Na hlavný obsah

Zdravotné sestry nedostali výpoveď kvôli Ukrajinkám. Polícia vyvracia hoax

Šíria sa nepravdy o výhodách pre Ukrajincov na úkor Slovákov.

Zdravotné sestry nedostali výpoveď kvôli Ukrajinkám. Polícia vyvracia hoax
Ilustračné foto - zdravotníčka v nemocnici. Foto: RTVS

Polícia SR v sobotu (26. 3.) vyvrátila hoax o tom, že v bojnickej nemocnici malo vedenie prepustiť zdravotné sestry a uprednostniť Ukrajinky. Skonštatovala, že na sociálnych sieťach sa čoraz častejšie objavujú nepravdy, podľa ktorých Ukrajinci dostávajú výhody na úkor Slovákov.

„Všímame si čoraz viac statusov o tom, aké výhody dostávajú Ukrajinci a že Slováci, ktorí doma platia roky dane sú utláčaní. S týmto naratívom súvisia aj statusy o tom, že Ukrajinci nám budú kradnúť prácu za nižšiu mzdu,“ píše polícia.

Bojnická nemocnica mala podľa statusu používateľa James Wigan Žolík na facebooku prepustiť sestry vo veku nad 60 rokov. V statuse sa písalo, že nabrala Ukrajinky, ktoré budú robiť za menej peňazí.

„Áno, je to hoax, úplný nezmysel – žiadnu sestru sme neprepustili. Naopak, máme nedostatok zdravotníckych pracovníkov, hlavne sestier. Predpokladáme, že tvorca sa mohol inšpirovať tým, že sme zamestnali dve ukrajinské sestry na úteku pred vojnou na pozíciu upratovačiek,“ reagovala nemocnica pre policajný profil Hoaxy a podvody – Polícia SR.

Ukrajinci by poľa polície aj analytikov Inštitútu sociálnej politiky slovenskému trhu, naopak, pomohli. „Slovenský pracovný trh by nové posily uvítal. Dlhodobo sa nedarí obsadiť 80 000 až 100 000 pracovných pozícií. Podľa rezortu práce chýbajú ľudia najmä v nízkokvalifikovaných profesiách, ako je operátor výroby či pomocný pracovník v sklade,“ uvádza polícia.

Dodáva, že v súčasnosti na Slovensku pracuje takmer 20 000 Ukrajincov, čo je tretina všetkých zamestnaných cudzincov. Viac ako 27 % z nich má univerzitné vzdelanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko