Na hlavný obsah

Za protest proti ruskej vojenskej agresii na Ukrajine zaplatí 30 000 rubľov

Ruská novinárka naďalej tvrdí, že Moskva pácha zločin.

Pokutu 30 000 rubľov (okolo 250 eur) uložil v utorok (15. 3.) moskovský súd ruskej novinárke a televíznej producentke Marine Ovsjannikovovej. Ženu zadržala polícia v pondelok (14. 3.) večer po tom, čo v živom vysielaní ruskej štátnej televízie protestovala proti vojne na Ukrajine.

Informovala o tom agentúra RIA Novosti. Podľa agentúry trest padol za porušenie pravidiel pre organizovanie verejných podujatí.

Ovsjannikovová na súde vyhlásila, že sa cíti nevinná a naďalej je presvedčená, že Rusko smerom k Ukrajine pácha zločin, informovala agentúra AFP.

Novinárku prepustili, ale ako upozorňuje AFP, naďalej čelí inému obvineniu, za ktorý jej hrozí mnohoročné väzenie.

Zadržanie a 14 hodinový výsluch

Advokátom a ochrancom ľudských práv sa s ňou nedarilo od jej pondelkového zadržania spojiť. Na sociálnych sieťach sa až v utorok objavila snímka Ovsjannikovovej, ako spolu s obhajcom čaká na súd.

Podľa stanice BBC dostala novinárka pokutu za „organizovanie nepovolenej hromadnej akcie“. Nezávislý web Meduza informuje, že jej ju súd uložil za videoposolstvo, ktoré natočila pred protestom v televízii, nie za samotnú manifestáciu v televíznom vysielaní.

Vo videoodkaze sa dištancuje od ruskej štátnej televízie a vyzýva na protivojnové zhromaždenia.

https://twitter.com/expatua/status/1503477321642217483

Ovsjannikovová pri odchode zo súdu novinárom povedala, že sa cíti veľmi vyčerpaná, pretože jej výsluch po pondelkovom večernom zadržaní trval vyše 14 hodín.

Neposkytli jej vraj právnu pomoc a nemohla sa ani ozvať rodine či blízkym. „Boli to v mojom živote veľmi zložité dni, prakticky dva dni som nespala,“ poznamenala podľa televíznych záberov zverejnených na sociálnych sieťach.

Hrozí jej dlhoročné väzenie

V pondelok žena protestovala proti vojne na Ukrajine v živom vysielaní ruskej štátnej televízie. V televíznom štúdiu sa objavila počas hlavných správ s transparentom „žiadna vojna“ (no war). Na transparente tiež upozorňovala divákov, že ruská televízia im v spravodajstve klame. 

Protest proti vojne v štátnej ruskej TV
Protest proti vojne v štátnej ruskej TV.Foto: twitter
Foto: twitter

Novinárka čelí obvineniu z nepovoleného verejného vystúpenia, za čo jej v ruskej obdobe správneho konania hrozí až desať dní za mrežami, uviedla už skôr ruská redakcia BBC.

Okrem toho jej prípad podľa štátnej agentúry TASS preveruje vyšetrovací výbor, čo je ruská federálna kriminálna ústredňa. Tá určí, či sa svojím protestom, ktorý získal široký medzinárodný ohlas, nedopustila trestného činu „verejného šírenia úmyselne klamlivej informácie o použití ozbrojených síl Ruskej federácie“.

Za tento nový trestný čin hrozí až 15 rokov väzenia. Ako uvádzajú ruské médiá, Ovsjannikovovej hrozí trest v rozmedzí medzi piatimi až desiatimi rokmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet