Na hlavný obsah

Zelenskyj žiada po ruskom útoku na atómovú elektráreň ďalšie sankcie

Ide podľa neho o jadrový teroristický čin.

Zelenskyj žiada po ruskom útoku na atómovú elektráreň ďalšie sankcie
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj apeloval v piatok (4. 3.) na prijatie ešte tvrdších sankcií proti Rusku. Stalo sa tak po tom, čo ruské sily v noci zo štvrtka na piatok zaútočili na Záporožskú jadrovú elektráreň. TASR informuje na základe správy prevzatej z agentúry AFP.

„Je nevyhnutné okamžité posilnenie sankcií proti jadrovému teroristickému štátu,“ vyhlásil Zelenskyj na margo Ruska. Raketový útok na spomenutú elektráreň mohol mať podľa jeho slov dôsledky až „šiestich Černobyľov“.

„Prežili sme noc, ktorá mohla zastaviť beh dejín – dejín Ukrajiny, dejín Európy,“ citovala ukrajinského lídra stanica Sky News. Na Rusov sa obrátil s otázkou: „Ako je toto vôbec možné? Nebojovali sme v roku 1986 spoločne proti následkom černobyľskej katastrofy?“

Agentúra AP medzičasom s odvolaním sa na ukrajinskú štátnu jadrovú energetickú spoločnosť Energoatom informovala, že pri útoku na Záporožskú jadrovú elektráreň zomreli traja ukrajinskí vojaci a ďalší dvaja utrpeli zranenia.

Vojenská správa Záporožskej oblasti v piatok uviedla, že ukrajinskú jadrovú elektráreň ovládli ruské vojenské sily. V zariadení sa však podľa ukrajinskej armády naďalej nachádza obslužný personál, ktorý dohliada na jeho bezpečnú prevádzku. V komplexe v noci na piatok v dôsledku ruského ostreľovania horelo. Požiar sa neskôr podarilo uhasiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet