Na hlavný obsah

Zelenskyj: Zmysluplné rokovania sú jedinou šancou pre Rusko

Vojna sa musí skončiť, zdôraznil.

Zelenskyj: Zmysluplné rokovania sú jedinou šancou pre Rusko
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Z pohľadu Ukrajiny sú zmysluplné, spravodlivé a neodkladné mierové rokovania jedinou šancou pre Rusko, ako znížiť škody spôsobené jeho vlastnými chybami pri invázii.

Vo svojom najnovšom videopríhovore, zverejnenom v noci to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

So stratami sa bude Rusko vyrovnávať veľmi dlho

Konštatoval, že ukrajinská strana vždy trvala na rokovaniach, ponúkala dialóg a riešenia v prospech mieru — nielen v doterajšom priebehu invázie.

„Chcem, aby ma teraz všetci počuli, najmä v Moskve. Je čas stretnúť sa, je čas porozprávať sa. Je čas obnoviť územnú celistvosť a spravodlivosť pre Ukrajinu. V opačnom prípade budú straty Ruska také obrovské, že bude trvať niekoľko generácií, kým sa s nimi vyrovná,“ povedal Zelenskyj.

Reagoval aj na piatkové (18. 3.) masové zhromaždenie na moskovskom štadióne Lužniky, na ktorom pri príležitosti ôsmeho výročia pripojenia anektovaného polostrova Krym k Rusku vystúpil aj ruský prezident Vladimir Putin.

„Hovorí sa, že na zhromaždení v ruskom hlavnom meste sa celkovo zúčastnilo asi 200 000 ľudí. Stotisíc v uliciach, okolo 95 000 na štadióne. Približne rovnaký počet ruských vojakov bol zapojený do invázie na Ukrajinu. A teraz si na tom štadióne v Moskve predstavte 14 000 mŕtvol a desaťtisíce zranených a zmrzačených ľudí. Takéto straty utrpelo Rusko v dôsledku tejto invázie,“ uviedol Zelenskyj, pričom spomenul čísla, ktoré sa však nedajú nezávisle overiť.

Rokovania zatiaľ výsledky nepriniesli

„Toto je cena vojny. Za niečo viac ako tri týždne. Vojna sa musí skončiť. Návrhy Ukrajiny sú na stole,“ dodal ukrajinský prezident s tým, že v najbližších dňoch sa prihovorí občanom ďalších krajín vrátane Izraela, Talianska a Japonska.

Tento týždeň sa uskutočnilo ďalšie kolo rokovaní medzi Ukrajinou a Ruskom o možnom prímerí, no zatiaľ neprinieslo žiadne konkrétne výsledky. Suverenita, územná celistvosť a nezávislosť sú podmienky, od ktorých Kyjev neustúpi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet