové krajiny, ktoré zrejme čakajú veľké problémy.

„Sme síce vo vojne, no musíme siať,“ odkázal poľnohospodárom ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Aj napriek jeho výzvam však jarná sejba utrpí. Téme sa venoval v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko redaktor RTVS Michal Dzúrik.

Podľa najnovších odhadov bude oproti vlaňajšku menšia až o 40 percent. To nie sú dobré správy nielen pre Ukrajinu. Jej úrodné černozeme sú zdrojom obživy pre ľudí na celom svete. Vláda už zakázala vývoz niektorých základných komodít, medzi nimi pšenice a ovsa.

Rusko a Ukrajina produkujú tretinu svetovej pšenice

Rusko zasiahnuté sankciami tiež obmedzuje export. Marián Koreň z portálu Euractiv upozorňuje, že znepriatelené štáty patria ku kľúčovým hráčom vo svetovom poľnohospodárstve.

„Keď si zoberieme pšenicu, tak tvoria tretinu svetového obchodu, čo je obrovský podiel a tento výpadok určite pocíti nielen Európa, ale aj celý svet. Tieto krajiny patria medzi dodávateľov ďalších vstupov, ktoré sú dôležité pre poľnohospodársku produkciu. A to hlavne umelých hnojív,“ povedal Koreň pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Odborníci predpokladajú, že ceny potravín, ktoré boli už pred vojnou na desaťročnom maxime, vzrastú o ďalšiu pätinu. To sa nebude týkať len múky a pečiva, ale aj ďalších výrobkov, keďže Ukrajina je najväčším exportérom slnečnicového oleja na svete a EÚ od nej vo veľkom nakupuje kukuricu na výkrm zvierat, takže zdražie aj mäso.

Slovensko sa obávať nemusí, rozvojové štáty áno

Riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jana Venhartová však upozorňuje, že základných surovín je v Únii vrátane Slovenska dostatok. Prázdnych regálov v obchodoch sa preto báť netreba.

„Slovensko je sebestačné v poľnohospodárskych komoditách, čo sa týka aj obilnín, aj olejnín na vyše 200 percent,“ priblížila Venhartová.

Oveľa väčšie problémy však budú mať rozvojové krajiny. Ukrajina bola pred konfliktom hlavným zásobovateľom pre svetový potravinový program OSN, ktorý kŕmi obyvateľov Afganistanu, Jemenu alebo Libanonu.

Od ukrajinskej a ruskej pšenice sú závislé aj Egypt či Turecko. Analytici predpovedajú, že potravinová nedostatočnosť tam v konečnom dôsledku povedie k občianskym nepokojom, ako to bolo aj počas Arabskej jari.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál