Na hlavný obsah

Zákon povoľuje ukrajinským civilistom strieľať na nepriateľských vojakov

Vydávanie zbraní bude riadiť ministerstvo vnútra.

Zákon povoľuje ukrajinským civilistom strieľať na nepriateľských vojakov
Ukrajinskí civilisti počas výcviku manipulácie so zbraňami v dvanásty deň ruskej invázie na Ukrajine v ukrajinskom Ľvove. Foto: TASR

Civilisti na Ukrajine majú povolené spustiť streľbu na vojakov identifikovateľných ako nepriateľské sily – umožňuje to nový zákon, ktorý vstúpil do platnosti tento týždeň. Informovali o tom ukrajinské médiá, na ktoré sa vo štvrtok (10. 3.) odvolala tlačová agentúra DPA.

Podľa tohto zákona, ktorý začal platiť v pondelok 7. marca, aj cudzinci a ľudia bez štátnej príslušnosti žijúci legálne na Ukrajine môžu dostať zbrane a používať ich proti ruským vojakom podieľajúcim sa na prebiehajúcej invázii.

Vydávanie zbraní bude riadiť ministerstvo vnútra. Akékoľvek vydané zbrane a zvyšné vydané strelivo sa musí vrátiť najneskôr desať dní po ukončení stanného práva, ktoré v súčasnosti platí na Ukrajine.

Útočné pušky a strelivo boli voľne rozdané akýmkoľvek záujemcom už v prvých dňoch vojny, predovšetkým v hlavnom meste Kyjev.

Následne vypukali prestrelky a prestali až po zavedení prísneho zákazu vychádzania.

Kremeľ kritizoval toto terajšie povolenie. „Ak niekto so zbraňou v ruke zaútočí na ruského vojaka, potom sa tiež stane terčom,“ uviedol Kremeľ vo vyhlásení, z ktorého citovala DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet