Na hlavný obsah

Zelenskyj žiada bezletovú zónu nad Ukrajinou aj dodávku lietadiel

Požaduje prísnejšie sankcie proti Rusku.

Zelenskyj žiada bezletovú zónu nad Ukrajinou aj dodávku lietadiel
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v sobotu (5. 3.) vyhlásil, že Ukrajina potrebuje na obranu pred ruskou inváziou bojové lietadlá a systémy protivzdušnej obrany. Odmietavý postoj aliancie NATO k požiadavke Kyjeva vyhlásiť nad Ukrajinou bezletovú zónu Kuleba označil za „prejav slabosti“.

„Nie je žiadnym tajomstvom, že najviac potrebujeme stíhačky, útočné lietadlá a systémy protivzdušnej obrany,“ povedal Kuleba v sobotu ministrovi zahraničných vecí USA Antonymu Blinkenovi.

Ich rozhovor sa uskutočnil v 10. deň ruskej invázie, na poľsko-ukrajinskom hraničnom priechode Korczowa-Krakovec. Sprevádzali ho prísne bezpečnostné opatrenia, dodala agentúra AFP.

NATO odmietlo zriadenie bezletovej zóny

O pomoc pri presadzovaní snáh o vyhlásenie bezletovej zóny nad Ukrajinou žiadal v sobotu amerických senátorov aj ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj. S odvolaním sa na dobre informovaný zdroj to uviedla spravodajská televízia CNN.

Ruský prezident Vladimir Putin medzičasom v sobotu vyhlásil, že „akákoľvek krajina, ktorá vyhlási bezletovú zónu nad Ukrajinou, sa priamo zapojí do ozbrojeného konfliktu s Ruskom“.

NATO v piatok (4. 3.) odmietlo výzvy ukrajinských činiteľov na zriadenie bezletovej zóny nad Ukrajinou. Západní spojenci však Putina varovali pred novými sankciami, ak nezastaví vojnové ťaženie na Ukrajine.

O prísnejšie sankcie proti Rusku žiadal v sobotu aj Zelenskyj, ktorý sa domnieva, že reštrikcie by sa mali dotknúť aj sektora energetiky.

Zelenskyj sa poďakoval za pomoc

Poďakoval sa za doterajšiu podporu zo strany Spojených štátov, ale upozornil, že Ukrajina a jej ozbrojené sily potrebujú ďalšiu pomoc, keďže čelia ruskej invázii.

Podľa nemenovaného senátora Zelenskyj v tejto súvislosti obhajoval zákaz dovozu ruskej ropy, pozastavenie všetkých obchodných transakcií – ako Visa a Mastercard – a vyzval zákonodarcov, aby pomohli Ukrajine získať viac lietadiel, na ktorých ukrajinskí piloti absolvovali výcvik a mohli by s nimi okamžite lietať.

Podľa senátora Zelenskyj dodal, že Ukrajinci „budú bojovať a lietať“, ale že on pre nich „potrebuje lietadlá“.

CNN poznamenala, že viacerí z amerických politikov sa so Zelenským lúčili pozdravom „Sláva Ukrajine“. Ukrajinského prezidenta toto ich gesto zjavne dojalo, dodala CNN.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet