Na hlavný obsah

Zelenskyj: Som pripravený rokovať s Putinom. Ak vyjednávania zlyhajú, hrozí tretia svetová vojna

Rokovania sú zatiaľ bez výsledkov.

Zelenskyj: Som pripravený rokovať s Putinom. Ak vyjednávania zlyhajú, hrozí tretia svetová vojna
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas videopríhovoru. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je pripravený rokovať so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Súčasne varoval, že ak pokusy o vyjednávanie zlyhajú, mohlo by to znamenať „tretiu svetovú vojnu“. Zelenskyj to v nedeľu (20. 3.) vyhlásil v rozhovore s americkou CNN.

„Som na rokovanie s ním pripravený. Bol som pripravený posledné dva roky. A myslím si, že bez vyjednávania túto vojnu nemôžeme ukončiť,“ povedal Zelenskyj v rozhovore s americkým novinárom Fareedom Zakariom.

Využijeme každú šancu na zastavenie vojny, povedal

„Ak by existovala aj iba jednopercentná šanca, ako by sme mohli vojnu zastaviť, myslím, že ju musíme využiť,“ dodal.

Ruské jednotky majú podľa Zelenského za cieľ Ukrajincov „zabiť a vyhubiť“. Ukrajinskí vojaci síce dokázali, že sú schopní sa Rusom brániť a vracať im úder, avšak znamená to stratu ďalších životov, uviedol.

„Takže si myslím, že musíme využiť akýkoľvek formát, akúkoľvek šancu na to, aby sa uskutočnili rokovania, na to, aby sme mohli hovoriť s Putinom. Ak ale tieto pokusy zlyhajú, bude to znamenať tretiu svetovú vojnu,“ dodal ukrajinský prezident.

Rokovania zatiaľ bez výsledkov

Ruskí a ukrajinskí vyjednávači absolvovali už niekoľko kôl rokovaní, zatiaľ bez výraznejších výsledkov. V uplynulých dňoch prichádzali od rôznych aktérov vrátane Zelenského isté pozitívne signály.

Pohľady na stav rokovaní sa však rôznia a napríklad šéfka britskej diplomacie Liz Trussová obvinila Moskvu, že rozhovory neberie vážne.

Súbežne s vyjednávaním pokračujú ruské útoky na mnohých miestach Ukrajiny, pri ktorých ďalej zomierajú aj civilisti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet