Na hlavný obsah

Zelenskyj: Od začiatku ruskej invázie zomrelo 1 300 ukrajinských vojakov

Straty na ruskej strane sú však podľa neho oveľa vyššie.

Zelenskyj: Od začiatku ruskej invázie zomrelo 1 300 ukrajinských vojakov
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

V boji proti ruským inváznym silám padlo už 1 300 ukrajinských vojakov, povedal na sobotnom (12. 3.) brífingu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Predtým uviedol, že straty na ruskej strane sú „kolosálne“.

Ukrajinské a ruské vyjednávacie tímy si podľa Zelenského prestali vymieňať ultimáta a začali rokovať o konkrétnych témach.

Prezident poďakoval izraelskému premiérovi Naftalovi Benettovi za jeho sprostredkovateľské úsilie a povedal, že rozhovory medzi Kyjevom a Moskvou by sa mohli konať v Jeruzaleme. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Máme 1 300 mŕtvych vojakov. Ale Rusko viac ako 12 000. Jeden ku desiatim. Nemám radosť z toho, že majú 12 000 mŕtvych,“ citovala agentúra Unian z vyhlásenia zelenského pre zahraničné médiá. Poznamenal, že väčšina ruských vojakov o situácii na Ukrajine „celkovo nič nevie“, iba je vystavená ruskej propagande o ukrajinskom „fašizmu“.

Mierové rozhovory

V skoršom videoposolstve Zelenskyj uviedol, že ruská armáda má na Ukrajine najväčšie straty za posledné desaťročia. Podľa údajov ukrajinského generálneho štábu, ktoré nemožno nezávisle overiť, prišli Rusi na Ukrajinu k dnešnému dňu tiež o 58 lietadiel, 83 vrtuľníkov, 362 tankov, 1 205 bojových vozidiel pechoty či 135 diel.

V súvislosti s diplomatickými snahami o ukončenie vojny na Ukrajine Zelenskyj povedal, že nie je konštruktívne stretávať sa v Bielorusku, kde sa doteraz bez veľkého úspechu konali tri kolá rozhovorov.

„Nehovorím o technických stretnutiach, ale o stretnutiach lídrov. Myslím si, že Izrael môže byť takouto krajinou,“ povedal podľa agentúry Interfax-Ukrajina ukrajinský prezident. Konkrétne by sa podľa neho rozhovory mohli uskutočniť v Jeruzaleme.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet