Na hlavný obsah

Z Ukrajiny utieklo už takmer 3,9 milióna ľudí

Najväčšiemu náporu čelí Poľsko.

Z Ukrajiny utieklo už takmer 3,9 milióna ľudí
Na snímke koordinátor počas otvorenia veľkokapacitného asistenčného centra pomoci pre utečencov z Ukrajiny v Bratislave. Foto: TASR

Z Ukrajiny už pred vojnou ušlo takmer 3,9 milióna ľudí. Vyše 2,2 milióna odídencov prekročilo hranice do Poľska. V novej bilancii to v pondelok (28. 3.) uviedol Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), podľa ktorého za posledných 24 hodín z Ukrajiny ušlo viac ako 40 000 ľudí.

Úrad k pondelku eviduje 3 862 797 utečencov z Ukrajiny. Od 22. marca sa prílev odídencov výrazne spomalil, aj keď sa už blíži k štyrom miliónom, ktoré UNHCR predpokladal na začiatku invázie.

Od 22. marca klesol počet ľudí, ktorí utekajú pred vojnou, najskôr pod 100 000 denne, v posledných dňoch spadol pod 50 000 za jediný deň. Približne 90 percent utečencov sú ženy a deti. Podľa Detského fondu OSN (UNICEF) je medzi nimi viac ako 1,5 milióna detí.

Najviac utečencov smeruje do Poľska

Celkovo muselo svoje domovy opustiť vyše desať miliónov ľudí, teda viac ako štvrtina z 37 miliónov obyvateľov Ukrajiny. OSN odhaduje, že v krajine je takmer 6,5 milióna vnútorne vysídlených osôb.

Ruská invázia na Ukrajinu vyvolala podľa OSN najväčšiu utečeneckú krízu od druhej svetovej vojny. Najväčšiemu náporu čelí Poľsko, kam od začiatku ruskej invázie prišlo už takmer 2,3 milióna utečencov. Už pred touto krízou žilo v Poľsku približne 1,5 milióna Ukrajincov, z ktorých väčšina prišla do krajiny Európskej únie za prácou.

Podľa OSN pricestovalo ďalších takmer 600 000 ľudí do Rumunska. Mnoho ľudí sa ale rozhodne pokračovať v ceste, akonáhle sa ocitnú v bezpečí. Do Moldavska vstúpilo od začiatku vojny viac ako 380 000 utečencov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet