Na hlavný obsah

Žiaci pomáhajú spolužiakovi z Ukrajiny, zabezpečili mu zošity aj desiatu

Pomôcť sa snažia aj učiteľky.

Prešovská základná škola Tarasa Ševčenka prijala stovku žiakov z Ukrajiny. Na ostatné mestské školy nastúpilo spolu 80 detí. Miesta sa míňajú aj v obecných školách. Život sa s príchodom prvého spolužiaka z Ukrajiny zmenil aj v Ľuboticiach. Deti sú solidárne a chcú sa učiť azbuku.

Šiestaka Ivana volajú Váňa. Aby zvládol prechod na novú školu, spolužiaci mu zabezpečili napríklad zošity, desiatu, pitný režim a stále mu pomáhajú. Aj keď mobily sú zakázané, pre deti z Ukrajiny platí výnimka – používajú ich totiž na preklad.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Váňa sedí v lavici s Martinom. Ten má rodinu na Ukrajine. Pozná teda jeho materčinu a dokáže mu pomôcť aj pri komunikácii s učiteľmi. „Tu máte iné témy v matematike ako u nás,“ tvrdí Ivan.

Učitelia sú tvoriví, na sociálnych sieťach si už slovenčinárky, ktoré majú ukrajinských žiakov v triedach, vytvárajú skupiny a vymieňajú skúsenosti.

„Už sa začínajú objavovať materiály, s ktorými chcem pracovať, odtiaľ sa pokúsim si stiahnuť nejaké pracovné listy, nemôžeme pracovať s našou učebnicou slovenčiny. Musíme mať iný zdroj,“ uviedla učiteľka slovenského jazyka na základnej škole v Ľuboticiach Martina Baňasová.

Riaditeľ školy oprášil vyštudovanú ukrajinčinu a prekladá. Jazykovú bariéru tak odstránili napríklad aj pri zápise ukrajinských detí do školy. V triedach sú s učiteľmi, ktorí ovládajú školskú ruštinu alebo rusínčinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko