Na hlavný obsah

Vojnový konflikt na Ukrajine zníži tempo rastu slovenskej ekonomiky na 2,1 %

Zníži sa export a ceny pôjdu nahor.

Vojnový konflikt na Ukrajine zníži tempo rastu slovenskej ekonomiky na 2,1 %
Na snímke štátny tajomník ministerstva financií SR Marcel Klimek a riaditeľ Inštitútu finančnej politiky Juraj Valachy. Foto: TASR

Invázia ruských vojsk na Ukrajinu pravdepodobne zníži tempo rastu slovenskej ekonomiky v roku 2022 na 2,1 %. Pôvodne sa predpovedalo tempo 3,5 %. Vyplýva to z makroekonomickej prognózy analytikov Inštitútu finančnej politiky (IFP).

Vojna na Ukrajine zníži slovenské exporty a potlačí ceny nahor. V marci a druhom štvrťroku dôjde k výpadkom exportov do Ruska, Bieloruska a Ukrajiny a poklesne aj dopyt v eurozóne a krajinách V3 (Maďarsko, Česko, Poľsko).

„Nevieme poriadne exportovať do Ukrajiny. Výpadok exportov do Ruska, Ukrajiny a Bieloruska sa nás dotkne,“ povedal šéf IFP Juraj Valachy.

Za zníženým exportom vidí tri problémy: sankcie Európskej únie, problémy exportu v súvislosti so situáciou na hraniciach a sankcie, ktoré si určili jednotlivé firmy dobrovoľne.

„Exportéri si budú schopní nájsť nové trhy, ale potrvá to,“ dodal s tým, že problémový bude najmä marec. „V závere roka očakávame zlepšenie.“

Problémy v dodávateľských reťazcoch

Konflikt na Ukrajine zvýši aj ceny. Slovensko bude pre sankcie podľa štátneho tajomníka rezortu financií Marcela Klimeka vystavené okrem výpadku exportu aj problémom v dodávateľských reťazcoch. „Následok týchto dvoch javov je rast cien, predovšetkým energií. Veríme, že sa následne podarí časť výpadku exportérom nahradiť inými trhmi, no nebude to zo dňa na deň,“ upozornil.

Prognózu pre budúci a ďalšie roky zatiaľ neupravovali. V budúcom roku by podľa odhadov mala ekonomika rásť o 5,3 %. No Valachy nevylúčil možné korigovanie smerom k štyrom percentám.

Porastie aj inflácia

Spotrebu domácností tento rok utlmí rastúca inflácia. Podľa Valachyho s prognózou museli ísť výrazne nahor, a to zo zhruba 6 % na 8,5 %. „Už januárové čísla poukazovali na to, že inflácia ide rýchlejšie, ako sme čakali,“ dodal.

Vo februári prišlo ďalšie zvýšenie. V budúcom roku sa očakáva inflácia na úrovni 6,5 %. „Budúci rok očakávame aj rast cien plynu,“ povedal Valachy.

V krízovom scenári, podľa ktorého by konflikt na Ukrajine mal vážnejšie následky na ekonomiku najmä prostredníctvom výpadkov zahraničného obchodu, by sa ekonomický rast tento rok spomalil až na 0,4 %. Priemerná inflácia by sa vyšplhala na 9,3 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika