Na hlavný obsah

Záplavy v Austrálii majú už 17 obetí

Sydney sa pripravuje na ďalšie silné dažde.

Záplavy v Austrálii majú už 17 obetí
Na snímke žena prenáša dieťa do bezpečia, zatiaľ čo ľudia sa prepravujú v člnoch v zaplavenej časti v austrálskom Lismore. Foto: TASR/AP

Na najľudnatejšie austrálske mesto Sydney, ktoré v posledných dňoch bojuje so silnými dažďami a záplavami, mieria ďalšie búrky, ktoré opäť môžu zdvihnúť hladiny riek.

Varovala pred tým miestna meteorologická služba, podľa ktorej je situácia nebezpečná, keďže je teraz pôda nasýtená vodou, a všetky zrážky preto budú rýchlo stekať po povrchu. Podľa úradov kvôli terajším záplavám zomrelo v krajine už 17 ľudí.

„Žiaľ, čelíme ďalším niekoľkým dňom daždivého, búrkového počasia, ktoré bude pomerne nebezpečné pre obyvateľov Nového Južného Walesu,“ povedala v nedeľu (6. 3.) činiteľka austrálskej meteorologickej služby Jane Goldingová. Sydney je hlavným mestom Nového Južného Walesu.

Škody na majetkoch aj v poľnohospodárstve

Oblasť v posledných dňoch postihli nebývalé silné prívalové dažde. Za týždeň tam spadlo toľko zrážok, koľko býva obvyklé za rok. Úrady nariadili evakuáciu státisícom ľudí, živel spôsobil rozsiahle škody na súkromnom i verejnom majetku aj v poľnohospodárstve. V sobotu polícia našla telo mŕtvej ženy v štáte Queensland, ktorá sa tak stala už 17. obeťou.

Napríklad rieka Clarence River v Novom Južnom Walese je pritom už teraz na vysokom povodňovom stupni. Podľa Goldingovej by sa však počasie malo od stredy (9. 3.) upokojiť.

Priemerný úhrn zrážok za marec je v Sydney 138 milimetrov. Priehradná nádrž Warragamba, ktorá je hlavnou zásobárňou vody pre Sydney, už v stredu (2. 3.) ráno začala pretekať.

Minulý víkend zasiahli záplavy metropoly štátu Queensland Brisbane, kde živel tiež poničil tisíce domov. „Na to, že to bola trojdňová udalosť, to bude mať veľký dopad na našu ekonomiku a rozpočet,“ povedal minister financií štátu Cameron Dick.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet