Na hlavný obsah

Zelenskyj hovorí o úmysle oslobodiť Mariupol. Žiada tanky aj stíhačky

Hovorí, že potrebuje iba jedno percento vybavenia NATO.

Zelenskyj hovorí o úmysle oslobodiť Mariupol. Žiada tanky aj stíhačky
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: SITA/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opätovne žiadal medzinárodné spoločenstvo o dodávky stíhačiek, tankov a ťažkých zbraní. Chcel by ich využiť najmä na oslobodenie ľudí v obliehanom ukrajinskom meste Mariupol.

Zelenskyj to povedal vo videu zverejnenom na stránkach úradu prezidenta krátko pred nedeľnou (27. 3.) polnocou. „Ukrajina nemôže zostreliť ruské rakety brokovnicami a guľometami,“ uviedla hlava štátu.

Popri lietadlách a tankoch Zelenskyj žiadal o systémy protiraketovej obrany a strely použiteľné proti lodiam. „Naši partneri to všetko majú, leží to v ich skladoch pokryté prachom,“ skonštatoval.

Ukrajina podľa neho potrebuje iba jedno percento vybavenia NATO. „Nežiadali sme o viac. Ani teraz nežiadame o viac. A čakáme na to už 31 dní,“ poznamenal Zelenskyj s odvolaním sa na počet dní od začiatku ruskej invázie.

Už skôr požiadal poľského prezidenta Andrzeja Dudu o ťažké zbrane. Varoval, že bez dodávok od spojencov pre Ukrajinu hrozí Pobaltiu, Poľsku, Slovensku a celej východnej Európe stret s Ruskom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet