Na hlavný obsah

Zelenskyj: Rusko musí zastaviť bombardovanie, ak chce rokovať o mieri

Požaduje ďalšie záruky od NATO.

Zelenskyj: Rusko musí zastaviť bombardovanie, ak chce rokovať o mieri
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: ČTK/ABACA/AA

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok (1. 3.) povedal, že Rusko musí zastaviť bombardovanie ukrajinských miest pred začatím zmysluplných mierových rozhovorov. Prvé kolo rokovania zaznamenalo len nepatrný pokrok.

„Je nutné aspoň zastaviť bombardovanie ľudí, zastaviť bombardovanie a posadiť sa za rokovací stôl,“ uviedol Zelenskyj v rozhovore pre agentúru Reuters a stanicu CNN, ako podmienku pre ďalšie rokovania s Ruskom.

Zelenskyj znova vyzval členov NATO, aby zaviedli bezletovú zónu pre ruské letectvo. Uviedol, že má ísť o preventívne opatrenie, ktoré nemá zatiahnuť Alianciu do vojny s Ruskom.

Zároveň žiada NATO o bezpečnostné záruky, ak Ukrajine nesľúbi možnosť vstúpiť do Aliancie.

„Ak naši partneri nie sú pripravení vziať Ukrajinu do NATO, pretože Rusko nechce Ukrajinu v NATO, mali by predostrieť bezpečnostné záruky pre Ukrajinu,“ povedal.

Pod bezpečnostnými zárukami spomenul územnú celistvosť Ukrajiny, ochranu hraníc, špeciálne vzťahy so susednými krajinami či absolútnu bezpečnosť. Chce, aby záruky boli zákonne vymožiteľné.

Počas rozhovoru sa objavili informácie, že ruská armáda zaútočila na televíznu vežu v Kyjeve. Pri útoku malo zomrieť päť ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet