Na hlavný obsah

Vojnový konflikt na Ukrajine sledujeme online aj v sobotu

Konflikt pretrváva už štvrtý týždeň.

Vojnový konflikt na Ukrajine sledujeme online aj v sobotu
Žena v Kyjeve hľadí na zničenú obytnú budovu. Foto: ČTK

Vojnový konflikt na Ukrajine, ktorý ruský prezident Vladimir Putin označuje za „špeciálnu vojenskú operáciu“, trvá už viac ako tri týždne.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov vyhlásil, že konvoje zahraničných zbraní dodávaných na Ukrajinu budú legitímnym cieľom ruskej armády. Moskva vraj nedopustí, aby Kyjev prevzal systémy protivzdušnej obrany S-300.

Poľsko na nasledujúcom samite NATO na budúci týždeň v Bruseli formálne požiada o vyslanie mierovej misie na Ukrajinu. Oznámil to poľský premiér Mateusz Morawiecki. 

Slovenský minister obrany Jaroslav Naď uviedol, že chce počkať na konkrétny návrh Varšavy. „V tomto okamihu si neviem predstaviť, ako by to malo vyzerať,“ vyhlásil. 

Najmenej jedného mŕtveho a štyroch zranených si v piatok ráno v Kyjeve vyžiadal zásah zostrelenej ruskej rakety, ktorá pri dopade spôsobila požiar obytného domu v Podilskej štvrti v severozápadnej časti hlavného mesta.

Britský mediálny regulátor Ofcom odobral s okamžitou platnosťou vysielaciu licenciu ruskej štátom podporovanej spravodajskej televízii RT (Russia Today), ktorá pôsobí v zahraničí vrátane Británie.

Sledujeme dianie online:

20.49 h

Pápež František prekvapil svojou návštevou 19 ukrajinských detí, ktoré ušli pred bojmi vo svojej krajine a teraz sa o ne starajú v detskej nemocnici v Ríme. Informovala o tom agentúra Reuters. Podľa Vatikánu sa v rímskej nemocnici od začiatku vojny liečilo už asi 50 ukrajinských detí.

Pápež František navštívil ukrajinské deti, o ktoré sa starajú v talianskej nemocnici v Ríme.
Pápež František navštívil ukrajinské deti, o ktoré sa starajú v talianskej nemocnici v Ríme.Foto: ČTK
Foto: ČTK

20.37 h

Z ukrajinských miest sa v sobotu podarilo prostredníctvom humanitárnych koridorov evakuovať 6 623 ľudí. Informoval o tom zástupca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko.

Je to oveľa menej osôb ako v piatok (18. 3.), keď ich bolo evakuovaných vyše 9 000. Podľa Tymošenka v sobotu opustilo obliehaný Mariupol celkovo 4 128 ľudí.

20.12 h

Cieľom propagandy nie je presvedčiť o vlastnej interpretácii skutočnosti, stačí vzbudiť pochybnosti o tom, čo všetci vidíme. Ruské vojská vtrhli na Ukrajinu a vedú v nej krvavú vojnu, uviedla na sociálnej sieti slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

„Miliónom ľudí spôsobili nepredstaviteľné utrpenie. Neexistuje žiadny dôvod, ktorým sa táto brutálna agresia Kremľa dá ospravedlniť. Pokusov na odvrátenie pozornosti však propaganda ponúka dostatok,“ napísala.

20.05 h

V stanovom mestečku v Humennom sa už vystriedalo viac ako 1 600 utečencov. Autobusy ich zvážajú zo všetkých troch hraničných priechodov.

Strechu nad hlavou tam našli najmä tí, ktorí nemali kam ísť a druhý domov nemajú. Dobrovoľníci im na Slovensku hľadajú prácu.

19.53 h

Spojené štáty vyšlú do Bulharska kontingent mechanizovanej pechoty Stryker, ktorá bude operovať v rámci medzinárodnej bojovej skupiny NATO. Uviedol to bulharský premiér Kiril Petkov, ktorého citovala agentúra Reuters.

Medzinárodná bojová skupina NATO v Bulharsku sa vytvára v reakcii na ruskú vojenskú agresiu proti Ukrajine a malo by v nej pôsobiť až 1 000 vojakov z rôznych členských krajín Aliancie.

Stryker je označenie obrnených bojových vozidiel, ktorých rôzne varianty využíva armáda USA.

19.17 h

Diplomatické rokovania sa zatiaľ neposunuli. Vznikajú obavy, či nie sú pre Rusov zásterkou na ďalšie zhromažďovanie síl.

Ruské vojská zatiaľ vyčkávajú na okrajoch Kyjeva, ale bombardujú tam civilné ciele. Školy, škôlky aj obytné budovy.

18.37 h

Od začiatku invázie na Ukrajinu zahynulo najmenej 847 civilistov, vrátane 64 detí. Informoval o tom Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva (OHCHR).

Ďalších 1 399 civilistov utrpelo zranenia, vrátane 78 detí. K zraneniu väčšinou došlo pri ostreľovaní alebo náletoch. Presný počet obetí a zranených ale pravdepodobne bude oveľa vyšší, dodal úrad.

18.23 h

Ukrajina tvrdí, že od začiatku ruskej invázie sa jej podarilo cez humanitárne koridory evakuovať už 190 000 civilistov. Povedala to v sobotu podpredsedníčka ukrajinskej vlády a ministerka pre záležitosti dočasne okupovaných území Iryna Vereščuková.

17.50 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval švajčiarsku vládu, aby zmrazila bankové účty ruských oligarchov.

Televízna stanica SRF uviedla, že Zelenskyj tiež kritizoval švajčiarsku potravinársku spoločnosť Nestlé, ktorá síce v Rusku obmedzila činnosť, avšak z ruského trhu sa úplne nestiahla, zatiaľ čo mnoho iných medzinárodných firiem áno.

„Vo vašich bankách sú prostriedky ľudí, ktorí rozpútali túto vojnu. Pomôžte nám s tým bojovať,“ vyhlásil Zelenskyj prostredníctvom telemosta pred niekoľkými tisíckami ľudí, ktorí v Berne protestovali proti vojne.

17.29 h

Britský premiér Boris Johnson varoval, že by sa Západ po ruskej invázii na Ukrajinu nemal pokúšať o normalizáciu vzťahov s prezidentom Vladimirom Putinom.

„Sú takí ľudia, ktorí hovoria, že by sme si mali zvyknúť na to žiť s tyraniou. Ja sa ale domnievam, že sa hlboko mýlia,“ vyhlásil. 

16.44 h

Bývalí britskí premiéri Gordon Brown a John Major podporili výzvu, aby bol šéf Kremľa Vladimir Putin postavený pred medzinárodný tribunál za vojenskú inváziu na Ukrajinu.

Malo by ísť o osobitný tribunál v štýle norimberského procesu, v rámci ktorého súdili po druhej svetovej vojne nacistických predstaviteľov zodpovedných za vojnové zločiny. Informovali o tom agentúry PA Media a DPA.

16.20 h

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko odmietol špekulácie týkajúce sa zdravia Vladimira Putina. Ruský prezident je podľa neho fyzicky aj duševne zdravý a „v lepšej kondícii ako kedykoľvek predtým“. Lukašenko to vyhlásil v rozhovore s japonskou televíznou stanicou TBS.

„Nestretli sme sa len ako hlavy štátov, naše vzťahy sú priateľské,“ uviedol bieloruský vodca v rozhovore.

16.07 h

Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová varovala, že mierové rozhovory medzi Kyjevom a Moskvou by mohlo Rusko využiť na preskupenie svojich síl a prípravu novej ofenzívy. Povedala to v rozhovore pre denník The Times, informovala v sobotu televízia Sky News.

Ak to Rusko myslí s rokovaniami vážne, nebude podľa Trussovej zároveň nevyberane bombardovať obytné štvrte. Preto je ohľadom rokovaní „veľmi skeptická“.

15.20 h

Na Ukrajine sa malo otvoriť celkovo desať humanitárnych koridorov pre evakuáciu civilistov z obliehaných či ostreľovaných miest a pre dopravu základných potrieb.

S odvolaním sa na ukrajinskú vicepremiérku Irynu Vereščukovú to uviedla agentúra Reuters. Pokračovať má podľa Vereščukovej okrem iného evakuácia Mariupolu, kde kvôli ruskému útoku uviazli stovky tisíc ľudí.

14.45 h

Ukrajinské sily v Kyjeve od začiatku ruskej invázie zadržali 127 sabotérov vrátane 14 infiltračných skupín, uviedol šéf vojenskej správy hlavného mesta Mykola Žyrnov.

14.20 h

Námestník čínskeho ministra zahraničia Le Jü-čcheng podrobil kritike sankcie uvalené na Rusko kvôli jeho útoku na Ukrajinu.

Zároveň znovu obvinil Severoatlantickú alianciu z podielu na vojne na Ukrajine, informovala agentúra AP.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov podľa agentúry TASS medzitým uviedol, že spolupráca medzi Ruskom a Čínou sa bude za súčasných okolností ešte prehlbovať.

13.49 h

Piatkový (18. 3.) útok ruskej armády na kasárne pri juhoukrajinskom meste Mykolajiv si vyžiadal desiatky mŕtvych. Potvrdili to v sobotu svedkovia, na ktorých sa odvoláva agentúra AFP. V objekte bolo podľa nich okolo 200 vojakov.

13.04 h

Nemecká spolková polícia od začiatku vojny na Ukrajine zaznamenala v krajine vyše 200 000 ukrajinských utečencov. Oznámilo to v sobotu spolkové ministerstvo vnútra.

Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNCHR) ušli z Ukrajiny od začiatku konfliktu už viac ako tri milióny ľudí. Do Česka podľa štvrtkového (17. 3.) vyhlásenia premiéra Petra Fialu dorazilo 270 000 vojnových utečencov. 

Do Poľska utieklo nad dva miliónov utečencov a Slovensko začiatkom tohto týždňa hlásilo príchod vyše 210 000 ukrajinských utečencov.

12:42 h

Poľský premiér Mateusz Morawiecki chce v Európskej únii presadiť úplný zákaz obchodovania s Ruskom. Do balíku sankcií navrhuje námornú aj pozemnú obchodnú blokádu. Úplné odrezanie ruského obchodu by podľa neho prinútilo Moskvu zvážiť, či by nebolo lepšie zastaviť „túto krutú vojnu“.

11.44 h

Prezidentka zatiaľ nerozhodla o žiadnej žiadosti o povolenie slúžiť v ukrajinskej armáde, keďže Vojenská kancelária prezidenta nijakú oficiálnu žiadosť stále neeviduje. Uviedol to hovorca prezidentky Martin Strižinec.

„V poslednom období však Vojenská kancelária prezidenta registruje zvýšený záujem o informácie týkajúce sa služby v ukrajinskej armáde. Doteraz sa na ňu obrátilo približne 80 občanov. Všetci boli oboznámení s tým, ako majú postupovať ďalej v zmysle platnej legislatívy,“ skonštatoval Strižinec.

11.40 h

Deväť ľudí prišlo o život a 17 utrpelo zranenia pri piatkovom (18. 3.) ostreľovaní okrajových častí Záporožia ležiaceho na juhovýchode Ukrajiny. Informovala o tom televízia Sky News, podľa ktorej o tom v sobotu informoval zástupca starostu tohto priemyselného mesta Anatolij Kurtjev.

Ten ďalej uviedol, že ruské jednotky nasadili v posledných dňoch do útokov na Záporožie mínomety, tanky, vrtuľníky a raketové systémy.

11.28 h

Ukrajinský generálny štáb zverejnil pravdepodobné straty, ktoré ruská armáda utrpela od začiatku invázie na Ukrajinu. Informácie nie je možné overiť z nezávislých zdrojov.

11.08 h

Vysokoškolskí študenti utekajúci pred vojnou budú môcť dokončiť svoje štúdium na slovenských vysokých školách. Tým rezort školstva prerozdelí na takýchto študentov 1,8 milióna eur. Preplácať bude aj jazykové kurzy.

Ministerstvo zároveň predstavilo sankcie v súvislosti s inváziou na Ukrajine. Prerušená bude spolupráca vo vede, výskume aj pri výmene ruských študentov.

10.59 h

Predstavitelia Európskej únie preberajú možnosť použiť majetky sankcionovaných Rusov na odstránenie vojnových škôd na Ukrajine. S odvolaním sa na tri nemenované zdroje oboznámené s týmito diskusiami o tom informovala agentúra Bloomberg. 

Vo svojej správe zdôrazňuje, že úvahy sú vo veľmi ranej fáze a že rozhodnutie zatiaľ nepadlo.

10.32 h

Trh práce dokáže absorbovať záujemcov z Ukrajiny, pomôžu ekonomike. Uviedlo to ministerstvo práce.

Počet voľných pracovných miest na slovenskom trhu práce vhodných na obsadenie cudzincami je v súčasnosti viac ako 32 000. Ide o pozície, ktoré sa dlhodobo nedarí obsadiť pre nízky záujem občanov Slovenska.

Spravidla sú s nižšou úrovňou kvalifikácie, pri ktorých jazyková bariéra nie je prekážkou.

10.23 h

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu pre boje doteraz zomrelo už 112 detí. Informoval o tom úrad ukrajinského generálneho prokurátora. Zároveň uviedol, že viac ako 140 detí bolo od 24. februára zranených.

Podľa údajov Detského fondu OSN je medzi utečencami z Ukrajiny viac ako 1,5 milióna detí. Väčšina rodín utiekla do Poľska, Maďarska, na Slovensko, do Moldavska a Rumunska.

10.03 h

V meste Záporožie v sobotu od 15.00 h nášho času začne platiť 38-hodinový zákaz vychádzania. Informoval o tom tajomník mestskej rady Anatolij Kurtev. 

9.35 h

Hraničnými priechodmi s Ukrajinou v piatok prešlo 2 715 žien, 1 715 detí a 841 mužov. O dočasné útočisko požiadalo 2 698 osôb. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra SR.

Utečenci z Ukrajiny na slovensko-ukrajinskom hraničnom priechode Vyšné Nemecké.
Utečenci z Ukrajiny na slovensko-ukrajinskom hraničnom priechode Vyšné Nemecké.Foto: ČTK
Foto: ČTK

9.25 h

Britské ministerstvo obrany tvrdí, že Kremeľ „zatiaľ nedokázal dosiahnuť svoje pôvodné ciele“ a bol „prekvapený rozsahom a dravosťou ukrajinského odporu“.

Rusko tak bolo prinútené zmeniť svoj operačný prístup. Rezort upozorňuje, že to môže viesť k ďalším úmrtiam civilistov.

9.14 h

Ukrajina počas obliehania prístavného mesta Mariupol stratila prístup k Azovskému moru. Uviedol to generálny štáb ukrajinskej armády.

Mariupol je kľúčovým obchodným prístavom v Azovskom mori, ktoré je úzkym prielivom spojené s Čiernym morom. Z vyhlásenia nebolo jasné, či sa ruské sily zmocnili mesta.

9.09 h

Ruská armáda v bojoch na Ukrajine použila hypersonické strely Kinžal. Podľa agentúry TASS to v sobotu oznámilo ruské ministerstvo obrany. Strely podľa neho zničili veľký podzemný sklad ukrajinských rakiet a munície v Ivano-Frankivskej oblasti na juhozápade krajiny.

Hypersonické zbrane sa pohybujú najmenej päťkrát rýchlejšie ako zvuk a sú vďaka rýchlosti a manévrovateľnosti ťažko sledovateľné a ťažko ich zachytiť.

8.40 h

V Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny sa mal v sobotu ráno otvoriť humanitárny koridor pre evakuáciu civilistov a dopravu potravín.

„Bolo dohodnuté vytvorenie humanitárneho koridoru, pokúsime sa dnes evakuovať ľudí a priviezť jedlo. Pokoj zbraní by sa mal podľa dohody začať o 09: 00 miestneho času (08: 00 SEČ),“ napísal l gubernátor oblasti Serhij Hajdaj. Hajdaj.

8.22 h

Bývalý britský premiér David Cameron vezie do Poľska kamión s pomocou pre ukrajinských utečencov. Informoval o tom na svojom twitterovom účte.

Na twitteri Cameron zverejnil videá, na ktorých sú vidieť škatule a vrecia s pomocou pre utečencov. Pripojil tiež fotografiu, na ktorej sedí za volantom, a vysvetlil, že teraz s dvoma kolegami ide do Poľska, aby túto pomoc doručil.

8.15 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom nočnom videoprejave vyzval Moskvu na zmysluplné a úprimné mierové rozhovory, Rusko sa podľa neho inak bude z vojny na Ukrajine zotavovať veľmi dlho.

Kyjev podľa neho od začiatku ponúka mierové riešenia. Obe strany spolu rokujú už niekoľko týždňov, rozhovory zatiaľ nepriniesli zásadný prelom.

8.09 h

Belgická vláda sa po týždňoch diskusií rozhodla predĺžiť prevádzku svojich dvoch najnovších jadrových elektrární o desať rokov oproti pôvodnému plánu, podľa ktorého ich mala vyradiť z prevádzky po roku 2025.

Krajina sa pôvodne chcela pri prechode na obnoviteľné zdroje energie spoliehať na zemný plyn, tento postoj však prehodnotila po ruskom útoku na Ukrajinu a začatí celoeurópskej snahy o zníženie závislosti od plynu z Ruska.

8.03 h

Bývalí prezidenti USA Bill Clinton a George W. Bush vyjadrili svoju podporu Ukrajine návštevou ukrajinského kostola v Chicagu. Informovala o tom agentúra AFP.

Obaja bývalí prezidenti mali na sakách pripnuté modro-žlté stužky a pred Kostol svätých Volodymyra a Olhy položili kytice slnečníc.

8.02 h

Ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj uviedol, že zneškodňovanie nevybuchnutej munície, ktorú po sebe zanecháva ruská invázia na Ukrajine, potrvá roky a krajina bude po skončení vojny potrebovať v tomto ohľade pomoc Západu. Informovala o tom agentúra AP.

„Na Ukrajinu bolo vypálené obrovské množstvo granátov a mín, z ktorých veľká časť nevybuchla, zostala pod troskami a predstavuje reálnu hrozbu,“ povedal Monastyrskyj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet