Na hlavný obsah

Zelenskyj: Rusi unášajú starostov ukrajinských miest, niektorých už zabili

Mnohí z nich sú nezvestní.

Zelenskyj: Rusi unášajú starostov ukrajinských miest, niektorých už zabili
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky vyhlásil, že niektorých ukrajinských starostov, ktorých uniesli ruskí okupanti, našli mŕtvych, iných zase nevedia vôbec nájsť.

Uviedla to v pondelok (28. 3.) agentúra Unian s odvolaním sa na rozhovor, ktorý šéf štátu poskytol týždenníku The Economist. Zelenskyj v interview zdôraznil, že Rusko používa rovnaké metódy, po ktorých siahlo v roku 2014 na Donbase na východe Ukrajiny pri vytváraní separatistických „republík“.

„Unášajú starostov našich miest. Zabili niekoľko z nich. Niektorých z nich nemôžeme nájsť. Niektorých sme už našli a boli mŕtvi,“ citoval Unian prezidenta.

Podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková v piatok (25. 3.) uviedla, že Rusi sa zmocnili starostov 14 ukrajinských miest. Oslobodenie týchto rukojemníkov sa podľa nej rieši na medzinárodnej úrovni.

Vicepremiérka podľa agentúry Unian v televízii upozornila, že Rusi si želajú výmenu zajatcov iba na základe parity, teda zajatých vojakov za zajatých vojakov, pohraničníkov za pohraničníkov alebo námorníkov za námorníkov.

„A tak mám logickú otázku: Za koho vymeníme starostov miest, ktorých Rusi majú ako rukojemníkov už 14,“ poznamenala Vereščuková.

Predtým ukrajinské úrady vymenili starostu okupovaného Melitopolu za deväť ruských vojakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet