Na hlavný obsah

Zúfalí Rusi sa pri hľadaní svojich blízkych obracajú na ukrajinskú linku

Na číslo zavolalo už vyše 6 000 ľudí.

Zúfalí Rusi sa pri hľadaní svojich blízkych obracajú na ukrajinskú linku
Ukrajinskí vojaci sedia na vrchu obrneného vozidla pri prechádzaní prázdnou ulicou počas poplachu leteckého útoku v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Ukrajinské úrady prevádzkujú špeciálnu telefónnu linku určenú Rusom snažiacim sa zistiť osud svojich blízkych z ruskej armády, ktorí odišli bojovať na Ukrajinu.

Nahrávky niektorých rozhovorov podporujú doterajšie informácie o tom, že ruskí vojaci pred inváziou veľmi často nevedeli kam a prečo ich velenie ozbrojených síl posiela a po prekročení ukrajinských hraníc nemajú možnosť komunikovať so svojimi blízkymi.

Napísal to server stanice CNN, ktorý sa k niektorým konverzáciám na linke dostal. Cieľom ukrajinskej linky je nielen poskytovať informácie, ale aj usilovať sa o posilnenie odporu k invázii u ruskej verejnosti.

Na sociálnych sieťach sa v poslednom čase objavili viaceré videá, ako ruskí vojaci zajatí na Ukrajine tvrdia, že nevedeli kam ich vedenie armády vysiela, alebo sa domnievali, že sú na vojenskom cvičení. Niektorí z nich rovnako horlivo prijímali od obyvateľov Ukrajiny ponuku zatelefonovať svojim blízkym do Ruska.

Na linku zavolalo už 6 000 ľudí

Linku nazvanú „Vráťte sa z Ukrajiny živí“ vytvorilo ukrajinské ministerstvo vnútra, ktoré verejne uznáva, že ide ako o humanitárny, tak o propagandistický nástroj. „Predovšetkým pomáhame nájsť príbuzných (ruským vojakom), ktorí boli klamaní a nevedeli kam a prečo idú, ocitli sa v našej krajine,“ povedala CNN jedna z operátoriek linky. „Po druhé, pomôžeme celkovo zastaviť túto vojnu,“ dodala.

Od 24. februára, keď invázia začala, už na číslo zavolalo vyše 6 000 ľudí. A to nielen z rôznych kútov Ruska, ale aj z radu európskych krajín či z USA.

Jeden z volajúcich zo Spojených štátov napríklad povedal, že ho o zavolanie na linku požiadali jeho príbuzní v Rusku, ktorí sa báli sami zavolať zo strachu pred represiou od ruských úradov. Ich predchádzajúca žiadosť smerovaná na ruské ministerstvo obrany o informácie ohľadom ich blízkeho zostala bez odpovede.

„Rodina (v Rusku) sa snaží, aby ju nikto nekontaktoval, pretože každý v Rusku je veľmi vystrašený. Všetci sa boja hovoriť, každý sa obáva, že ho sleduje polícia,“ povedal pre CNN Rus žijúci v USA, ktorého pravé meno server neuvádza.

Moskva od začiatku invázie zverejnila údaj o počte padlých ruských vojakov len raz, podľa úradov ich zomrelo skoro 500. Ukrajinská armáda hovorí o viac ako 12 000 obetiach bojov. Informácie z oboch strán nemožno nezávisle overiť.

Mnoho Rusov sa za konflikt ospravedlnilo

Podľa činiteľov obsluhujúcich linku veľká väčšina volajúcich Rusov hovorí, že im ich synovia či manželia povedali, že sú na výcviku alebo na cvičení. Mnohí z nich sa prestali ozývať v dňoch tesne pred začiatkom invázie a odvtedy od nich ich blízki nepočuli.

Mnoho Rusov sa tiež pri rozhovoroch ukrajinským operátorom za konflikt ospravedlnilo, vyjadrilo svoj nesúhlas s ťažením prezidenta Vladimira Putina a vyslovilo slová podpory Ukrajincom.

Ruská vláda sa všetkými možnými prostriedkami snaží jasne stanoviť hranice toho, ako sa o konflikte môže na domácej scéne hovoriť. Novinárom hrozia vysokými trestami, ak by o vojne informovali inak ako tamojšie ministerstvo obrany. Úrady tiež zablokovali prístup na niektoré sociálne siete.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet