Na hlavný obsah

Zelenskyj hovoril s Čaputovou, poďakoval sa za podporu proti ruskej agresii

Hovorili aj o členstve v EÚ.

Zelenskyj hovoril s Čaputovou, poďakoval sa za podporu proti ruskej agresii
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok (10. 3.) hovoril so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou a v mene ukrajinského ľudu sa poďakoval za „podporu v potláčaní ruskej agresie“. Zelenský o tom informoval na sociálnej sieti twitter.

„Informoval som o zločinoch ruskej armády voči civilnému obyvateľstvu na Ukrajine. Musíme ich zastaviť. Diskutovali sme aj o otázkach členstva v Európskej únii,“ napísal o obsahu rozhovoru s Čaputovou ukrajinský prezident.

V priebehu štvrtka (10. 3.) Zelenskyj hovoril aj s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, pričom podľa vlastných slov zdôraznil dôležitosť „väčšej obrannej podpory pre Ukrajinu a sankčného tlaku na Rusko“. V súvislosti s neformálnym samitom EÚ vo Francúzsku otvoril aj otázku možného vstupu Ukrajiny do EÚ.

V ten istý deň telefonoval aj s britským premiérom Borisom Johnsonom a francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

„S Borisom Johnsonom sme hovorili o ďalšej podpore pre Ukrajinu a s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom sme sa zameriavali na mierové rozhovory. Musíme zastaviť túto vojnu,“ napísal Zelenskyj na twitteri.

O telefonáte informovala na sociálnej sieti aj prezidentka Čaputová. „Opakovane nám ďakoval za pomoc, ktorej sa jeho krajine dostáva. Od pomoci smerujúcej priamo na Ukrajinu cez prejavy solidarity s ukrajinskými rodinami, hľadajúcimi bezpečie u nás na Slovensku,“ napísala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko