Na hlavný obsah

Z Ukrajiny prišli aj hemofilici, musia byť pod neustálym odborným dohľadom

Pri malom poranení im hrozí vykrvácanie.

Ukrajinským pacientom pomáhajú aj slovenské rodiny hemofilikov s rovnakou diagnózou. Desiatka ľudí s poruchou zrážania krvi prišla na Slovensko vo vážnom zdravotnom stave. Dostávajú potrebné lieky a majú aj lekársky dohľad.

Nina pomáhala na Ukrajine stovkám pacientov s poruchou zrážania krvi. Sama má trinásťročnú dcéru s hemofíliou. Hneď ako začali bombardovať Kyjev, ozvala sa slovenskej komunite hemofilikov – pomohli jej pacienti s rovnakou diagnózou.

„Pochopili sme, že musíme ochrániť dieťa, a že v Kyjeve jednoducho neprežijeme. Museli sme ísť k lekárovi, potrebovali sme akútnu pomoc kvôli krvácaniu,“ uviedla predsedníčka Ukrajinského združenia hemofilikov Nina.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Vďaka tomu, že môj brat má hemofíliu, tak poznáme všetky problémy, ktoré sú spojené s touto diagnózou. Hneď sme sa ozvali, že sme pripravení pomôcť aj s ubytovaním, stravou, začleniť ich do kolektívu,“ povedala dobrovoľníčka Katarína Hozlárová.

Na Slovensku našlo útočisko zatiaľ osem hemofilikov z Ukrajiny. Šiesti z nich s celými svojimi rodinami bývajú v Nových Zámkoch. Keďže musia byť pod neustálym odborným dohľadom, niekoľkokrát týždenne navštevujú miestnu hematológiu.

„V úvode sme každého vyšetrili, aby sme vedeli, aký majú stupeň. Aj keď mali určité dokumenty, nie úplné, ale zistili sme, že všetci majú ťažší stupeň,“ povedal primár Ústavu hematológie FNsP Nové Zámky Alexander Varga.

Niekoľkokrát týždenne tak musia dostávať špeciálne liečivá. Inak im aj pri malom poranení hrozí vykrvácanie. Tak ako slovenskí pacienti aj ukrajinskí ich tu dostávajú bezplatne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko