Na hlavný obsah

Vojnový konflikt na Ukrajine sledujeme online aj v piatok

Trvá už viac ako tri týždne.

Vojnový konflikt na Ukrajine sledujeme online aj v piatok
Na snímke pohľad na hlavné mesto Ukrajiny - Kyjev - zasiahnuté ruským ostreľovaním. Foto: ČTK

Vojnový konflikt na Ukrajine, ktorý ruský prezident Vladimir Putin označuje za „špeciálnu vojenskú operáciu“, trvá už viac ako tri týždne.

Ruské vojská ďalej ostreľujú ukrajinské mestá vrátane Kyjeva, ich postup sa ale podľa ukrajinského generálneho štábu aj britskej rozviedky zastavil.

Stále nie je jasné, koľko obetí si vyžiadal stredajší (16. 3.) útok na divadlo v Mariupole, podľa úradov však tamojší protiletecký kryt bombardovania zrejme vydržal a podarilo sa z neho doteraz vyslobodiť najmenej 130 preživších a vyslobodzovacie práce pokračujú aj napriek tomu, že na mesto dopadá údajne 50 až 100 ruských bômb denne. Počet prípadných obetí zatiaľ miestna radnica nespresnila.

Medzi ruskou a ukrajinskou stranou pokračujú rokovania a Moskva podľa Kyjeva zmierňuje svoj postoj.

Moskva oznámila, že podľa očakávania nesplní požiadavku Medzinárodného súdneho dvora OSN (ICJ), ktorý v stredu nariadil Rusku okamžite zastaviť vojnové operácie na Ukrajine.

Zelenskyj v pravidelnom nočnom prejave apeloval na svet, aby Rusko označil za teroristický štát. Poslancom nemeckého Spolkového snemu potom pripomenul historickú zodpovednosť Nemecka za to, že sa nebude opakovať vyhladzovanie miest a národov, čo podľa neho teraz na Ukrajine ruská armáda robí.

Slovensko navštívil americký minister obrany Lloyd Austin, ktorý opäť odmietol vytvorenie bezletovej zóny nad Ukrajinou garantovanej štátmi NATO.

Slovensko vyjadrilo ochotu odovzdať Ukrajine svoj raketový systém protivzdušnej obrany S-300, ak zaň Bratislava dostane zodpovedajúcu náhradu.

Sledujeme dianie online:

21.51 h

Bývalý britský premiér David Cameron cestuje do Poľska, kam kamiónom vezie darcovskú pomoc pre ukrajinských utečencov. Cameron na twitteri oznámil, že „práve šoféruje kamión“ spolu s dvomi kolegami z charitatívnej organizácie Chippy Larder s cieľom doručiť zásielku pre britskú pobočku organizácie Červený kríž.

Zásielka obsahuje šaty, detské plienky a prostriedky prvej pomoci. Posiela ju komunitný projekt Chippy Larder, v ktorom Cameron už dva roky pôsobí ako dobrovoľník, píše BBC.

21.22 h

Za „rusofóbny“ nástroj slúžiaci západným záujmom označila v piatok Radu Európy (RE) hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Informuje o tom AFP.      

„Vzhľadom na rusofóbne aktivity západniarov stratila táto štruktúra svoj dôvod na existenciu,“ povedala Zacharovová.

21.01 h

Ukrajinskej armáde sa podarilo dobyť späť 30 obcí v Kyjevskej oblasti, ktoré boli dočasne v ruských silách, oznámil v piatok (18. 3.) podľa portálu Ukrajinska pravda prezident krajiny Volodymyr Zelenskyj.

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová potom podľa Reuters vo vysielaní ukrajinskej televízie povedala, že vládne sily počas piatka zabránili ruským vojakom v akomkoľvek novom postupe. Štáb ukrajinskej armády varoval, že Rusko by mohlo na Ukrajinu premiestniť svojich vojakov z Arménska.

20.50 h

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v piatok uviedol, že Rusko sa pokúša „vyprovokovať napätie“ v médiách. Postoje Ukrajiny na mierových rokovaniach však podľa neho zostávajú nezmenené. Správu zverejnila britská stanica BBC.

Hlavný vyjednávač ruskej delegácie na mierových rokovaniach Vladimir Medinskij v piatok vyhlásil, že Rusko a Ukrajina sa priblížili k dosiahnutiu dohody o neutrálnom štatúte Ukrajiny a demilitarizácii.

20.30 h

Vojna na Ukrajine ovplyvní aj závery Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE). Uviedol to podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič v rámci plenárneho zasadnutia CoFoE, na ktorom sa zúčastnila aj 30-členná delegácia z Ukrajiny.

Jej hlavným odkazom pre Európu bolo: Zatvorte nebo nad Ukrajinou.

20.20 h

Švajčiarsko prijalo sankcie Európskej únie (EÚ) o zastavení vývozu luxusného tovaru do Ruska pre jeho inváziu na Ukrajinu. To môže vážne zasiahnuť niektoré švajčiarske spoločnosti, píše agentúra AFP.

19.58 h

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, ktorý Rusku umožnil využiť územie svojej krajiny na inváziu na Ukrajinu, tvrdí, že nemá v úmysle umiestniť ruské jadrové zbrane v Bielorusku, píše AP.

Lukašenko posilnil vojenské vzťahy s Moskvou po sankciách Západu na jeho režim za násilné potlačenie protestov, ktoré vypukli po tom, čo bol vyhlásený za víťaza sporných prezidentských volieb konaných v auguste 2020 a ktoré opozícia a Západ označili za zmanipulované.

19.50 h

Starosta západoukrajinského mesta Ľvov Andrij Sadovyj požiadal o medzinárodnú pomoc s cieľom starostlivosti o státisíce vojnových utečencov nachádzajúcich sa v jeho regióne. Informovala o tom agentúra DPA.

Najviac naliehavá je potreba finančných prostriedkov na zásobenie ľudí potravinami a liekmi, ako aj na výstavbu kontajnerových domov, mobilných sprchovacích zariadení a toaliet, povedal v piatok Sadovyj pre nemecký denník Süddeutsche Zeitung.

19.23 h

Talianske úrady zabavili v rámci protiruských sankcií zavedených Západom luxusnú vilu na Sardínii, ktorá patrí ruskému podnikateľovi Alexejovi Mordašovovi.

Hodnota tohto komplexu budov v meste Olbia na severe ostrova sa odhaduje na 105 miliónov eur. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na úrad talianskeho premiéra Maria Draghiho.

19.12 h

Európske akcie vykázali najprudší týždenný rast od roku 2020. Zmazali všetky straty, ktoré utrpeli od začiatku vojny na Ukrajine, píše Financial Times.

18.57 h

Šestica západných krajín v piatok uviedla, že Rusko využíva Bezpečnostnú radu (BR) OSN na šírenie dezinformácií a propagandy o svojej invázii na Ukrajinu, píše agentúra AFP.

BR OSN sa v piatok mimoriadne zišla na žiadosť Ruska v súvislosti s údajným vývojom biologických zbraní na Ukrajine, pripomína AFP.

18.55 h

Reportérovi BBC News Billovi Vernonovi, ktorý hovoril s desiatkami ľudí čakajúcich v rade na vstup na prokremeľské zhromaždenie, mnohí povedali, že pracujú vo verejnom sektore a zúčastňujú sa na nátlak svojich nadriadených.

Jeden z mužov pracujúcich pre moskovské metro uviedol, že on i ďalší zamestnanci boli k účasti prinútení. „Budem tu chvíľu a potom odídem. Myslím si, že väčšina ľudí tu nepodporuje vojnu. Ja ju nepodporujem,“ dodal.

18.41 h

Putin počas telefonátu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom obvinil Ukrajinu z páchania vojnových zločinov. Ruská armáda podľa neho robí všetko pre to, aby sa vyhla civilistom.

Podľa Putina spáchali Ukrajinci „mnoho vojnových zločinov“, zatiaľ čo ruské jednotky „robia všetko, čo je v ich silách“, aby sa vyhli civilistom, informoval Kremeľ.

Macronov úrad oznámil, že dal francúzsky prezident najavo „krajné znepokojenie“ nad situáciou v Mariupole, ktorý čelí ruským útokom a má problémy s evakuáciou civilistov.

Macron požadoval ukončenie obliehania a zabezpečenie humanitárnej pomoci a tiež okamžité prímerie. K nemu vyzval Putina aj nemecký kancelár Olaf Scholz.

18.39 h

Na Ukrajine je 6,5 milióna ľudí, ktorí opustili svoje domovy pre vojnu, uviedla IOM. Okrem toho zhruba 3,2 milióna utečencov opustilo Ukrajinu.

18.37 h

Pri bombardovaní divadla v Mariupole bol jeden človek tiež zranený, nikto ale nezomrel, uviedla podľa AFP radnica mesta.

18.34 h

Keďže blízko slovenských hraníc je vojna, redakcia RTVS zisťovala, aké má človek možnosti v prípade zničeného bývania či smrti. Poisťovne za dom či byt, ktorý zničia vo vojne, nezaplatia ani cent.

Slovenská asociácia poisťovní (SAP) vysvetľuje, že výsledkom vojny sú také astronomické škody, ktoré nedokáže uniesť akákoľvek poisťovňa. V prípade životného poistenia – smrť civilistu – by poisťovne mohli preplatiť. 

18.25 h

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) v piatok (18. 3.) odporučilo poskytovať utečencom z Ukrajiny bezplatné testy a vakcíny proti covidu. Má sa tak predísť prepuknutiu nových epidémií.

18.05 h

Prezidentka SR Zuzana Čaputová je za postupné znižovanie závislosti od ruského plynu. Netreba sa toho podľa nej obávať. Uviedla to na sociálnej sieti.

„Postupné znižovanie závislosti od ruského plynu je v záujme Slovenska,“ vyhlásila. Dôvodom na obavu je podľa prezidentky aktuálny stav, „keď sme v energetickej oblasti rukojemníkmi ruských záujmov“.

17.41 h

Rusko a Ukrajina sa priblížili vo stanoviskách ohľadne hlavného bodu rokovania – nepristúpenie Ukrajiny k NATO, uviedol podľa TASS ruský vyjednávač.

17.32 h

Traja ruskí kozmonauti odštartovali na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Deje sa tak v čase veľkého napätia medzi Ruskom a Západom pre vojnu na Ukrajine, informujú DPA a AFP.

Oleg Artemiev, Denis Matvejev a Sergej Korsakov vzlietli z ruského kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane na palube kozmickej lode Sojuz MS-21 o 16.55 h SEČ, zachytil podľa AFP živý prenos zo štartu, ktorý priniesla americká vesmírna agentúra NASA.

17.25 h

Zelenskyj v stredu (23. 3.) prostredníctvom videomostu vystúpi s prejavom pred francúzskym parlamentom v rámci úsilia o zabezpečenie medzinárodnej pomoci na ukončenie ruskej invázie, píše AFP.

„Vojna zasahujúca ukrajinský ľud sa týka všetkých národov Európy a ich parlamentných zhromaždení,“ uviedla vo vyhlásení kancelária predsedu Národného zhromaždenia, dolnej komory francúzskeho parlamentu.

16.50 h

Bývalý ruský premiér Michail Kasianov neverí, že súčasný prezident Vladimir Putin to myslí s mierovými rozhovormi vážne. Podľa Kasianova je nepravdepodobné, že Putin ponúkne nejaké riešenie konfliktu, „ktoré bude uspokojivé pre Ukrajincov“. Uviedol to pre stanicu BBC.

Okrem prísľubu neutrality, čo znamená, že Ukrajina nepožiada o členstvo v NATO alebo EÚ, bude Putin podľa Kasianova trvať na „oficiálnom uznaní“ Krymu ako súčasti Ruska. „To je absolútne kľúčové, pán Putin je blázon do Krymu,“ povedal expremiér.

Kasianov, ktorý bol predsedom ruskej vlády v rokoch 2000 až 2004, vyjadril pochybnosti, že by sa nejaká dohoda dosiahla v rámci súčasných rokovaní medzi oboma stranami. Tie podľa neho len dávajú Rusom „čas na preskupenie“.

16.44 h

Na východných hraniciach s Ukrajinou zriadi štát medzinárodné humanitárne logistické centrum. Ide o miesto, kde sa bude sústreďovať humanitárna pomoc prúdiaca z jednotlivých krajín a následne sa bude distribuovať na ukrajinské územie. Návrh schválila vláda.

16.42 h

Ľudia v prístavnom meste Mykolajiv na juhu Ukrajiny sa opatrne snažia o návrat k normálnemu životu. Po vpáde ruských vojsk z Krymu sa rýchlo ocitlo na frontovej línii a obyvatelia niekoľko dní zažívali ostreľovanie aj občasné vniknutie ruských jednotiek do ulíc.

Ukrajincom sa ale podarilo útok odraziť a Rusov zatlačiť späť. Napísal to americký denník The Wall Street Journal (WSJ).

16.38 h

Do španielskeho Madridu dorazila vo štvrtok kolóna takmer sedemdesiatich madridských taxikárov, ktorí priviezli z Poľska 135 ukrajinských utečencov.

Na tritisíc kilometrov dlhú cestu vyrazili minulý týždeň s autami naplnenými 25 tonami humanitárnej pomoci, späť priviezli najmä ženy a deti utekajúce z Ukrajiny pred vojnou. Do Španielska s nimi pricestovali aj štyri psy a jedna mačka, informovala agentúra AFP.

16.30 h

Východoslovenský onkologický ústav (VOÚ) sídliaci v Košiciach má vo svojej starostlivosti zatiaľ šiestich pacientov z Ukrajiny. Povedal to riaditeľ pre zdravotnú starostlivosť a člen predstavenstva VOÚ Igor Jenčo s tým, že na ambulantnej chemoterapii začala prvá pacientka liečbu 4. marca. Prvého pacienta hospitalizovali o dva dni na to.

16.16 h

Švajčiarsky tenista Roger Federer prispeje prostredníctvom svojej nadácie sumou viac ako 450 000 eur na pomoc Ukrajine. Peniaze majú tamojším deťom umožniť pokračovať vo vzdelávaní.

„Moja rodina je zhrozená zo situácie na Ukrajine a súcití s nevinnými ľuďmi, ktorých tieto udalosti ovplyvnili. Sme za mier,“ napísal na sociálnej sieti 40-ročný Federer.

16.00 h

Grécko je pripravené opätovne vybudovať pôrodnicu v zdevastovanom prístavnom meste Mariupol ležiacom na juhovýchode Ukrajiny. V piatok to uviedol grécky premiér Kyriakos Mitsotakis, informovala agentúra AFP.

„Grécko je pripravené znovu vybudovať pôrodnicu v Mariupole, centre gréckej menšiny na Ukrajine, v meste, ktoré nám prirástlo k srdcu a je symbolom barbarstva vojny,“ povedal Mitsotakis.

15.55 h

V Nitre vznikne nové veľkokapacitné centrum pre cudzincov utekajúcich pred vojnovým konfliktom. Otvoria ho v pondelok (21. 3.) na Akademickej ulici 4.

„Po otvorení veľkokapacitných centier v Humennom a Michalovciach je to už tretie takéto centrum, kde sú cudzinci vybavení bez dlhšieho zdržania, približne do 15 minút,“ informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Veľkokapacitné centrum pre cudzincov v Nitre bude otvorené nepretržite od 21. marca od 8.00 h a bude vybavovať výlučne cudzincov žiadajúcich o poskytnutie dočasného útočiska.

15.37 h

Čínsky prezident Si Ťin-pching vo videohovore americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi povedal, že konflikty a konfrontácie, ako sú udalosti na Ukrajine, nie sú v ničom záujme.

Čína a Spojené štáty podľa čínskeho prezidenta musia viesť bilaterálne vzťahy správnym smerom a obe krajiny by tiež mali prevziať náležitú medzinárodnú zodpovednosť a usilovať sa o svetový mier.

15.20 h

Lotyšsko, Estónsko a Litva vyhostili spolu desať ruských diplomatov. V piatok to oznámili ministerstvá zahraničných vecí pobaltských štátov, informuje agentúra Reuters. Litva vyhostila štyroch ruských diplomatov, Lotyšsko a Estónsko po troch.

15.16 h

Úrad Vysokej komisárky OSN pre ľudské práva potvrdil ďalších 36 úmrtí civilistov vo vojne Ruska proti Ukrajine a jeho bilancia civilných obetí po 22 dňoch bojov dosiahla 816 mŕtvych.

Informovala o tom v piatok agentúra Reuters. Medzi civilnou populáciou tiež agentúra OSN registruje najmenej 1 333 zranených. Ukrajinské úrady hlásia mŕtvych výrazne viac.

15.14 h

Ruský prezident Vladimir Putin označil záchranu ľudí pred údajnou genocídou za hlavný dôvod „špeciálnej vojenskej operácie“ na Ukrajine, ktorú ruské ozbrojené sily na Putinov rozkaz začali pred 23 dňami.

Televízia Rossija 24 po niekoľkých minútach náhle vysielanie Putinovho prejavu na moskovskom štadióne Lužniki prerušila a pokračovala vysielaním záberov vlasteneckého koncertu z tohto štadióna, kde asi 80 000 Moskvanov oslavovalo výročie pripojenia anektovaného ukrajinského polostrova Krym k Rusku.

15.08 h

Ruská federácia na svoje rozhodnutie vojensky napadnúť Ukrajinu napokon ťažko doplatí. Je však dôležité, aby sme pre tento krok nezačali nenávidieť obyčajných Rusov, ktorí zaň zodpovednosť nenesú. Povedal to predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár pre TASR TV.

„Môžeme sa tu baviť o všeslovanskej vzájomnosti, ale tu Slovan napadol Slovana a je jasné, kto je agresor. Je to hrubý akt agresie proti štátu, ktorý k tomu nedal žiadnu príčinu,“ povedal Kollár.

15.07 h

Medzinárodný menový fond (MMF), Svetová banka (SB) a ďalšie popredné globálne inštitúcie v piatok varovali pred „rozsiahlymi“ dôsledkami ruskej invázie na Ukrajinu pre svetovú ekonomiku, píše AFP.

„Celá globálna ekonomika pocíti dôsledky krízy prostredníctvom pomalšieho rastu, narušenia obchodu a vyššej inflácie, čo poškodí najmä tých najchudobnejších a najzraniteľnejších,“ uviedli v spoločnom vyhlásení a varovali, že konflikt zvyšuje chudobu.

„Vyššie ceny komodít, ako sú potraviny a energie, budú tlačiť infláciu ďalej nahor,“ poznamenali.

15.05 h

Ukrajina očakáva, že v nasledujúcich mesiacoch dôjde k pokroku v prípade jej žiadosti o členstvo v Európskej únii. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý v piatok hovoril so šéfkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou, píše Reuters.

„Mal som dôležitý rozhovor s prezidentkou EK,“ napísal Zelenskyj na twitteri. Vyjadrenie EK k Ukrajine bude podľa neho pripravené do niekoľkých mesiacov. „Vláda Ukrajiny a EK dostávajú pokyny. Spoločne sa posúvame  k nášmu strategickému cieľu,“ napísal Zelenskyj.

15.00 h

Slovensko musí principiálne odmietnuť návrh Poľska na poslanie vojsk NATO na Ukrajinu, pretože by sa stalo oficiálnou súčasťou vojny na Ukrajine so všetkými jej dôsledkami, uviedol líder opozičnej strany Smer-SD Robert Fico v reakcii na poľský návrh vyslať mierovú misiu NATO na Ukrajine.

„Smer principiálne nesúhlasí s tým, aby sa vojaci SR ako členského štátu NATO zúčastnili na vojenskej akcii na Ukrajine. NATO na Ukrajine nemá čo robiť,“ vyhlásil Fico s tým, že Slovensko nemá s vojnou na Ukrajine nič spoločné. Podotkol, že nikto SR neohrozuje ani mu nechce zobrať územia ako v roku 1938.

14.50 h

Spojené štáty odsúdili „nebezpečné“ komentáre ruského veľvyslanca v Bosne a Hercegovine (BaH), ktoré súviseli so snahami tohto balkánskeho štátu vstúpiť do NATO.

Ako pripomenula agentúra AFP, BaH je od vojny v 90. rokoch, pri ktorej zahynulo približne 100 000 ľudí, etnicky rozdeleným štátom. Vládne tam rotujúce trojčlenné predsedníctvo – chorvátski a moslimskí lídri sú za vstup do NATO, zatiaľ čo srbský vodca podporuje vojenskú neutralitu.

Začiatkom tohto týždňa ruský veľvyslanec v Sarajeve Igor Kalabuchov v rozhovore pre bosnianske médiá uznal, že BaH má právo rozhodnúť o svojom členstve v NATO, ale Moskva si vyhradzuje právo na takúto možnosť reagovať.

14.45 h

Utrpenie na Ukrajine nám pripomína, že mier nie je iba absenciou vojny. Vyhlásila to prezidentka Zuzana Čaputová po stretnutí s účastníkmi Európskych katolíckych sociálnych dní na sociálnej sieti.

„Pojem mieru musí byť naplnený láskou, pochopením, toleranciou – teda obsahom vychádzajúcim z nás, z nášho srdca. V tom vidím veľkú príležitosť aj pre kresťanské komunity, ktoré šíria práve tieto hodnoty,“ hovorí prezidentka.

14.21 h

Do Bratislavy vlakom denne prichádzajú stovky vojnových utečencov z Ukrajiny. Mnohí sú unavení a nemajú kam ísť, iní cestujú ďalej do Viedne, Berlína, či Prahy.

Na hlavnej stanici im dobrovoľníci pomáhajú v Bode prvého kontaktu, ktorý zriadil magistrát v spolupráci s Ligou za ľudské práva, či organizáciou Kto pomôže Ukrajine. 

14.07 h

Ešte viac ako 1 300 ľudí zostáva v kryte pod troskami rozbombardovaného mariupoľského divadla, o ich osude sa nevie, uviedla ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová podľa agentúry Ukrinform.

Z krytu pod divadlom, ktoré v stredu zasiahla ruská bomba, sa podľa doterajších správ podarilo zachrániť 130 preživších.

13.54 h

Český premiér Petr Fiala bude o podpore poľského návrhu na vyslanie mierovej misie na Ukrajinu po ruskej invázii debatovať s prezidentom Zemanom aj s členmi vlády.

13.45 h

Po prudkom zvýšení koncom februára na podporu finančnej stability ruská centrálna banka ponechala v piatok kľúčovú úrokovú sadzbu nezmenenú. Hlavná sadzba tak zostáva na úrovni 20 %.

13.40 h

Poľsko na nasledujúcom samite NATO na budúci týždeň v Bruseli formálne požiada o vyslanie mierovej misie na Ukrajinu. Oznámil to poľský premiér Mateusz Morawiecki, napísala agentúra Reuters.

13.09 h

Súperenie o miesto, kde by sa v budúcnosti mohla konať kľúčová schôdzka ruského a ukrajinského prezidenta Vladimira Putina a Volodymyra Zelenského, je už tvrdšie ako o organizovaní olympijských hier, vyhlásil šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba.

Uviedol to v rozhovore, ktorý zverejnil denník Ukrajinska pravda, konkrétne miesta ale nespomenul.

Zelenskyj je pripravený stretnúť sa s Putinom „napríklad už zajtra“, uistil Kuleba s tým, že ukrajinské stanovisko je jasné ku všetkým otázkam a ukrajinská strana je na prípadný samit pripravená.

12.52 h

Pápež František v piatok označil vojnu na Ukrajine za „zvrátené zneužívanie moci“ v prospech straníckych záujmov, pre ktoré musia nevinní ľudia čeliť brutálnemu násiliu. Vyhlásil to v posolstve pre tretie Európske katolícke sociálne dni v Bratislave. Informáciu priniesla agentúra Reuters.

12.32 h

Ruský súd uvalil väzbu na ukrajinského speváka Ihora Levčenka, ktorý podľa vyšetrovateľov vyzýval na sociálnych sieťach k páchaniu násilia na ruských vojakoch. Dvadsaťpäťročnému Ukrajincovi hrozí až šesť rokov za mrežami.

11.54 h

Medzinárodná športová arbitráž zamietla odvolanie Ruského futbalového zväzu proti vylúčeniu jeho tímu z kvalifikácie o majstrovstvách sveta v Katare.

11.47 h

Bulharsko vyhostilo desať ruských diplomatov akreditovaných v krajine. Podľa ministerstva zahraničia v Sofii pôsobili v rozpore s viedenským dohovorom o diplomatických vzťahoch. Na opustenie Bulharska majú 72 hodín, uviedla bulharská agentúra BGNES.

11.44 h

Poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania takzvaný lex Ukrajina. Príspevok za ubytovanie odídencov má byť súhrnne maximálne 500 až 1 250 eur za mesiac v závislosti od počtu poskytovaných miestností.

11.42 h

Na území Ukrajiny by malo byť v piatok otvorených deväť humanitárnych koridorov na evakuáciu ľudí z lokalít obkľúčených ruskými inváznymi jednotkami a na prepravu humanitárnej pomoci.

Podľa agentúry Reuters o tom informovala Podpredsedníčka ukrajinskej vlády a ministerka pre záležitosti dočasne okupovaných území Iryna Vereščuková.

11.37 h

Moskva vraj nedopustí, aby Kyjev prevzal systémy protivzdušnej obrany S-300. V rozhovore s prokremeľskou spravodajskou televíziou RT (predtým Russia Today) to v piatok uviedol šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

Lavrov tiež zopakoval, že konvoje zahraničných zbraní dodávaných na Ukrajinu ruská armáda považuje za legitímny cieľ.

11.35 h

Americká herečka ukrajinského pôvodu Mila Kunis spolu s manželom, americkým hercom Ashtonom Kutcherom, vyzbierali na pomoc Ukrajine viac ako 30 miliónov dolárov.

„Chcem len povedať, že sme dosiahli náš cieľ. Sme nesmierne vďační za túto podporu. A hoci to zďaleka neznamená vyriešenie problému, naše spoločné úsilie poskytne ‚mäkšie pristátie‘ pre mnoho ľudí čeliacich neistej budúcnosti,“ povedala Kunis, ktorá sa narodila v západoukrajinskom meste Černivci.

11.05 h

Grécko popri systéme S-300 nedodá Ukrajine ani ďalšie protiletecké systémy ruskej a sovietskej výroby, ktoré vlastní. Uviedol to denník Kathimerini. Tento týždeň generálny náčelník gréckej armády Konstantinos Floros odmietol odovzdanie systému S-300 Ukrajine, pretože by to oslabilo grécku protivzdušnú obranu.

11.03 h

The Kyiv Independent zverejnil na sociálnej sieti odhady strát v ruskej armáde podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

10.45 h

Pri piatkovom útoku ruských síl na zariadenie na opravu lietadiel v západoukrajinskom meste Ľvov boli použité strely s plochou dráhou letu, odpálené z ťažkých strategických bombardérov v Čiernom mori. Informuje o tom stanica Sky News s odvolaním sa na ukrajinskú armádu.

Pravdepodobne išlo o rakety typu Ch-555, ktoré sú podľa korešpondenta Sky News Nicka Martina „veľmi sofistikovanými zbraňami“. Dodal, že ide o riadené strely s dlhým doletom.

10.41 h

Ruská Federálna agentúra pre leteckú dopravu (Rosaviacija) predlžuje zákaz letov na 11 letísk v strednej a južnej časti Ruskej federácie a na Krymskom polostrove. Zákaz platí do 26. marca, informovala v piatok (18. 3.) agentúra DPA.

Lety sú dočasne obmedzené na letiská Anapa, Belgorod, Briansk, Voronež, Gelendžik, Krasnodar, Kursk, Lipeck, Rostov na Done, Simferopol, Elista.

10.25 h

Základné a stredné školy, ktoré vzdelávajú žiakov z Ukrajiny, dostanú jednorazový príspevok vo výške 200 eur na každého ukrajinského žiaka. V piatok to povedal minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

„Školy nemusia o príspevky žiadať, pošlú sa im automaticky,“ uviedol Gröhling s tým, že príspevky by sa mohli posielať už v pondelok (21. 3.).

10.08 h

Ruské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že ruské jednotky a ich spojenci zo separatistických regiónov na východe Ukrajiny údajne bojujú v centre mesta Mariupol. Informovala o tom agentúra AFP.

Mariupol už tri týždne neustále ostreľujú ťažkými zbraňami ruské jednotky, ktoré ho kompletne obkľúčili. Z mesta sa podľa tamojších úradov podarilo utiecť už približne 30 000 ľuďom, avšak vyše 300 000 ďalších je tam stále uviaznutých.

10.06 h

Do Poľska od začiatku ruskej invázie utiekli už viac ako dva milióny utečencov z Ukrajiny, oznámila poľská pohraničná stráž na twitteri. Ide predovšetkým o ženy a deti.

9.21 h

Britský mediálny regulátor Ofcom odobral s okamžitou platnosťou vysielaciu licenciu ruskej štátom podporovanej spravodajskej televízii RT (Russia Today), ktorá pôsobí v zahraničí vrátane Británie.

9.16 h

Americké ministerstvo obrany vo svojej najnovšej správe o situácii na Ukrajine zverejnenej v piatok konštatuje, že za posledných 24 hodín postúpili ruské jednotky len minimálne. Informovala o tom britská televízna stanica Sky News.

9.01 h

Britské ministerstvo obrany vo svojej správe vychádzajúcej z informácií obrannej spravodajskej služby uviedlo, že Rusko má problémy so zásobovaním svojich jednotiek v prvej línii základnými potravinami a palivom.

8.43 h

Mzdové rozdiely medzi Ruskom a Európou sa výrazne prehĺbili. Ruské priemerné platy boli oproti európskym výrazne nižšie už pred vojnou na Ukrajine. Informovala o tom spoločnosť Profesia.

Ak by sa ruskí zamestnanci a zamestnankyne rozhodli zameniť si svoju výplatu na eurá, dostali by momentálne až o zhruba štvrtinu menej ako pred vypuknutím vojny na Ukrajine.

8.40 h

Námestníčka generálneho tajomníka OSN pre politické záležitosti Rosemary DiCarlová vyzvala na začatie vyšetrovania, na základe ktorého by bola vyvodená zodpovednosť za ostreľovanie obytných budov, škôl, nemocníc a inej civilnej infraštruktúry na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AP.

8.31 h

V severnej časti Kyjeva bolo v piatok ráno počuť výbuch a z oblasti sa valil hustý dym. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na svoje zdroje.

Úlomky zo zostrelenej ruskej rakety zasiahli bytový dom. O život prišla jedna osoba, ďalších 19, z toho štyri deti, utrpelo zranenia.

8.06 h

Za posledných 24 hodín polícia na hraničných priechodoch z Ukrajiny vybavila 5 894 osôb.

Celkový počet vybavených vstupujúcich osôb na hraničných priechodoch z územia Ukrajiny na Slovensko od vypuknutia konfliktu je 234 723.

Na snímke utečenci z Ukrajiny.
Na snímke utečenci z Ukrajiny.Foto: ČTK
Foto: ČTK

7.53 h

Rusko ustanovilo nad územím Donbasu bezletovú zónu. Podľa agentúry Intefax to tvrdia predstavitelia takzvanej Doneckej ľudovej republiky, píše denník The Guardian.

7.39 h

Ruskí a bieloruskí atléti nemôžu štartovať na podujatiach Diamantovej ligy. Organizátori série tak reagovali na vojenskú inváziu na Ukrajine.

Diamantová liga je seriál atletických mítingov, ktoré sa konajú v Európe, Ázii, Afrike i Severnej Amerike.

7.23 h

Európska komisia (EK) vo štvrtok (17. 3.) večer oznámila, že jej nová pracovná skupina pre „zmrazenie a konfiškáciu“, zriadená s cieľom zabezpečiť koordináciu na úrovni EÚ pri uplatňovaní sankcií proti ruským a bieloruským oligarchom uvedeným na sankčnom zozname, zintenzívnila svoju činnosť na medzinárodnej úrovni.

Bude spolupracovať s novovytvorenou pracovnou skupinou s názvom Ruské elity, zástupcovia a oligarchovia (REPO), informuje spravodajca TASR.

6.43 h

V západoukrajinskom meste Ľvov v piatok ráno hlásia výbuchy. Obyvatelia mesta tvrdili, že ruská raketa zasiahla letisko.

Starosta Ľvova Andrij Sadovyj však uviedol, že rakety vypálené ruskou armádou nezasiali priamo tamojšie medzinárodné letisko, ale neďalekú budovu, kde sa opravovali lietadlá. Informovali o tom stanice BBC a Sky News a agentúra AFP.

Najmenej tri výbuchy bolo počuť krátko po šiestej hodine ráno, mestom sa rozozvučali letecké sirény.

6.19 h

Vojnový konflikt na Ukrajine má ničivý vplyv na zdravie jej obyvateľov, uviedla vo štvrtok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) s tým, že tieto následky poznačia krajinu na najbližšie roky až desaťročia. Informoval o tom denník The Guardian.

Narušenie služieb a dodávok tovaru na Ukrajine vytvára mimoriadne rizikové prostredie pre ľudí so srdcovocievnymi chorobami, rakovinou, cukrovkou, infekciou HIV či tuberkulózou, ktoré patria medzi hlavné príčiny úmrtí v tejto krajine, vysvetlil generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

6.11 h

Japonsko a Austrália oznámili ďalšie protiruské sankcie, ako odpoveď na inváziu Moskvy na Ukrajinu. Tokio bude penalizovať ďalšie osoby a organizácie, napríklad predstaviteľov ministerstva obrany a štátneho vývozcu zbraní Rosoboronexport.

Canberra uvalila sankcie na ruské ministerstvo financií a ďalších 11 bánk a vládnych organizácií, ktoré zahŕňajú väčšinu bankových aktív krajiny spolu so všetkými subjektmi, ktoré nakladajú s ruským štátnym dlhom. 

6.05 h

Utečenecká kríza súvisiaca s ruskou inváziou na Ukrajinu bude trvať dlhšie a bude tak mať vplyv na kvalitu života v Českej republike. Vo štvrtok to v Bruseli povedal český minister pre miestny rozvoj Ivan Bartoš, ktorého citoval spravodajský webový portál Novinky.cz.

Česko, ktoré je už na hrane ubytovacích kapacít, bude potrebovať na riešenie utečeneckej vlny peniaze, upozornil Bartoš. Časť z nich by mohla podľa ministra ísť z už schváleného národného plánu obnovy. „V prvom rade je to potrebné riešiť na národnej úrovni,“ uviedol.

5.58 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v noci na piatok opäť prihovoril svojim krajanom. Informoval ich o svojom prejave v dolnej komore nemeckého parlamentu Zdôraznil tiež, že ruská armáda nedobyla žiadne ďalšie kľúčové oblasti Ukrajiny. Informoval o tom denník The Guardian.

„Dnes som sa prihovoril parlamentu Nemecka, jednej z najvplyvnejších krajín sveta… Hovoril som nielen ako prezident, ale aj ako Ukrajinec, ako občan, ako Európan, ako niekto, kto dlhé roky pociťuje, že nemecký štát je od nás oddelený múrom, neviditeľným, ale pevným múrom,“ povedal Zelenskyj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet