Na hlavný obsah

Z Ukrajiny do Poľska utieklo od začiatku ruskej invázie vyše 450 000 ľudí

Na Slovensko prišlo takmer 67 000 ľudí.

Z Ukrajiny do Poľska utieklo od začiatku ruskej invázie vyše 450 000 ľudí
Rodina utečencov utekajúcich pred vojenským konfliktom na Ukrajine sa objíma po ich spojení na poľsko-ukrajinskom hraničnom priechode Medyka na hraniciach s Poľskom. Foto: TASR/AP

Hranica z Ukrajiny do Poľska od začiatku ruskej invázie prekročila viac ako 450 000 ľudí, oznámil v stredu (2. 3.) námestník poľského ministra vnútra Pawel Szefernaker. Rekordný počet utečencov podľa neho krajina zaznamenala v pondelok (28. 2.), keď ich bolo 100 000, napísala agentúra Reuters.

V utorok (1. 3.) úrady na hraničných priechodoch z Ukrajiny zaregistrovali 98 000 ľudí. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v utorok oznámil, že z Ukrajiny od vpádu ruských vojsk z minulého štvrtka utieklo viac ako 660 000 ľudí, prevažne žien a detí.

Utekajú aj zahraniční študenti

Ľudia pred konfliktom utekajú zo všetkých ukrajinských oblastí, uviedol Szefernaker pre poľskú stanicu Radio Zet. Útočisko v Poľsku podľa neho nehľadajú len Ukrajinci, ale aj občania ďalších štátov, napríklad zahraniční študenti. Utečenci, ktorí nemajú potrebné dokumenty, majú kontaktovať pohraničnú stráž, kde bude ich identita overená, dodal.

„Musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme ochránili všetkých, ktorí hľadajú úkryt,“ uviedol Szefernaker na otázku, koľko ľudí môže Poľsko celkom prijať.

Hovorkyňa UNHCR v utorok uviedla, že sa podľa niektorých správ na ukrajinsko-poľských hraniciach čaká na vstup až 60 hodín. Szefernaker poznamenal, že sa na ukrajinskej strane podarilo zjednodušiť niektoré vstupné procesy, a rady sa preto skrátili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet