Na hlavný obsah

Z ukrajinského mesta Volnovacha sa napriek prímeriu dostalo len 400 ľudí

Pôvodne chceli evakuovať približne 15 000 obyvateľov.

Z ukrajinského mesta Volnovacha sa napriek prímeriu dostalo len 400 ľudí
Žena drží psa pri prechode cez rieku Irpin. Foto: TASR/AP

Z východoukrajinského mesta Volnovacha sa v sobotu (5. 3.) napriek prímeriu vyhlásenému Moskvou podarilo evakuovať len 400 ľudí. Pôvodne mali ukrajinské úrady v pláne dostať do bezpečia na 15 000 civilistov.

Šéf doneckej regionálnej správy Pavlo Kyrylenko ale povedal, že ruské jednotky pokoj zbraní nedodržali a pohyb kolóny museli zastaviť, pretože Rusi začali „nemilosrdne ostreľovať Volnovachu a bolo veľmi nebezpečné pohybovať sa tam“.

Pokoj zbraní vyhlásený Moskvou začal platiť aj v sobotu (5. 3.) ráno, už po necelých troch hodinách však hlásili obyvatelia mesta Volnovachy ostreľovanie delostrelectvom.

„Dosvedčujem, že Rusko dohodu porušilo napriek sprostredkovaniu Červeným krížom, nedodržiava záväzky a ostreľuje mesto Voľnovacha,“ oznámila podľa serveru Ukrajinska pravda ministerka pre reintegráciu dočasne okupovaných oblastí Iryna Vereščuková.

Ostreľovalo sa aj v meste Mariupol

Okrem Volnovachy, ktorá má asi 22 000 obyvateľov, malo prímerie platiť tiež pre 65 kilometrov vzdialený Mariupol. Aj tam ale podľa viceprimátora Serhija Orlova ostreľovanie pokračuje a pokoj nie je ani pozdĺž humanitárneho koridoru, ktorý vedie do Záporožia.

Medzinárodný výbor Červeného kríža uviedol, že evakuácie z Mariupolu a Volnovachy sa podľa jeho informácií v sobotu nezačnú. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že nikto humanitárne koridory nevyužil, a obvinilo ukrajinských „nacionalistov“ z toho, že civilistom bránia v odchode.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet