Na hlavný obsah

Zelenskyj ruským novinárom: Sme ochotní rokovať o neutralite

Referendum ale nemožno usporiadať za prítomnosti cudzích vojsk, tvrdí.

Zelenskyj ruským novinárom: Sme ochotní rokovať o neutralite
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: ČTK/News Pictures/Julie Douxe

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore s ruskými novinármi odmietol tvrdenia Moskvy, že sa Kyjev ako prvý chystal zaútočiť na separatistov ovládnutej časti ukrajinského Donbasu. Moskva existenciou údajného dokumentu o prípravách ukrajinského útoku odôvodňuje rozpútanie vojny proti Ukrajine.

V interview znovu vyjadril svoju ochotu stretnúť sa s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v záujme ukončenia vojny a čo najmenšieho počtu obetí. Kyjev je podľa neho pripravený rokovať aj o neutrálnom a bezjadrovom postavení krajiny za podmienky skutočných bezpečnostných záruk.

Zelenskyj zároveň zdôraznil, že prípadnú dohodu by schvaľovali Ukrajinci v referende. To by sa mohlo uskutočniť len po stiahnutí cudzích vojsk z krajiny.

Bezpečnostné záruky nesmú skončiť len na papieri

K tragédii, teda k ruskej vojne proti Ukrajine, podľa Zelenského došlo preto, lebo Kremeľ nevníma Ukrajinu ako samostatný štát. Vníma ju ako súčasť väčšieho celku, na ktorého čele sa vidí ruský prezident Vladimir Putin.

O „demilitarizácii“ a „denacifikácii“ Ukrajiny, ako to hlása Putin, podľa Zelenského vôbec nejde a nie je ani jasné, čo termín presne znamená. Ukrajina je podľa prezidenta pripravená rokovať o svojej neutralite, bezjadrovom postavení a bezpečnostných zárukách.

Ale tie nesmú skončiť len na papieri ako Budapeštianske memorandum. Tým sa Ukrajina vzdala jadrových zbraní výmenou za bezpečnostné záruky Spojeného kráľovstva, Ruska a USA.

„Je ochota na to pristúpiť. To je hlavný bod. A bol to prvý zásadný bod pre Rusko. Nakoľko si pamätám, začala sa preto vojna,“ povedal Zelenskyj.

Zelenskyj v prvom rozhovore, ktorý poskytol ruským novinárom od vypuknutia vojny, zdôraznil, že od svojho zvolenia hovoril Putin, že sa nechystá „vojenskou cestou zabrať naše územie“ a že sa snažil, až do ruského vpádu, hľadať a nájsť cesty k spolunažívaniu oboch krajín.

Ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor sa v nedeľu bez uvedenia dôvodov snažil zabrániť publikácii rozhovoru skupiny ruských novinárov s ukrajinským prezidentom aj videozáznamu ich diskusie.

Bez cudzích vojsk

Každopádne však bude podľa Zelenského musieť posvätiť referendum, pretože „jedine ľud môže schváliť rozhodnutie, že bude takéto postavenie krajiny a takéto záruky“.

Odhadol, že plebiscit by sa mohol uskutočniť do niekoľkých mesiacov. Ale zmena ústavy, v ktorej je teraz aj smerovanie Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie, zaberie „minimálne rok“.

„Referendum nemožno usporiadať za prítomnosti cudzích vojsk. Nikdy nikto neuzná výsledky referenda, ak sa na území štátu nachádzajú vojská či nezákonné ozbrojené zoskupenia či jednotky inej krajiny bez nejakého právneho základu. To je to, čo bolo na Kryme,“ povedal.

Narážal na „schválenie“ anexie ukrajinského polostrova v hlasovaní usporiadanom pod zbraňami ruských vojsk na Kryme. Organizovať takéto nelegitímne referendum, ktoré nikto neuzná, nemá podľa prezidenta zmysel.

Preto podľa Zelenského treba, aby ruská strana do rokovania zapojila právnikov. Alebo „aspoň ľudí s právnickým vzdelaním a nie len vojakov“.

Hrozná situácia v Mariupole

Ukrajinský prezident v rozhovore poukázal na strašnú situáciu v obkľúčenom Mariupole, ktorý stále bráni ukrajinské sily. Zostáva vraj s týmito obrancami mesta v spojení.

„Hovorím im, že všetko chápem: ‚Chlapci, určite sa vrátime. Ale či cítite, že tam musíte byť, a cítite, že tak je to správne a že môžete prežiť, urobte to‘,“ povedal s tým, že dal tamojším vojakom právo si vybrať. Tí mu odpovedali, že nemôžu opustiť mesto, ranených a ani svojich mŕtvych.

„Aby sme sa pochopili – tam jednoducho ležia mŕtvi na cestách, na chodníkoch. Jednoducho ležia mŕtvi a nikto ich neodprace – ruských vojakov a ukrajinských občanov. Sú ich hromady. Chýba mi správny výraz,“ dodal Zelenskyj.

Prokuratúra to právne vyhodnotí

Ruská generálna prokuratúra oznámila, že právne vyhodnotí zverejnenie rozhovoru s ukrajinským prezidentom a jeho obsah, uviedla agentúra TASS.

„V podmienkach rozsiahlej protiruskej propagandy a pravidelného zverejňovania lživých informácií o počínaní Ruskej federácie v súvislosti so špeciálnou vojenskou operáciou, uskutočňované ozbrojenými silami Ruskej federácie na obranu Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky urobí generálna prokuratúra principiálne právne vyhodnotenie obsahu zverejnených vyjadrení,“ citoval TASS z vyjadrenia prokuratúry.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet