Na hlavný obsah

Žilinka nebude napĺňať program spolupráce s ruskou generálnou prokuratúrou

Reagoval na ruskú inváziu na Ukrajinu.

Žilinka nebude napĺňať program spolupráce s ruskou generálnou prokuratúrou
Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka počas schôdze Národnej rady SR. Foto: TASR

Generálny prokurátor Maroš Žilinka ihneď po invázii na územie Ukrajiny zo strany Ruska informoval ruskú prokuratúru, že program spolupráce nenaplní.

Uviedla to v utorok (1. 3.) jej hovorkyňa Jana Tökölyová. Generálneho prokurátora už skôr v utorok viacerí poslanci parlamentu za SaS a OĽANO vyzvali, aby ukončil spoluprácu s ruskou generálnou prokuratúrou.

Zmluvu o nej podpísal ešte v januári s ruským generálnym prokurátorom Igorom Krasnovom, ktorý je na sankčnom zozname EÚ. Časť koalície ho za to kritizovala.

Spolupráca sa mala realizovať v rokoch 2022 a 2023. Týkala sa oblastí korupcie, extrémizmu, kyberkriminality, ekologických trestných činov, ale aj ochrany práv nezaopatrených detí či osôb so zdravotným postihnutím.

Generálny prokurátor Slovenskej republiky ihneď po napadnutí Ukrajiny dôrazne verejne odsúdil bezprecedentný akt agresie Ruskej federácie voči Ukrajine, vyjadril ľudskú a profesionálnu podporu ukrajinským prokurátorom a ich rodinám, ako aj pripravenosť humanitárnej pomoci v rámci kapacít rezortu prokuratúry, čo opakovane deklaroval aj v telefonických rozhovoroch s rezortnou kolegyňou – generálnou prokurátorkou Ukrajiny,“ uviedla hovorkyňa.

Poslanec NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí) Žilinku na sociálnej sieti kritizuje, že „nemá odvahu vypovedať zmluvu tak, ako sa na právnika a ústavného činiteľa demokratickej krajiny patrí.“ „Namiesto toho pošle vyhlásenie, že program spolupráce sa zo strany Slovenska nenaplní v roku 2022 a 2023!? V zmysle podpísanej zmluvy s ruskou prokuratúrou to znamená čo? Že Rusi neprídu tu alebo naši zástupcovia nepôjdu do Moskvy?“ reagoval Žilinka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko