Na hlavný obsah

Zelenskyj: Kyjev bude žiadať vojnové reparácie za škody, ktoré spôsobila ruská invázia

Parlament prijal zákon o konfiškácii ruského majetku.

Zelenskyj: Kyjev bude žiadať vojnové reparácie za škody, ktoré spôsobila ruská invázia
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský parlament vo štvrtok (3. 3.) schválil zákon umožňujúci skonfiškovať majetok a peniaze ruských firiem na Ukrajine. Rozhodovať má bezpečnostná rada štátu na návrh vlády.

Vláda má tiež zostaviť zoznam objektov, podliehajúcich nútenej konfiškácii, uviedla stanica BBC. Poslanci tiež schválili výnos prezidenta Volodymyra Zelenského o všeobecnej mobilizácii.

Zelenskyj vo štvrtok pohrozil Rusku, že sa Kyjev bude domáhať odškodnenia za spôsobené škody a tiež vojnových reparácií. „Opravíme každý dom, každú ulicu, každé mesto. Hovorím Rusku: naučte sa výraz reparácie a odškodnenia. Nahradíte nám v plnom rozsahu všetko, čo ste spáchali nášmu štátu, každému Ukrajincovi, zdôraznil.

Agentúra Unian poznamenala, že nie je jasné, koľko poslancov podporilo prijatie zákona o zhabaní majetku Ruskej federácie a jej rezidentov. Parlament totiž rokuje za zatvorenými dverami.

Ukrajina ôsmy deň čelí útoku ruských jednotiek, ktoré však z väčších miest doteraz ovládli len prístav Cherson pri ústí Dnepra do Čierneho mora.

Ukrajinský parlament sa tiež obrátil na OSN a ďalšie medzinárodné organizácie, aby vyslali na Ukrajinu mierové sily. Generálny tajomník OSN Antonio Guterres požiadal o sprostredkovanie ukončenia konfliktu, uvádza Unian.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet