Na hlavný obsah

Zelenskyj: Mierové rokovania budú pokračovať v utorok

Ocenil Rusov protestujúcich proti vojne a šíriacich pravdu.

Zelenskyj: Mierové rokovania budú pokračovať v utorok
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas videopríhovoru. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok (14. 3.) neskoro večer prostredníctvom videa uviedol, že mierové rokovania medzi Kyjevom a Moskvou budú pokračovať v utorok (15. 3.) po tom, čo ich v priebehu dňa prerušili.

Ako ohlásil predtým Zelenského poradca Mychajlo Podoľak, išlo o technickú prestávku. Informovala o tom agentúra Reuters.

Zelenskyj priblížil, že dostal informácie, že rokovania ukrajinskej delegácie s ruskou stranou prebiehali „celkom dobre“. „Uvidíme však. Pokračovať budú zajtra,“ dodal.

Ako ďalej povedal, o úsilí ukončiť vojnu s Ruskom „spravodlivým mierom“ hovoril aj s izraelským premiérom Naftalim Bennettom.

Pondelkové rokovania prebiehali virtuálne a nie za osobnej účasti vyjednávačov, ako tomu bolo počas predošlých troch kôl rozhovorov. Ukrajinskí vyjednávači sa tak v súčasnosti nachádzajú v Kyjeve, pričom stretnutia sa uskutočnili na bieloruských hraniciach.

Evakuácie civilistov

Zelenskyj vo svojom prejave podľa britskej stanice BBC tiež uviedol, že ukrajinské sily pomohli v pondelok dostať do bezpečia 3 806 ľudí utekajúcich z Kyjevskej a Luhanskej oblasti.

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková predtým uviedla, že cez sedem humanitárnych koridorov sa podarilo evakuovať viac než 4 000 osôb. Prezident dodal, že konvoj so 100 tonami zásob pre obliehané mesto Mariupol na juhu krajiny je už tretí deň uviaznutý v meste Berďansk.

Demoralizovaní Rusi

V súvislosti s ruskou armádou Zelenskyj poznamenal, že vojaci sú „zmätení“, keďže „nečakali taký odpor“ od Ukrajincov. „Utekajú z bojiska. Opúšťajú (vojenské) vybavenie,“ tvrdil Zelenskyj vo videu na facebooku, ktorého prepis priniesol denník The Guardian.

„Trofeje si berieme a využívame ich na ochranu Ukrajiny. Dnes sú ruskí vojaci v skutočnosti jednými zo zásobovateľov vybavenia našej armády,“ podotkol.

Zelenskyj sa v ruštine prihovoril i ruským vojakom. „Ruskí dôstojníci, už ste všetko pochopili. Nebudete schopní Ukrajine nič vziať. Zoberiete (ľuďom) životy – je vás mnoho – ale prídete aj o svoje vlastné životy,“ poznamenal.

„Za čo zomierate? Viem, chcete prežiť. Z odpočúvaných telefonátov vieme, čo si naozaj myslíte o tejto vojne, o tejto hanbe a o vašom štáte,“ povedal.

„Preto vám ponúkam na výber: V mene Ukrajincov vám dáme šancu na život. Ak sa vzdáte našim silám, budeme s vami zaobchádzať tak, ako sa má zaobchádzať s ľuďmi – dôstojne. Tak, ako s vami nezaobchádzajú vo vašej armáde. A tak, ako vaša armáda nezaobchádza s našimi ľuďmi. Vyberte si,“ zvolal.

Ruské protesty proti vojne

Zelenskyj sa tiež poďakoval ruským civilistom, ktorí protestujú proti vojne a snažia sa šíriť pravdu a nie dezinformácie.

Osobnú vďaku vyjadril zamestnankyni prvého kanálu ruskej štátnej televízie, ktorá v v pondelok večer narušila vysielanie hlavných správ s plagátom s protivojnovými heslami.

Divákov vyzývala, aby „neverili propagande“. Marina Ovsiannikovová bola za tento prejav podľa ľudskoprávnych organizácií zadržaná.

„Som vďačný tým Rusom, ktorí sa neprestávajú snažiť v šírení pravdy, ktorí bojujú proti dezinformáciám a svojim priateľom a rodine hovoria skutočné fakty,“ uviedol Zelenskyj.

Ocenil ľudí, ktorí sa neboja demonštrovať. „Pokiaľ vaša krajina nie je úplne uzatvorená od zvyšku sveta a nemení sa na obrovskú Severnú Kóreu, musíte bojovať, nesmiete premrhať svoju šancu,“ apeloval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet