Na hlavný obsah

Vojnový konflikt na Ukrajine zdražuje potraviny v chudobných krajinách

V Sudáne môže hladom trpieť každý druhý človek.

Vojnový konflikt na Ukrajine zdražuje potraviny v chudobných krajinách
Kombajn na poli so pšenicou. Foto: TASR

Egypt zafixoval ceny chleba, aby mal pod kontrolou zvyšujúce sa ceny potravín. Príčinou je narušenie dovozu obilia z bojujúcej Ukrajiny a Ruska. V Sudáne hrozí z rovnakého dôvodu hlad a môže ním trpieť takmer každý druhý obyvateľ, uviedol David Wright z organizácie Save the Children.

Egyptský premiér Mustafá Madbúlí v pondelok (21. 3.) zafixoval cenu chleba na 11,5 egyptskej libry za kilogram. Vláda tak reagovala na rýchlo sa zvyšujúce ceny – v minulých troch týždňoch chlieb zdražel o 25 percent.

Egypt patrí k najväčším dovozcom obilia. Dovoz z Ruska a Ukrajiny tvoril vlani 80 percent dovozu tejto základnej komodity.

Wright povedal, že tento rok sa v Sudáne, ktorý patrí k najchudobnejším štátom sveta, môže hlad týkať 20 z 45 miliónov tamojších občanov. Zo sudánskeho dovozu obilia pochádza až 87 percent z Ukrajiny a Ruska.

Ruská invázia na Ukrajinu vyhnala svetové ceny obilia na rekordné sumy z roku 2008.

Sudán má 260-percentnú infláciu a podľa OSN tam potrebuje humanitárnu pomoc tretina obyvateľov. Od vojenského puču vlani v októbri Sudán prišiel o politickú aj ekonomickú pomoc zo zahraničia a chlieb tam zdražel desaťkrát.

Pozastavená pomoc

Štát zo dňa na deň stratil 40 percent príjmov, svetová banka pozastavila pomoc v hodnote dvoch miliárd dolárov a USA v hodnote 700 miliónov dolárov.

Vlani USA Sudánu poslali 300 000 ton obilia a tento rok nesplnia sľub dovozu 400 000 ton. „To všetko dohromady povedie k vážnemu zhoršeniu situácie, ktorá už aj tak nie je dobrá,“ uviedol Wright.

Rodiny to podľa neho budú riešiť nevhodnými spôsobmi, prestanú napríklad posielať deti do škôl – deti budú pracovať alebo uzatvárať predčasné sobáše. Teraz chodí do základných škôl 76 percent sudánskych detí a do stredných iba 28 percent, uvádza štatistika Detského fondu OSN (UNICEF).

Situácia na Slovensku

Generálny tajomník OSN António Guterres pred týždňom povedal, že mnohým krajinám hrozí „uragán hladomoru“, a zmienil sa hlavne o Sudáne. Humanitárna pomoc bude tento rok smerovať predovšetkým k Ukrajinu, kde podľa OSN môže potrebovať pomoc nakoniec až 12 miliónov ľudí.

Riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jana Venhartová upozorňuje, že základných surovín je v Únii vrátane Slovenska dostatok. Prázdnych regálov v obchodoch sa preto báť netreba.

„Slovensko je sebestačné v poľnohospodárskych komoditách, čo sa týka aj obilnín, aj olejnín na vyše 200 percent,“ priblížila Venhartová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika