Na hlavný obsah

Vojna vyjde Rusko draho, odkázal Macron Putinovi

Putin tvrdí, že dosiahne svoj cieľ.

Ruský prezident Vladimir Putin (28. 1.) a jeho francúzsky náprotivok Emmanuel Macron.
Ruský prezident Vladimir Putin (28. 1.) a jeho francúzsky náprotivok Emmanuel Macron.Foto: TASR/AP/koláž RTVS
Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Ruský prezident Vladimir Putin je veľmi odhodlaný pokračovať v ťažení na Ukrajine a jeho cieľom je ovládnuť celú krajinu, uviedol vo štvrtok (3. 3.) vo vyhlásení úrad francúzskeho prezidenta po telefonáte Emmanuela Macrona a Putina. „To najhoršie nás ešte len čaká,“ varuje Paríž citovaný agentúrou AFP. Hovor sa uskutočnil na žiadosť ruskej strany.

Situácia na Ukrajine je naďalej veľmi nepriaznivá a Putin stále trvá na odzbrojení Ukrajiny a jej kapitulácii, povedal Macron po štvrtkovom telefonáte so šéfom Kremľa. Tieto požiadavky francúzsky prezident považuje za neprijateľné a obáva sa, že to najhoršie ešte len príde.

Od prepuknutia vojny na Ukrajine si obaja štátnici telefonovali už tretíkrát, štvrtkový hovor trval hodinu a pol, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na Elyzejský palác. Putin kritizoval Macronov stredajší prejav k národu a jeho kľúčové výroky o dianí na Ukrajine.

„Situácia v teréne je nepopierateľne veľmi nepriaznivá. Je zjavné, že Putin trvá na svojich pozíciách, na vôli demilitarizovať Ukrajinu a na jej kapitulácii, čo je jednoznačne neprijateľné,“ uviedol Macron. V rokovaní s Moskvou je podľa francúzskeho prezidenta „potreba dôslednosti v princípoch a v sankciách“, ale zároveň je potrebné usilovať sa o „mierový dialóg“, čo Macron považuje za veľmi ťažké.

„Klamete sám sebe a hľadáte zámienky,“ povedal podľa médií Macron Putinovi. „Vašu krajinu to vyjde draho, vaša krajina zostane izolovaná, oslabená a veľmi dlho bude čeliť sankciám,“ povedal Macron Putinovi podľa francúzskeho úradníka citovaného agentúrou Reuters.

Putin bombardovanie popiera

Putin v rámci telefonického rozhovoru s francúzskym náprotivkom odmietol správy o bombardovaní Kyjeva a ďalších ukrajinských miest, uviedol web gazeta.ru s odvolaním sa na oficiálne stránky Kremľa.

Putin zdôraznil, že ciele vojenskej „špeciálnej operácie“, ako Rusko vojnu nazýva, sa dosiahnu v každom prípade. „Pokusy získať čas preťahovaním rokovaní vedú len k stupňovaniu požiadaviek na Kyjev,“ uviedol Kremeľ vo vyhlásení citovanom agentúrou DPA.

„Osobitne bolo zdôraznené, že pri špeciálnej operácii, ktorá ide podľa plánu, ruské ozbrojené sily robia, čo je v ich silách, aby ochránili životy civilného obyvateľstva. Využívajú sa vysoko presné zbrane výlučne na ničenie vojenskej infraštruktúry. Tvrdenia o údajnom raketovom ostreľovaní a bombardovaní Kyjeva a ďalších ukrajinských miest nezodpovedajú skutočnosti a sú prvky antiruskej dezinformačnej kampane,“ uvádza sa vo vyhlásení Kremľa.

Dôkazy o útokoch ruských síl na civilnú infraštruktúru predkladajú opakovane ukrajinské úrady i médiá, videá a fotografie na internete ale zdieľajú tiež samotní obyvatelia postihnutých ukrajinských miest a obcí.

Ruská strana ústami šéfa diplomacie Sergeja Lavrova ocenila francúzsku snahu o sprostredkovanie rokovaní v súlade s diplomatickou tradíciou tejto krajiny, píše AFP.

Francúzsko po telefonáte plánuje sprísniť sankcie uvalené na Rusko, pretože ich považuje za veľmi účinné. Paríž tiež ocenil rozhodnutie Číny zdržať sa hlasovania k rezolúcii o dianí na Ukrajine, cituje AFP Elyzejský palác.

Po telefonáte s Putinom si Macron volal tiež s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Detaily o ich rozhovore žiadna zo strán nezverejnila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet