Na hlavný obsah

WHO potvrdila už 64 útokov na ukrajinské nemocnice

Útoky na zdravotníctvo musia prestať, zdôraznil šéf organizácie.

WHO potvrdila už 64 útokov na ukrajinské nemocnice
Muž leží na posteli na chodbe ukrajinskej nemocnice v Brovaroch. Foto: TASR/AP

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) potvrdila už 64 útokov na ukrajinské zdravotnícke zariadenia, ku ktorým došlo od začiatku ruskej invázie. V stredu (23. 3.) to oznámil generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Informovala stanica CNN.

WHO už preverila a potvrdila pravdivosť informácií o 64 útokoch na ukrajinské zariadenia poskytujúce zdravotnú starostlivosť. Ďalšie správy o útokoch sú ešte v štádiu preverovania.

„Útoky na zdravotníctvo musia prestať. Zdravotnícke systémy, zariadenia či pracovníci nie sú a nikdy by nemali byť ich terčom,“ dodal šéf zdravotníckej agentúry OSN.

Krízový koordinátor WHO Mike Ryan okrem toho poukázal na skutočnosť, že v podmienkach, aké teraz panujú na Ukrajine, sa môže návšteva zdravotníckych zariadení zmeniť na „život ohrozujúcu skúsenosť“.

Zároveň vyjadril zdesenie nad tým, aké podmienky panujú v juhoukrajinskom meste Mariupol, ktoré obliehajú a bombardujú ruské invázne vojská.

WHO minulý týždeň uviedla, že pozdĺž frontovej línie konfliktu na Ukrajine alebo v oblastiach pod kontrolou Ruska sa nachádza 300 zdravotníckych zariadení. Ďalších 600 zariadení je vo vzdialenosti desať kilometrov od frontovej línie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet