Na hlavný obsah

Veľký sukničkár, ktorému pri filmoch nestačilo len herectvo. Warren Beatty jubiluje

Časom chcel mať pod kontrolou aj filmovú tvorbu.

Veľký sukničkár, ktorému pri filmoch nestačilo len herectvo. Warren Beatty jubiluje
Na snímke americký herec Warren Beatty. Foto: ČTK/AP

Ľudia ho môžu poznať z filmov ako napríklad Bonnie a Clyde, Červení, Bugsy či Ľúbostný príbeh. Je herec, režisér, scenárista či producent. Reč je o američanovi Warrenovi Beattym, ktorý v stredu (30. 3.) oslavuje jubilejných 85 rokov.

Narodil sa v roku 1937 v Richmonde (Virginia) do baptistickej a učiteľskej rodiny. Aj jeho prarodičia boli učiteľmi. Má staršiu sestru Shirley MacLaineovú, ktorá je slávnou herečkou a spisovateľkou.

Americký futbal vymenil za divadelné dosky

Počas jeho detstva sa rodina sťahovala do rôznych miest, až skončila v Arlingtone, čo je v podstate oblasť nalepená na hlavné mesto USA Washington. Tam tiež chodil na strednú školu.

Už odmalička „hltal“ filmy, a chodil do divadla, kde hrala jeho staršia sestra. Veľký vplyv na neho mala aj televízia, najmä program Texaco Star Theatre, pričom sa naučil imitovať komika Miltona Berleho. Rád čítal, napríklad dramatika Eugene O´Neilla, počúval hudbu, spieval spoločne s platňami Ala Jolsona.

Na strednej škole zaujal aj svojím športovým nadaním – najmä v americkom futbale veľmi vynikal, bol v podstate školskou hviezdou. Medzitým sestra Shirley začala hrať v hollywoodskych filmoch. To ho veľmi povzbudilo a popri škole začal pracovať vo washingtonskom Národnom divadle.

Po absolvovaní strednej školy odmietol asi desať futbalových štipendií a prihlásil sa na privátnu Northwestern University v Illinois na štúdium umenia. Po prvom ročníku ale školu opustil a odišiel do New Yorku študovať herectvo v známom hereckom štúdiu Stelly Adler.

Bonnie a Clyde mali priam revolučný úspech

Od roku 1957 sa začal objavovať v televíznych programoch – v sitkome The Many Loves Of Dobie Gillis (1959), ale zaujímal sa skôr o divadlo. V roku 1960 si prvýkrát zahral na Broadwayi v dráme Williama Ingeho A Loss Of Roses. Hneď z toho bola nominácia na divadelnú cenu Tony pre najlepšieho herca.

V roku ’61 Beatty debutoval na striebornom plátne v romantickej dráme režiséra Elia Kazana Trblietanie v tráve (1961). Vyslúžil si nomináciu na Zlatý glóbus. Zahral si aj vo filmoch Všetko sa rúca (1962), Lilith (1964), Mickey One (1965) či Kaleidoscope (1966).

Warren Beatty sa už nejaký čas snažil vniesť do procesu výroby snímok aj niečo iné ako len svoje herectvo. Chcel mať filmy viac pod kontrolou, preto si povedal, že sa pri niektorých z nich stane aj producentom. Prvou bola životopisná krimi dráma Bonnie & Clyde (1967), ktorej réžiou poveril Arthura Penna. Do hlavných rolí potom obsadil seba a Faye Dunawayovú.

Dej sa odohráva v tridsiatych rokoch za hospodárskej krízy, a ide o Bonnie Parkerovú a Clydea Barrowa – milencov prepadávajúcich banky, pričom pri akcii akosi mimochodom zabíjajú aj viacero ľudí.

Dielo považujú mnohí za filmový medzník, ktorý veľmi zaujal mladú generáciu. Obsahovalo viac násilia a sexu, obaja grázli v podstate stáli proti systému, navyše (až na tie vraždy) pôsobili sympaticky – možno, že práve tu začal kult filmových antihrdinov.

Film bol veľmi úspešný a z hercov v hlavných úlohách urobil hollywoodske hviezdy. Pozbieral desať nominácií na Oscara (získal dva) a sedem na Zlatý glóbus.

Štyri roly, štyri nominácie, nula Oscarov

V ďalších rokoch sa predstavil vo filmoch McCabe a pani Millerová (1971) či Pohľad spoločnosti Parallax (1974). V športovej fantasy komédii Nebo môže počkať (1978) sa Warren Beatty ukázal ako herec, producent, scenárista i režisér. Nomináciu na Oscara získal vo všetkých štyroch kategóriách, no nezískal ani jedného.

Tá istá situácia sa mu prihodila o tri roky neskôr – tie isté štyri nominácie získal za životopisnú historickú drámu Červení (1981). Oscara už tentoraz dostal, a to za réžiu.

Na konte má aj filmy Dick Tracy (1990), Bugsy (1991), Milostná aféra (1994) či Škandál Bullworth (1998) a komediálnu drámu Pravidlá neplatia (2016).

Warren Beatty bol aj známy sukničkár

Od začiatku 60. rokov sa angažoval tiež v politike – bol priateľom prezidenta Kennedyho a podporovateľom Demokratickej strany, významne sa vložil do kampane za zvolenie ďalšieho svojho priateľa Roberta Kennedyho.

Herec bol vždy jeden zo symbolov Hollywoodu – vysoký a opálený sympaťák s hustou tmavou šticou, prenikavým pohľadom a s úsmevom odhaľujúcim oslnivo biele zuby.

Ženy z neho šaleli a aj sám Beatty získal povesť sukničkára. V roku 1992 si vzal za manželku herečku Annette Beningovú a majú spolu štyri deti (dve dcéry a dvoch synov).

Celkovo má Beatty 14 nominácií na Oscara v rôznych kategóriách. Aj napríklad osem filmov, na ktorých sa nejako podieľal, získalo päťdesiattri nominácií. Tiež ho nominovali 18-krát na Zlatý glóbus a šesťkrát ho vyhral.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet