Na hlavný obsah

Z Kyjeva utiekla už polovica jeho obyvateľov, tvrdí Kličko

Mesto zostane stáť, povedal.

Z Kyjeva utiekla už polovica jeho obyvateľov, tvrdí Kličko
Bývalý ukrajinský boxer a starosta Kyjeva Vitalij Kličko na fronte. Foto: TASR/AP

Z ukrajinskej metropoly Kyjev, ktorá je už niekoľko dní cieľom ofenzívy ruských vojsk, utiekla pred bojmi asi polovica jej obyvateľov. V ukrajinskej televízii to vo štvrtok (10. 3.) povedal starosta Vitalij Kličko. Mesto sa podľa neho premenilo na pevnosť, nemieni sa ale útočníkom vzdať.

„Podľa posledných údajov každý druhý obyvateľ Kyjeva opustil mesto. V Kyjeve je teraz iba o niečo menej ako dva milióny ľudí,“ povedal Kličko. „Opevňujeme každú ulicu, každý dom, pridávajú sa k nám aj rezervisti. Dokonca ľudia, ktorí by nikdy nevymenili svoje oblečenie, teraz majú uniformu a v rukách guľomet. Sú to muzikanti, herci, predstavitelia rôznych profesií,“ dodal starosta, ktorý už skôr povedal, že sa plánuje v prípade potreby sám do bojov zapojiť.

Zdôraznil pritom, že „mesto stále stojí a bude stáť. A ľudia ho nenechajú padnúť, nepriateľ neprejde„.

Podľa agentúry AFP mal Kyjev aj s predmestiami pred ruským útokom vyše 3,5 milióna obyvateľov. Rusko začalo inváziu voči svojmu susedovi 24. februára, Kyjev sa najprv snažilo rýchlo ovládnuť pomocou výsadkárov, čo sa mu ale nepodarilo.

Teraz na hlavné mesto smeruje ofenzíva, ktorá prichádza hlavne zo severu od hraníc s Bieloruskom. V meste je naďalej väčšina čelných predstaviteľov Ukrajiny, vrátane prezidenta Volodymyra Zelenského.

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) dnes uviedla, že do zahraničia utieklo z Ukrajiny už vyše 2,3 milióna ľudí. Podľa údajov mobilných operátorov ich na 200 000 dorazilo do Českej republiky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet