Na hlavný obsah

Zelenskyj obvinil Rusko z jadrového terorizmu

Tvrdí, že žiadna krajina nikdy neostreľovala jadrové elektrárne.

Zelenskyj obvinil Rusko z jadrového terorizmu
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Moskvu zo snahy „zopakovať“ jadrovú katastrofu v Černobyle. Povedal, že v súvislosti so situáciou v Záporožskej jadrovej elektrárni už hovoril aj so svetovými lídrami vrátane amerického prezidenta Joea Bidena. TASR túto správu prevzala od agentúry AFP.

„Žiadna iná krajina okrem Ruska nikdy neostreľovala jadrové elektrárne. Toto je prvýkrát v našej histórii. V histórii ľudstva. Tento teroristický štát sa teraz uchýlil k páchaniu jadrového terorizmu,“ uviedol Zelenskyj vo videu.

Zelenskyj v reakcii na dianie okolo záporožskej elektrárne v mimoriadnom prejave vyhlásil, že ak v objekte dôjde k výbuchu, „bude to koniec všetkých, koniec Európy, evakuácia Európy“. 

Kvôli situácii v záporožskej elektrárni ukrajinský prezident telefonoval so svojím americkým náprotivkom a Joe Biden podľa agentúry Reuters podporil Zelenského požiadavku, aby v oblasti okamžite prestali boje.

Ohrozená bezpečnosť celej Európy

Taktiež úrad britského premiéra oznámil, že Boris Johnson v ranných hodinách telefonicky hovoril s prezidentom Zelenským a súhlasil, že Rusko musí ihneď zastaviť útok.

„Premiér vyhlásil, že bezohľadné kroky ruského prezidenta Vladimira Putina môžu teraz priamo ohroziť bezpečnosť celej Európy,” uviedol Johnsonov úrad. „Veľká Británia urobí čokoľvek, čo môže, aby zabezpečila, že sa situácia ešte viac nezhorší.“ Londýn oznámil, že bude požadovať mimoriadnu schôdzu Bezpečnostnej rady OSN.

AFP s odvolaním sa na miestneho predstaviteľa informovala, že bezpečnosť Záporožskej jadrovej elektrárne na juhovýchode Ukrajiny je nateraz zaistená po tom, čo v jednej jej budove v piatok (4. 3.) vypukol požiar v dôsledku útoku ruskej armády.


      
      

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet