Na hlavný obsah

Zelenskyj: Z vojnových zón sa doposiaľ podarilo evakuovať takmer 125 000 civilistov

Najhoršie je na tom stále Mariupol.

Zelenskyj: Z vojnových zón sa doposiaľ podarilo evakuovať takmer 125 000 civilistov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Z ukrajinských konfliktných zón doteraz bezpečnostnými koridormi evakuovali takmer 125 000 civilistov. Povedal to v nedeľu (13. 3.) ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Najdôležitejšie je teraz podľa neho dostať pomoc do obliehaného Mariupolu, kam mieri konvoj s humanitárnou pomocou.

„Už sme evakuovali takmer 125 000 ľudí cez humanitárne koridory na bezpečné územie,“ povedal Zelenskyj vo videu. „Hlavnou úlohou je dnes Mariupol. Náš konvoj s humanitárnou pomocou je dve hodiny od Mariupolu. Len 80 kilometrov,“ uviedol prezident.

V prístavnom meste podľa agentúry Reuters uviazlo viac ako 400 000 ľudí. Veľká časť mesta je bez dodávok elektriny a vody.

„Robíme všetko pre to, aby sme sa ubránili okupantom, ktorí blokujú dokonca pravoslávnych kňazov sprevádzajúcich túto pomoc, potraviny, vodu a lieky. Je tam 100 ton najnutnejších vecí, ktoré Ukrajina poslala svojim občanom,“ povedal Zelenskyj.

Evakuácia z viacerých miest

Podľa údajov z Kyjeva bolo v nedeľu v pláne 14 koridorov pre evakuácie civilistov z ukrajinských miest sužovaných bojmi.

Súčasťou humanitárneho konvoja do Mariupolu sú podľa ukrajinskej vicepremiérky Iryny Vereščukovej aj prázdne autobusy, ktoré majú na spiatočnej ceste odviezť obyvateľov silne poničeného mesta do Záporoží. Doteraz stroskotali všetky pokusy zriadiť únikový koridor pre Mariupol, z čoho sa navzájom obviňujú obe strany.

Evakuované má byť napríklad aj mesto Polohy medzi Mariupolom a Záporožím a niektoré obce na západ, sever a severovýchod od hlavného mesta Kyjeva a tiež obce vo východoukrajinskej Luhanskej oblasti.

Ukrajinský prezident Zelenskyj tiež povedal, že Rusko počas 18 dní konfliktu prišlo o tisícky vojenských vozidiel, 74 lietadiel a 86 vrtuľníkov. Tvrdenia sa však nedá nezávisle overiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet