Na hlavný obsah

Ak bude človek v karanténe robiť z domu, neuznajú mu práceneschopnosť

PN sa na Slovensku zneužíva.

Ak niekto nedodrží karanténu, poruší liečebný režim. Schválili to poslanci v novele zákona o sociálnom poistení. Ak človek v izolácii bude zároveň pracovať z domu, neuznajú mu práceneschopnosť. A teda ani nárok na nemocenské.

Pandémia covidu-19 znamenala pre Sociálnu poisťovňu nielen výrazný nárast práceneschopnosti, ale aj viac odhalených podvodníkov. Ministerstvo práce preto v reakcii na to navrhlo zmeniť zákon.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Chvalabohu, všetky pandemické opatrenia už sa uvoľňujú a ja verím, že aj tieto problémy budú čoskoro za nami,“ zaželal si minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

„Vo všeobecnosti je na Slovensku problém s nedodržiavaním PN a so zneužívaním PN. Z nadnárodných výrobných firiem máme štatistiky, že na Slovensku je 2,5-krát viac ľudí na PN ročne, ako je tomu napríklad v Nemecku alebo na západe,“ hovorí Andrej Lasz, generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov.

V štatistikách porušenia liečebného režimu Sociálna poisťovňa nerozlišuje, či niekto porušil PN v čase karantény alebo z iných dôvodov. Vlani zistili kontrolóri 404 porušení. Vyrubili 146 pokút v priemernej výške 17 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika