Na hlavný obsah

Za konflikt na Ukrajine môže Rusko, myslí si 57 percent Slovákov

Vyše 75 percent mieni, že ide o akt agresie Ruska.

Za konflikt na Ukrajine môže Rusko, myslí si 57 percent Slovákov
Ukrajinskí vojaci prechádzajú predmestím Kyjeva v obrnenom vozidle. Foto: TASR/AP

Až 77 percent Slovákov si myslí, že vojenský konflikt na Ukrajine je neobhájiteľný akt agresie zo strany Ruska. Vyplýva to z prieskumu agentúry MEDIAN SK pre RTVS. Opačný názor má 13 percent populácie. Ide mierne častejšie o ľudí vo veku 50 až 69 rokov či obyvateľov Nitrianskeho kraja. Prieskum robila agentúra od 1. marca do 3. marca na vzorke 1 001 respondentov.

Viac ako polovica Slovákov, konkrétne 57 percent, si myslí, že vinníkom konfliktu na Ukrajine je Rusko. Iba tri percentá z neho vinia Ukrajincov, štvrtina Slovákov za ruským útokom na Ukrajinu vidí vinu Spojených štátov a ostatných západných štátov.

Rusko je vinníkom najmä v očiach mladých ľudí vo veku 18 až 39 rokov. Starší inklinujú skôr k obviňovaniu západných štátov. Ide väčšinou o mužov vo veku 40 až 49 rokov

Oproti januáru si viac ľudí myslí, že za konflikt a jemu predchádzajúce napätie na ukrajinskom pohraničí môže Rusko, v januári Putinov štát vinilo len 37 percent. Rovnaký podiel populácie vtedy z napätia vinil USA a západné štáty. Ukrajina bola vinníkov v očiach piatich percent obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko