Vojna na Ukrajine komplikuje aj reštart cestovného ruchu po pandémii. Utečeneckú krízu však chce odvetvie naplno využiť. Hotely a reštaurácie potrebujú personál a ukrajinské ženy prácu. Vo Vysokých Tatrách riešili, ako na to.
Hotelierstvo a gastro sa po pandémii javia ako málo stabilný sektor. Kuchári a čašníci odchádzajú za lepším platom do zahraničia a absolventi hotelových škôl uvažujú o práci mimo odboru. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Ivana Ratkovská.
Jedna z možností
Prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák hovorí, že z ďalšej krízy môže segment vyťažiť. „Nehovorím, že Ukrajinci zachránia tento pracovný trh, ale je to jedna z možností. Ide o jedno z riešení, prostredníctvom ktorého sa dá tento výpadok, nedostatok ľudí, nahradiť,“ poznamenal.
Manažéri tatranských hotelov a reštaurácií potvrdili, že ženy z Ukrajiny sa postupne začínajú pýtať, či a kde by mohli pracovať. „Aktuálne máme ubytované tri Ukrajinky so štyrmi deťmi, ktoré sa reálne aj pýtali do zamestnania. V rámci pomocných prác – čiže kuchyňa, upratovanie a chyžná,“ priblížil riaditeľ hotela v Hornom Smokovci Miroslav Warhol.
„U nás sú ubytované dve vysokoškolské profesorky s deťmi. Tak si neviem predstaviť, čo by mohli robiť,“ doplnila riaditeľka hotela v Kežmarku Silvia Holopová.
Časom sa môžu vypracovať
O prácu na akejkoľvek pozícii má záujem aj utečenka Irina. V Kyjeve pracovala ako učiteľka. Má vysokoškolské vzdelanie a dlhoročnú prax. Je však pripravená začať od nuly.
„Verím, že sa mi podarí u vás zamestnať. Postupne sa naučím po slovensky a možno tu raz budem aj učiť,“ zaželala si.
„Pripúšťame, že aj vysokoškolsky vzdelaná profesorka z Ukrajiny môže u nás začať ako chyžná s nižšou kvalifikáciou. Časom sa môže vypracovať, keď si zdokonalí Slovenčinu,“ zhodnotila situáciu expertka Republikovej únie zamestnávateľov Eva Polášková.
V tomto prípade totiž platí – kto rýchlo dáva, dvakrát dáva. Na pozíciu kuchár, čašník či recepčná totiž potrebujú utečenci okrem štatútu dočasného útočiska aj rekvalifikáciu či zdravotný preukaz na prácu s potravinami, prípadne znalosť jazyka. A to nejde zo dňa na deň.