Na hlavný obsah

Zelenskyj: Ak padne Ukrajina, padne celá Európa

Prezident sa prihovoril protestom naprieč Európou.

Zelenskyj: Ak padne Ukrajina, padne celá Európa
Demonštrácia na podporu mieru na Ukrajine v Bratislave. Foto: TASR

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v piatok (4. 3.) prostredníctvom telemostu prihovoril viacerým európskym mestám vrátane Bratislavy, kde sa konala demonštrácia na podporu mieru na Ukrajine.

Protestujúcich tiež vyzval, aby neostávali ticho, vyjadrili svoj názor a vyšli do ulíc na podporu Ukrajiny a jej boja proti ruským okupantom. „Ak padne Ukrajina, padne celá Európa,“ povedal.

Zelenskyj je presvedčený, že Ukrajina vyhrá. „Bude to víťazstvo pre celý demokratický svet, bude to víťazstvo pre slobodu, víťazstvo svetla nad tmou, slobody nad otroctvom“ dodal.

Poďakoval sa všetkým účastníkom demonštrácií a všetkých ich označil za Ukrajincov. Demonštrácie sa konali napríklad aj v Prahe, Frankfurte, Lyone, Tbilisi či Paríži.

Zelenskyj vo svojom prejave pochválil vojakov, lekárov a osoby starajúce sa o deti postihnuté ruskou inváziou, ktorá sa začala pred ôsmimi dňami. „Toto je srdce Ukrajiny, ktoré sa stavia proti zlu,“ povedal.

Minútou ticha si uctil pamiatku vojakov, hasičov a policajtov, ktorí zahynuli v boji za svoju krajinu a pri hrdinských činoch. Potom si minútou ticha uctil pamiatku stoviek civilných obetí, ktoré zahynuli pri ruských útokoch a obetovali svoje životy za svoju krajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko