Na hlavný obsah

Vyše 78 % Slovákov je spokojných s reakciou SR na konflikt na Ukrajine, ukázal prieskum

Podporujú najmä vyslanie humanitárnej pomoci.

Vyše 78 % Slovákov je spokojných s reakciou SR na konflikt na Ukrajine, ukázal prieskum
Ilustračné foto - na snímke ľudia počas Koncertu pre Ukrajinu v Bratislave. Foto: TASR

Väčšina obyvateľov SR je spokojná s doterajšou oficiálnou reakciou Slovenska na vojnu na Ukrajine. Vyplýva to z online prieskumu na vzorke 1 000 respondentov, ktorý sa uskutočnil od 25. februára do 1. marca.

Až 78,2 % respondentov schvaľuje oficiálnu reakciu Slovenska, ktorá odsúdila útok vojsk Ruskej federácie na Ukrajinu. Plne ju schvaľuje 42 % respondentov, 22,4 % ju schvaľuje s menšími výhradami, s väčšími výhradami ju schvaľuje 13,8 % a neschvaľuje ju 21,8 % respondentov.

Najviac podporovanou reakciou Slovenska na útok vojsk Ruskej federácie na Ukrajinu je vyslanie humanitárnej pomoci, ktorú podporuje 77,8 % respondentov. Prijatie utečencov z oblasti vojnového konfliktu podporuje 74,6 % účastníkov prieskumu.

Respondenti viac podporujú, ako nepodporujú zákaz šírenia ruskej propagandy o vojne na Ukrajine, zavedenie tvrdých sankcií proti Rusku a tesne aj obmedzenie vydávania víz a prítomnosti ruských občanov na Slovensku.

Naopak, menšiu podporu má dodávka zbraní a vojenskej techniky ukrajinskej armáde, prerušenie diplomatických stykov s Ruskom a odmietnutie účasti ruských športovcov na vrcholných podujatiach. Odpovede respondentov sa výrazne líšia podľa toho, ako sa stavajú k členstvu Slovenska v NATO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko