Na hlavný obsah

Adenauera väznili nacisti, neskôr vybavil návrat vojnových zajatcov zo ZSSR a integroval Nemecko k Západu

Významný politik zomrel pred 55 rokmi.

Adenauera väznili nacisti, neskôr vybavil návrat vojnových zajatcov zo ZSSR a integroval Nemecko k Západu
Na snímke nemecký štátnik Konrad Adenauer v roku 1966. Foto: Peter Bouserath - archív strany CDU

Konrad Adenauer bol politikom, ktorý zmenil tvár povojnového Nemecka. V rokoch 1949 až 1963 bol prvým kancelárom novovzniknutej Nemeckej spolkovej republiky. Významný štátnik zomrel pred 55 rokmi – 19. apríla 1967.

Narodil 5. januára 1876 v Kolíne nad Rýnom do tradičnej katolíckej rodiny. Po štúdiách práv a politických vied sa venoval advokácii, neskôr pôsobil vo viacerých funkciách v komunálnej politike.

V roku 1917 sa stal primátorom v rodnom meste. Úradu ho v roku 1933 zbavili nacisti, ktorí ho počas druhej svetovej vojny dokonca niekoľko mesiacov väznili.

K politike sa vrátil po porážke nacistov

Začiatkom decembra 1945 sa skončilo Adenauerovo politické vyhnanstvo, keď mu americká vojenská vláda zrušila zákaz činnosti. V novej politickej strane Kresťanskodemokratická únia Nemecka (CDU) urobil rýchlu kariéru.

Na čele s ním potom koalícia CDU s Kresťanskosociálnou úniou (CSU) vyhrala voľby do Spolkového snemu (Bundestag) ešte trikrát. Samotný Adenauer teda prežil vo funkcii kancelára štyri volebné obdobia.

Ako kancelár postupne uskutočňoval svoje ambiciózne zahraničnopolitické ciele. Tým hlavným bola integrácia Nemeckej spolkovej republiky (NSR) do západoeurópskeho politického a ekonomického systému. Bol jedným z otcov spoločnej Európy.

Pri nástupe do funkcie kancelára NSR si zaumienil urobiť zo Západného Nemecka partnera, ktorý bude v zväzku európskych krajín prijateľný a rešpektovaný.

A podarilo sa. Spolu s predstaviteľmi Francúzska, Talianska, Belgicka, Holandska a Luxemburska podpísal 25. marca 1957 Rímske zmluvy, ktoré položili základy súčasnej Európskej únie.

Adenauer na titulke časopisu Time.
Adenauera označil v roku 1954 prestížny časopis Time za muža roku 1953.Foto: Wikipédia – Voľné dielo
Foto: Wikipédia – Voľné dielo

Stál pri znovuzrodení Nemecka, položil základy modernej EÚ

Predtým však podpísal Parížske dohody z 23. októbra 1954, ktoré znamenali uznanie plnej suverenity NSR. Dňa 5. mája 1955 sa tak NSR stala nezávislým štátom a o štyri dni neskôr v tom istom roku aj členom Severoatlantickej aliancie (NATO).

Ďalším jeho politickým úspechom bolo ukončenie vojnového stavu so Zväzom sovietskych socialistických republík (ZSSR), nadviazanie diplomatických stykov s ním a návrat vojnových zajatcov. Za veľmi dôležité kancelár NSR považoval vybudovanie nového vzťahu k Francúzsku.

Francúzsky prezident Charles de Gaulle a Konrad Adenauer spolu dosiahli historický zvrat. V roku 1963 bývalí úhlavní nepriatelia Nemecko a Francúzsko podpísali zmluvu o priateľstve, ktorá sa stala dôležitým míľnikom na ceste k európskej integrácii.

Kancelár Adenauer bol v generácii politikov v Nemecku i v zahraničí najstarší. Do úradu spolkového kancelára NSR nastupoval, keď mal 73 rokov, a opúšťal ho v roku 1963 ako 87-ročný.

Jeho pozíciu na domácej scéne vtedy oslabila aféra vyvolaná zásahom polície proti novinám Der Spiegel. Predsedom CDU zostal do roku 1966.

Nemecký konzervatívny štátnik Konrad Adenauer zomrel 19. apríla 1967 v Rhöndorfe neďaleko Bonnu vo veku 91 rokov. Bol dvakrát ženatý, prvá manželka mu zomrela už v roku 1916, druhá v roku 1948. Z oboch vzťahov vzišlo dovedna 8 detí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet